„Trimitatis“ skelbia liaudies muzikos šventę Klaipėdoje | KaunoDiena.lt

„TRIMITATIS“ SKELBIA LIAUDIES MUZIKOS ŠVENTĘ KLAIPĖDOJE

  • 0

Puoselėjantis savo tautos ir savo krašto kultūros tradicijas, ugdantis meilę tautinei muzikai Žemaitijos ir Klaipėdos krašte kasmet rengiamas, jau tradiciniu tapęs XIV tautinės muzikos ansamblių ir orkestrų festivalis „Trimitatis“ penktadienį vyks Klaipėdoje.

Kaip pasakojo Lietuvių liaudies instrumentinės muzikos draugijos „Kanklės“ Klaipėdos krašto pirmininkė Algytė Merkelienė, ilgai šis festivalis neturėjo pavadinimo, o nuo 2011-ųjų jis pavadintas gražiu „Trimitačio“ vardu – taip pamario krašte anksčiau buvo vadinami trimitai.

Pavadinimas atspindi šios šventės paskirtį: skelbti – trimituoti apie liaudies instrumentinės muzikos šventę vis kitame pamario krašto mieste.

Pirmasis festivalis buvo suorganizuotas 2001-aisiais Gargžduose. Nuo tol kiekvieną pavasarį Žemaitijos ir Klaipėdos krašto liaudies instrumentų orkestrai ir ansambliai „pakelia bures ir plaukia vis į kitą šio regiono uostą“. Prasidėjęs Gargžduose, toliau festivalis keliavo į Klaipėdą (2002), Kretingą (2003), Šilutę (2004), Skuodą (2005), Palangą (2006), Plungę (2007), Šilalę (2008), Tauragę (2009), Mažeikius (2010), Nidą (2011). Nuo 2012-ųjų „Timitatis“ jau „suka antrąjį ratą“. 2012 m. liaudies instrumentai vėl skambėjo Gargžduose, pernai – Kretingoje, o šiemet festivalis sugrįžo į Klaipėdą.

Renginiui jo dalyviai paruošė edukacinę programą „Pažinkime liaudies instrumentus“. Tad šiandien net aštuoniose Klaipėdos miesto mokyklose – „Gilijos“ pradinėje, Liudviko Stulpino, „Versmės“, „Smeltės“, „Verdenės“, Simono Dacho, Tauralaukio progimnazijose,  Vitės pagrindinėje mokykloje – skambės lietuviški tautiniai instrumentai.

Šiais metais festivalyje „Trimitatis“ dalyvaus 38 kolektyvai, kuriuose gros net 500 muzikantų – skudutininkų, kanklininkų, birbynininkų ansambliai, liaudies instrumentų orkestrai , suvažiavę iš visos Žemaitijos, Klaipėdos krašto ir net Suvalkijos.

Festivalio baigiamasis renginys vyks 14 val. Klaipėdos universiteto Menų fakulteto koncertų salėje. Šiame koncerte dalyvaus jau vyresni muzikantai: Stasio Šimkaus konservatorijos moksleiviai, Šilalės meno mokyklos mokytojų ansamblis, Klaipėdos universiteto dėstytojai ir studentai, ansamblis „Uostamiesčio muzikantai“.

Skubėkite juos išgirsti, nes festivalis „Trimitatis“ į Klaipėdą sugrįš tik po dešimtmečio.
 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS