Uostamiesčio galerijoje „Si:said“ bus eksponuojami L. Brittono kūriniai | KaunoDiena.lt

UOSTAMIESČIO GALERIJOJE „SI:SAID“ BUS EKSPONUOJAMI L. BRITTONO KŪRINIAI

  • 0

Nuo spalio 3-osios uostamiesčio šiuolaikinio meno galerijoje „Si:said“ (Daržų g. 18) Klaipėdoje bus eksponuojama Loreno Brittono (JAV, DE) paroda „Interdependency” / „Tarpusavio priklausomybė“. Parodos kuratorė ‒ Sylvia Sadzinski.

L. Brittono parodą „Interdependency“ sudaro grupė spalvingų langų paveikslų, žaidžiančių su galerijos erdvės riba ir matomų tiek iš vidaus, tiek iš galerijos išorės, bei internetu prieinamas videokūrinys, nagrinėjantis ribas tarp (ne)žmogiškų būtybių.

Tarpusavio priklausomybė leidžia skirtumams būti greta vienas kito, kartu suvokiant tiek dideles kliūtis, tiek viltingas galimybes, kurios iškyla pripažinus, kad mes dalijamės viena oda.

L. Brittonas yra tarpdisciplininio meno kūrėjas ir mąstytojas, gyvenantis Berlyne. Šioje parodoje jis tyrinėja zooidus kaip pavidalus, siekdamas kelti klausimus apie saviapibrėžimą, saviorganizaciją ir kolektyvines tarpusavio priklausomybes. Zooidai – tai bioluminescencinis jūrinis organizmas, taip pat ir tam tikras spiečiaus (angl. „swarm“) stalinių robotų tipas. Tiek robotai zooidai, tiek organizmai zooidai panašūs tuo, kad jie sudaryti iš daugybės mažų individų, kurie bendruomeniškai organizuoja visumos gyvavimą ir išlikimą. Gyvūnai zooidai randami giliai vandenynuose, jie gali išgyventi ekstremaliomis sąlygomis ir yra sudaryti iš daugybės individualių organizmų, kurie bendrai veikia po viena oda. Robotai zooidai yra miniatiūriniai robotai, kurie yra užprogramuoti kolektyviniam užduočių atlikimui. Per žaidimą zooidų, tiek kaip gyvūnų, tiek kaip robotų, figūromis, L. Brittonas siūlo pažvelgti į tarpusavio priklausomybę, pasikliovimą ir rūpestį vieniems kitais kaip kolektyvinę būklę. Juk visi esame vieni nuo kitų priklausomi ir susiję per mūsų egzistenciją, bandydami užčiuopti būdus komunikuoti, galimybes gyventi ir išgyventi kartu.

Žaismingai ir poetiškai tyrinėdamas zooidų pavidalus / figūras, pasitelkdamas juodaodžių feminisčių Claudia Rankine ir Alexis Pauline Gumbs poetiką, L. Brittonas klausia: „Kas esame mes?“ Tarpusavio priklausomybė nurodo į bendrą įsteigtį – kai vieno daikto buvimas įsteigia kito buvimą, – ir į tai, kaip visi daiktai prasideda priklausomybės nuo kitų ir pasikliovimo kitais sąlygomis. Tarpusavio priklausomybės klausimas – tai klausimas kaip gyventi kartu ir kaip gyventi su prieštaravimais ir prieštaravimuose. Menininko teigimu, tarpusavio priklausomybė leidžia skirtumams būti greta vienas kito, kartu suvokiant tiek dideles kliūtis, tiek viltingas galimybes, kurios iškyla pripažinus, kad mes dalijamės viena oda.

Organizatorių nuotr.

Šią parodą sudaro keli etapai. Pirmasis – langų piešiniai, kurie bus eksponuojami „Si:said“ galerijoje spalio 3–30 dienomis ir dokumentuojami internete. Antrasis ‒ skaitmeninis, jis bus pasiekiamas internetu puslapyje www.lorenbritton.com. Trečiasis etapas pratęs parodą lapkričio 14 d. 14‒16 val. simpoziumo forma. Ketvirtasis etapas bus įgyvendintas TIER (The Institute of Endotic Research) Berlyne Vokietijoje 2021-ųjų pavasarį.

Paroda veiks iki rugsėjo 30 d. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Klaipėdos miesto savivaldybė.

Galerijos darbo laikas: III‒V 16‒18 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS