Svajonių duetas uostamiestyje surengs dešimtmečio koncertą | KaunoDiena.lt

SVAJONIŲ DUETAS UOSTAMIESTYJE SURENGS DEŠIMTMEČIO KONCERTĄ

  • 0

„Duettissimo“ jau dešimt metų kartu gyvena muzikoje ir jos klausytojų širdyse. Tai smuikininkė Dalia Dėdinskaitė ir violončelininkas Glebas Pyšniakas, kitą savaitę atvyksiantys paminėti šią sukaktį su mylima klaipėdiečių publika. Jų koncerte, taip pat pavadintame „Duettissimo“, skambės styginių instrumentų dueto grožį atskleidžianti muzika ir bus pristatyta dešimtmečio muzikinę kelionę liudijanti dviguba vinilinė plokštelė.

Įsimintina kelionė

„Atrodo, kad dešimtmetis – nemažai laiko, bet iš tikrųjų prabėgo labai greitai. Mūsų kelyje niekada netrūksta nuotykių ir įsimintinų dalykų. Atlikome koncertus pačiose įvairiausiose vietose – nuo debiuto Vienos „Musikverein“ iki vidurvasario koncerto Lietuvos kaime ant ežero liepto. Galbūt ir išsiskiriame tuo, kad esame labai mobilūs – mūsų instrumentai visada kartu, o mes muzikuojame kiekvienoje ypatingoje erdvėje, kur atsiskleidžia mūsų instrumentų grožis, arba ten, kur muzika ir grojimas suteikia didelę prasmę“, – savo dešimtmečio kelionę apibendrina dueto nariai.

Abu atlikėjus Klaipėdos koncertų salės lankytojai prisimena kaip buvusius Klaipėdos kamerinio orkestro artistus. Dabar Dalios ir Glebo namai – Vilniuje, tačiau aktyvi meninė veikla juos dažnai nukelia į įvairias Lietuvos bei užsienio vietas ir jų koncertų erdves.

Tarptautinių konkursų laureatai mokėsi Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, vėliau studijas tęsė Austrijos sostinėje Vienoje. Jie koncertuoja daugelyje Europos valstybių, JAV ir Naujojoje Zelandijoje. D. Dėdinskaitė ir G. Pyšniakas pasirodo kaip solistai su simfoniniais ir kameriniais orkestrais Lietuvoje ir užsienyje. Abu atlikėjai mėgsta kamerinę muziką ir su kitais entuziastais dažnai ją atlieka.

Tarsi brangakmeniai

D.Dėdinskaitė ir G.Pyšniakas jau daug metų kartu tiek scenoje, tiek ir už jos ribų. „Muzikoje nieko negali būti intymiau nei smuiko ir violončelės duetas“, – teigė atlikėjai. Dueto pavadinimą inspiravo V.Barkausko kompozicija „Duettissimo“. Savo programoms Dalia ir Glebas dažnai renkasi mažiau žinomus, dar neatrastus XX–XXI a. kompozitorių kūrinius ir, juos kruopščiai nušlifavę, klausytojams pateikia kaip tobulus brangakmenius. Dueto interpretacijos žavi giliu emocionalumu, ypatinga atlikimo kultūra ir vienas kito pajautimu ansamblyje.

Kas laukia jubiliejinio „Duettissimo“ koncerto klausytojų? Jame skambės kūriniai, kurie tapo naujos vinilinės plokštelės dalimi. Pasak dueto, tai vieni svarbiausių opusų, lydėjusių juos ne vienerius metus – Zoltáno Kodaly, Peterio Vasko ir Bohuslavo Martinu kūryba.

Kita programos dalis bus nauji dueto repertuaro kūriniai. Vienas tokių – klaipėdietės kompozitorės Loretos Narvilaitės opusas „Artimos tolumos“, sukurtas tarptautinio Thomo Manno festivalio užsakymu ir „savo namuose“ skambėsiantis pirmą kartą.

Ausims ir akims

Dalios ir Glebo duetas paruošė malonius įspūdžius ir klausytojų akims. „Džiaugiamės, kad mūsų plokštelės viršelį puošia ir „Duettissimo“ koncertus palydi mūsų brangaus draugo Mindaugo Juodžio tapybos darbai, kurie gimė Mindaugo drobėse skambant „Duettissimo“ akordams“, – apie ypatingą kūrybinį bendradarbiavimą pasakojo atlikėjai.

Šventišką koncerto atmosferą kurti padės ir jo vedėja Gerūta Griniūtė.

„Svajonių duo“ – taip Nyderlandų laikraštis „Noordhollands Dagblad“ apibūdino D. Dėdinskaitės ir G. Pyšniako dueto koncertą. Tuo bus galima įsitikinti jų dešimtmečio koncerte lapkričio 16 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salės pirmojo aukšto fojė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS