Tarptautinis S. Šimkaus konkursas Klaipėdoje suburs chorinio meno entuziastus | KaunoDiena.lt

TARPTAUTINIS S. ŠIMKAUS KONKURSAS KLAIPĖDOJE SUBURS CHORINIO MENO ENTUZIASTUS

  • 0

Gegužės 12–15 dienomis į Klaipėdą suvažiuos kone trys dešimtys chorų iš Lietuvos ir užsienio: uostamiestyje vyks XXII tarptautinis Stasio Šimkaus chorų konkursas.

Solidus kultūros reiškinys

Klaipėdos miesto chorvedžių, vėliau Klaipėdos miesto chorinės bendrijos „Aukuras“ daugiau nei 45 metus po kruopelytę augintas konkursas išsiplėtojo iki tarptautinio chorų konkurso. Jo kūrėjų ir pagrindinių organizatorių – Vytauto Blūšiaus, Roberto Varno, Algio Zaboro ir dabartinės Klaipėdos miesto chorinės bendrijos „Aukuras“ tarybos – pastangomis konkursas tapo solidžiu chorinės kultūros reiškiniu, turinčiu savas tradicijas, sukaupusiu didžiulę patirtį, pripažintu tarptautiniu chorinio žanro renginiu ir yra gerai žinomas ne tik Klaipėdoje, Lietuvoje, Europoje, o ir plačiau.

Tarptautinis S.Šimkaus chorų konkursas rengiamas kas dvejus metus ir garsėja tuo, kad į jį atrenkami aukšto meninio lygio žinomi Lietuvos ir užsienio kolektyvai. Konkurso vertinimo komisijos darbe dalyvauja žymūs Lietuvos ir užsienio chorvedžiai. „Tarptautinis konkursas Klaipėdoje – tai klaipėdietiškų chorinių tradicijų tąsa, papildant jas chorų konkursu. Kartu tai ir mūsų miesto populiarinimas ir pripažinimas tarptautinėje erdvėje. Žinoma, Klaipėdos miestui tai didžiulė, išskirtinė garbė, o ir ne mažesnė atsakomybė“, – teigė S.Šimkaus konkurso meno vadovas, Klaipėdos miesto chorinės bendrijos „Aukuras“ tarybos pirmininkas doc. Algirdas Šumskis.

Tarptautinis konkursas Klaipėdoje – tai klaipėdietiškų chorinių tradicijų tąsa, papildant jas chorų konkursu.

Dalyviai surengs koncertus

XXII tarptautinis S.Šimkaus chorų konkursas vyks gegužės 12–15 dienomis Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36) ir Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje (Rumpiškės g. 6). Konkursą rengia Klaipėdos miesto chorinė bendrija „Aukuras“ kartu su Klaipėdos miesto savivaldybe ir Lietuvos nacionaliniu kultūros centru.

Šiemet konkurse dalyvaus 28 chorai iš Latvijos, Estijos, Lenkijos, Ukrainos, JAV, Ganos, Angolos ir Lietuvos.

Be chorų konkurso, gegužės 12–15 dienomis numatyta net 16 konkurso dalyvių koncertų Klaipėdoje Palangoje, Kretingoje, Nidoje, Skuode, Plungėje, Kuliuose, Plikiuose. O konkurso atidarymo koncerte, kuris vyks gegužės 12 d. 17 val. Klaipėdos koncertų salėje, koncertuos iškilus Šiaulių berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis“, vadovaujamas Remigijaus Adomaičio. Konkurse ir koncertuose pasirodys garsūs chorai: žymus mišrus choras „Brigham Young University Singers“ (vadovas Andrew Crane) iš JAV, puikus Estijos visuomeninio transliuotojo mišrus choras (vadovas Hirvo Survo), Talino technologijos universiteto kamerinis choras (vadovas Rihardas Zarinis) ir daugelis kitų. „Padedami fondo „Stiprūs kartu“, iš Ukrainos atsivešime bažnyčios kamerinį chorą „Credo“ (vadovė Kateryna Tokalo), tuo parodydami solidarumą su narsia Ukrainos tauta“, – sakė konkurso meno vadovas.

Vyks diskusija-seminaras

Konkurse pasirodys ir mūsų šalies chorai: garsus Vytauto Didžiojo universiteto Švietimo akademijos choras „Ave vita“ (vadovas prof. Kastytis Barisas), jaunas, tačiau labai įdomus Vilniaus sakralinės muzikos choras „Adoramus“ (vadovai Imantas Jonas Šimkus ir Mantvydas Drūlia) ir kiti. Be koncertų Klaipėdos koncertų salėje, gegužės 15 d. 9.30 val. konkurso dalyviams ir svečiams bus surengta diskusija-seminaras prie apskrito stalo. Renginį ves konkurso vertinimo komisija.

„Tikimės sulaukti didelio žiūrovų dėmesio tiek pačiame konkurse, tiek konkurso dalyvių koncertuose, o diskusijose-seminare laukiame visų choro dirigentų, muzikos mokytojų ir kitų besidominčiųjų, norinčių daugiau sužinoti apie pasaulio ir Europos chorinę muziką bei jos aktualijas.

Išsamią konkurso informaciją ir tikslią renginių programą galima rasti Klaipėdos miesto chorinės bendrijos „Aukuras“ internetiniame puslapyje www.aukuras.org/simkus ir socialiniuose tinkluose.

GALERIJA

  • Bažnyčios kamerinis choras „Credo“ iš Ukrainos.
  • Šiaulių berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis“.
  • „Manhya palace choir“ iš Ganos.
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS