Teatras – aikštelė jauniesiems talentams | KaunoDiena.lt

TEATRAS – AIKŠTELĖ JAUNIESIEMS TALENTAMS

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras prisipildė jaunatviško šurmulio – čia vakar prasidėjo ir iki gegužės 31-osios vyks tradicinis, šiemet jau XX Jaunųjų talentų festivalis.

Per 20-metį išaugęs iki dviejų stambių edukacinių programų, spektaklių pastatymų vaikams ir jaunimui bei jaunųjų talentų koncerto su simfoniniu orkestru, jubiliejinis festivalis siūlo puokštę renginių Klaipėdos ir kitų Vakarų Lietuvos miestų publikai.

Pasak Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovo Ramūno Kaubrio, dirigento Stasio Domarko sumanytas, nuo 1993-iųjų rengiamas Jaunųjų talentų festivalis jau tapo savotiška miesto kultūros ekosistema.

„Festivalio metu kooperuojasi gilias tradicijas turinčios kultūros, muzikos ir meno ugdymo įstaigos, o teatras tampa jų centru, jungiamąja grandimi. Tai įrodo, kad esame atviri ir prieinami visiems“, – tikino R.Kaubrys.

Jubiliejinį festivalį, anot jo, sąmoningai stengtasi padaryti kuo sodresnį, įvairesnį, intriguojantį tiek programa, tiek dalyviais.

Duris atvėrė „Operos klasė“

Didžioji šiųmečio festivalio naujovė – greta jau antrus metus veikiančių „Šokio talentų dirbtuvių“ pradėta įgyvendinti nauja edukacinė programa „Operos klasė“, į kurią susibūrė Klaipėdos universiteto (KU) Menų fakulteto vokalo meno studentai, Klaipėdos Vydūno gimnazijos vaikų choras. Darbas su studentais, spektaklių repeticijos teatre vyko kone pusmetį.

„Tiltas, kurį pavyko nutiesti tarp KU Menų fakulteto ir Klaipėdos muzikinio teatro, nepaisant tam tikrų institucinių keblumų, pagaliau tapo labai aiškus, prasmingas ir reikalingas. Ilgai siekiau to ir čia įžvelgiu didelę naudą – tiek kaip muzikinio teatro darbuotojas, praktikas, tiek kaip vokalo pedagogas“, – tvirtino vienas „Operos klasės“ iniciatorių prof. Eduardas Kaniava.

Festivalio metu jaunieji „Operos klasės“ solistai ruošė vaidmenis dviejuose teatro repertuariniuose spektakliuose: G.B.Pergolesi komiškoje operoje „Tarnaitė ponia“ (rež. R.Kaubrys) bei G.Puccini vienaveiksmių operų diptike „Sesuo Andželika“ ir „Džanis Skikis“ (rež. Y.Ross).  Tiesa, jos su jaunaisiais atlikėjais bus parodytos ne tik uostamiesčio publikai, bet ir keliaus gastrolių į Telšius bei Tauragę.

„Operos klasė“ jauniems žmonėms, kuriuos mes atsirinkome, inspiravo didžiulį profesinį augimą. Iš tiesų matome, jog Klaipėdoje auga išskirtinė, graži, gabi jaunų talentingų žmonių karta“, – džiaugėsi operą „Tarnaitė ponia“ režisavęs R.Kaubrys.

Antrąkart šoks „Pelenę“

Antrus metus iš eilės Jaunųjų talentų festivalį papuoš „Pelenė“ – šokio spektaklis vaikams, sukurtas dar vienos teatro įgyvendinamos edukacinės programos metu. Anot „Šokio talentų dirbtuvių“ sumanytojos choreografės Ingos Briazkalovaitės, jau įpusėjus pirmajam projektui tapo aišku, kad jis turėtų tapti tęstinis: „Vaikams tai buvo nepamirštama patirtis, galimybė ne tik pamatyti, bet ir patiems patirti teatrą, pasirodyti trims pilnutėlėms salėms publikos. Teigiamų emocijų ir patirties projektas davė visiems mums, todėl ir norisi jį kartoti“.

Anot rengėjų, „Šokio talentų dirbtuvių“ tikslas – gerąją užsienio teatrų patirtį pritaikyti Lietuvoje, kur gabūs vaikai turėtų galimybę susiburti po profesionalaus teatro stogu. Tiesa, šiemet dalyvių suinteresuotumas, domėjimasis projektu dar labiau išaugo. Spektaklyje šoks ne tik klaipėdiečiai, kitų Vakarų Lietuvos miestų jaunieji šokėjai, bet ir vaikų globos namų auklėtiniai.

 „Pirmaisiais metais buvo sudėtinga numatyti, kiek ir kokio pasirengimo vaikų ateis dalyvauti projekte. Jiems visiems reikėjo rasti patogią šokio kalbos leksiką, – pasakojo I.Briazkalovaitė. – Šiemet žiūrovai išvys patobulintą spektaklį – kiek kitokią to paties produkto variaciją.“

Muzikuos su orkestru

Jau tampa tradicija festivalio pabaigą akcentuoti Jaunųjų talentų ir Mažosios Lietuvos simfoninio orkestro koncertu. Šiemet jame drauge su teatro orkestru pasirodys 20 jaunųjų muzikų – vokalistų ir instrumentalistų iš Klaipėdos J.Karoso, J.Kačinsko muzikos mokyklų, E.Balsio menų gimnazijos, S.Šimkaus konservatorijos, KU Menų fakulteto, solistė iš Italijos Redžio Kalabrijos „Francesco Cilea“ muzikos konservatorijos.

„Šių metų koncerte bent po vieną atlikėją dalyvaus iš visų miesto muzikos ugdymo įstaigų. Klausytojai išgirs įvairaus amžiaus talentų – akomponuojant orkestrui fortepijonu skambins net antrokas (!), – džiaugėsi vienas koncerto dirigentų Vytautas Valys. – Didelė instrumentų įvairovė – nuo styginių iki saksofono, išraiškingi vokaliniai intarpai, viešnia iš Italijos A.Drago ir kitos koncerto staigmenos, manau, nepaliks abejingų.“

Jaunųjų talentų ir Mažosios Lietuvos simfoninio orkestro koncerte prie dirigento pulto stos net penki dirigentai: festivalio iniciatorius maestro S.Domarkas, Markas Kadinas, V.Valys, Dmitrijus Zlotnikas bei „Francesco Cilea“ muzikos konservatorijos studentas Cosimo Daniele Bombardieri. 

Pasak organizatorių, tradicinis festivalis išties pasiekė kulminaciją – išsiplėtė jo geografija, susiformavo tarptautiniai ryšiai. Maža to, vaikų ir jaunuolių, norinčių teatro scenoje dainuoti, šokti ar groti, kasmet vis daugėja. Šiemet vien teatro organizuojamuose festivalio renginiuose jų pasirodys per 100. Kaip ir pernai, vėlgi buvo organizuojamos kelių turų atrankos gabiausiems jauniesiems talentams išrinkti.

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rengiamas festivalis pakvies ir į draugų – Klaipėdos jaunimo centro, Vydūno gimnazijos bei Klaipėdos J.Karoso muzikos mokyklos koncertus. Prie jaunųjų muzikų prisijungė ir jaunieji dailininkai – festivalio metu Klaipėdos muzikiniame teatre veikia Adomo Brako dailės mokyklos mokinių darbų paroda. Jaunųjų talentų ieškota ir Vilniaus dailės akademijos Klaipėdos fakultete: jie sukūrė festivalio reklaminę medžiagą. 

XX Jaunųjų talentų festivalį globoja LR Seimo narys klaipėdietis Raimundas Paliukas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS