Šventę vainikavo paroda Baroti galerijoje | KaunoDiena.lt

ŠVENTĘ VAINIKAVO PARODA BAROTI GALERIJOJE

Keturis dešimtmečius veikiančios menų kūrėjų kalvės – Eduardo Balsio menų gimnazijos – jubiliejinių metų šventimą vainikavo jaunųjų dailininkų paroda Baroti galerijoje. Spalvingi moksleivių darbai papuošė ne tik ekspozicijos salės, bet ir kiemelio sienas.

Kuria ne tik sau

Baroti galerija savo duris atveria ne tik solidiems ir pagarsėjusiems kūrėjams, čia surengta ir jaunųjų Klaipėdos dailininkų – E. Balsio menų gimnazijos moksleivių – darbų paroda, skirta mokyklos 40-ajam jubiliejui.

Pati E. Balsio menų gimnaziją baigusi ir dabar čia dirbanti dailės mokytoja Sigita Baroti pasakojo, kad parodai buvo atrinkti naujausi dabar besimokančių moksleivių darbai ir kažkiek anksčiau nutapyti piešiniai.

Lauko ekspozicijoje eksponuojami plenero darbai ir pavieniai iš ankstesnių metų.

„Darbus parodai atrinkti buvo nelengva. Norėjosi ir tą, ir kitą parodyti. Todėl ir ekspozicija tokia plati. Ir pats atidarymas buvo labai smagus. Vaikai siūlė atvykusiems nupiešti jų šaržus, įamžino ir vieni kitus. Prisijungė ir Muzikos skyrius su maestro Sauliumi Šiaučiuliu, mokiniai padainavo. Manau, kad reikėtų nelaukti kito mokyklos jubiliejaus ir dažniau vaikus išvesti į tikras parodų erdves, ne tik mokykloje eksponuoti jų kūrinius“, – kalbėjo S. Baroti po jubiliejinės gimnazijos moksleivių parodos atidarymo.

Mokytojos teigimu, galerijoje eksponuojamą savo darbą mokiniai pamato tarsi kitomis akimis, jis atrodo rimčiau, solidžiau, o tai kuriančiam jaunam žmogui labai svarbu.

„Savo darbus parodyti visuomenei svarbu tiek mokiniui, tiek mokytojui, tiek jau paskui, savarankiškai kuriančiam žmogui. Nes mes juk kuriame ne tik sau, bet ir kitiems“, – tvirtino dailės mokytoja.

Nuostata: mokyklos vadovų įsitikinimu, gabių jaunuolių visada buvo, yra ir bus, tai liudija gausus būrys E. Balsio menų gimnazijos gimnazistų. E. Balsio menų gimnazijos archyvo nuotr.

Kasdienybė prieš filosofiją

Nuo 1990-ųjų E. Balsio gimnazijoje vaikus piešti mokantis žinomas Klaipėdos dailininkas Virginijus Viningas antrino, kad ši paroda – ypatingas įvykis mokyklos bendruomenei ir miestui.

Piešinius suskaičiuoti buvo labai sunku, jais nuo lubų iki grindų nukabintos ne tik ekspozicijos salės, bet ir vidinio galerijos kiemelio sienos.

„Ar reikia tokios mokyklos Klaipėdai? Žinoma, reikia. Manyčiau, Lietuva – gabių, kūrybiškų žmonių šalis. Ir tokia gimnazija Vakarų Lietuvoje yra tiesiog būtina, juk pas mus mokosi vaikai ne tik iš Klaipėdos, bet ir kitų aplinkinių miestų ir rajonų“, – kalbėjo V. Viningas.

Rinktinė: parodai buvo atrinkti naujausi dabar besimokančių moksleivių darbai ir kažkiek anksčiau nutapyti piešiniai. E. Balsio menų gimnazijos archyvo nuotr.

Kalbėdamas apie savo mokinius, dailininkas nenorėjo išskirti kažkokios kuriančios kiekvienos kartos bruožų, esą yra gabūs vaikai ir tiek.

„Kiekvienoje klasėje yra gabių vaikų ir jų yra tikrai nemažai. Ką jie dažniausiai piešia? Negaliu sakyti, kad laikmečio problemos jiems neturi įtakos. Bet, kai 12-oje klasėje jie renkasi baigiamųjų darbų temas, dažniausiai pirminiai sumanymai būna filosofinio-psichologinio pobūdžio, neretai renkasi piešti portretus. Jauno žmogaus norai būna labai dideli, nors kartais ir praktinių ar techninių galimybių kol kas tokių neturi. Tada kalbamės, tariamės, bet stengiuosi nesikišti į jų kūrybą“, – kalbėjo dailės mokytojas.

V. Viningas mokiniams pataria kartais neieškoti pernelyg didelių filosofinių aukštumų, o tiesiog atkreipti dėmesį į kasdienybę, į aplinką, kurioje jie gyvena, į kasdien sutinkamus žmones.

„Viena abiturientė pasirinko baigiamąjį darbą tapyti kasdien autobuse jos sutinkamus žmones. Ji kiekvieną dieną į mokyklą važiuodavo iš Dituvos į Klaipėdą. Mergina savo piešiniuose įamžino ir parodė bendrakeleivius, su kuriais ji kasdien vykdavo į miestą. Labai geras darbas pavyko“, – pasidžiaugė mokytojas.

Siekis: S. Baroti teigimu, reikėtų nelaukti kito mokyklos jubiliejaus ir dažniau vaikus išvesti į tikras parodų erdves, ne tik mokykloje eksponuoti jų kūrinius. E. Balsio menų gimnazijos archyvo nuotr.

Kompiuteris – ne konkurentas

Vis dėlto naujausios technologijos kelia nerimą ir kūrėjams. Pasigirsta kalbų, kad dirbtinis intelektas gali išstumti dailininkų darbus, nes esą kompiuteris piešia tiksliau ir greičiau.

„Apie dirbtinį intelektą ir jo konkurenciją su kūrėjais kalbama jau kurį laiką. Manyčiau, kad tai laikinas dalykas. Jau yra kompiuterio tapytų paveikslų, naudojant dirbtinį intelektą. Bet tai yra ne gyvo žmogaus darbas, kuriame, bet kuriuo atveju, yra atskleidžiamos kūrėjo emocijos ir jausmas, ko dirbtinis intelektas niekada neturės. Todėl per daug nesibaiminu šitokios konkurencijos“, – kalbėjo V. Viningas.

Šventė: jubiliejinės E. Balsio menų gimnazijos moksleivių parodos atidaryme vaikai siūlė atvykusiems nupiešti jų šaržus, įamžino ir vieni kitus. E. Balsio menų gimnazijos archyvo nuotr.

Esą jau prieš kurį laiką buvo galima eskizuoti, naudojant kompiuterį.

Vis dėlto, pasak dailininko, tie eskizai būdavo lėkštoki ir nepriminė gyvo žmogaus rankų improvizacijų.

Todėl esą kūrėjų vis tiek reikės, o kad gabių jaunuolių visada buvo, yra ir bus, tai liudija gausus būrys E. Balsio menų gimnazijos gimnazistų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS