Uostamiesčio Meno kieme – kūrybinių dirbtuvių ciklas | KaunoDiena.lt

UOSTAMIESČIO MENO KIEME – KŪRYBINIŲ DIRBTUVIŲ CIKLAS

  • 0

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Meno kiemo dirbtuvėse (Daržų g. 10) gruodžio šeštadieniai bus skirti kūrybinei veiklai ir pažinčiai su menininkais – naujaisiais dirbtuvių rezidentais.

Pirmieji susitikimai – gruodį

Rudens pradžioje KKKC paskelbė kūrėjų paiešką Meno kiemo dirbtuvių rezidencijai. Iš gautų paraiškų buvo atrinkti trys kandidatai – grafikė, iliustratorė Diana Monkevičiūtė-Rakauskienė, tarpdisciplininio meno kūrėja Aglaja Ray ir tapytojas Rodionas Petrovas.

Dar tebegyvenantys naujakurių nuotaikomis naujieji Meno kiemo rezidentai gruodį surengs pirmuosius susitikimus su miesto bendruomene ir pakvies į kūrybines dirbtuves „Meno šeštadieniai“. Jų metu bus galima stabtelti nuo įsibėgėjančio švenčių maratono, karštligiškų dovanų paieškų ir skirti laiko sau, apmąstyti prabėgusius metus ir geriausias mintis perkelti į kūrinius – savo namams, artimiesiems ar draugams. Juk patys šilčiausi ir nuoširdžiausi sveikinimai sukuriami savomis rankomis.

Trys kūrybos šeštadieniai

Gruodžio 4 d., 12 val., vyks kalėdinio atviruko kūrybinės dirbtuvės. Jose su menininkėmis D. Monkevičiūte-Rakauskiene ir A. Ray linoraižinio technika bus kuriami kalėdiniai atvirukai. Pasirinkti ir išraižyti motyvai bus spausdinami ant atvirukų bei vokų, derinant spalvotus ir nespalvotus giliaspaudės atspaudus.

Gruodžio 11 d., 12 val., – kalėdinio vainiko ir žaisliuko dirbtuvės. Dirbtuvių dalyviai, vadovaujami menininkių D. Monkevičiūtės-Rakauskienės ir A. Ray, linoraižinio technika kurs tekstilinius kalėdinius vainikus ir eglutės žaisliukus – pasirinkti ir išraižyti motyvai bus spausdinami ant iškirpto vainiko ar žaisliuko formos natūralaus medvilninio ar lininio audinio.

Gruodžio 18 d., 12 val., prasidės praktinės spalvų pažinimo dirbtuvės „Spalvos kontekstai“. Kūrybinės dirbtuvės su tapytoju R. Petrovu skirtos norintiems pažinti, kaip paletėje sukuriama spalvų sistema tapybos darbui, kaip keičiasi spalvos ir kontekstualizuojasi skirtingi atspalviai maišant dažus ir tapant jais ant drobės, kokią įtaką daro spalvinė aplinka skirtingų spalvų suvokimui. Rekomenduojamas dalyvių amžius – nuo 16 metų.

Kūrybai reikalingomis medžiagomis dirbtuvių dalyviai bus aprūpinti. Dalyvių skaičius ribotas, būtina registracija. Dirbtuvių dalyvio bilietas – 4 eurai. Bilietus bus galima įsigyti dirbtuvių metu KKKC Parodų rūmuose.

Apie menininkus rezidentus

D. Monkevičiūtė-Rakauskienė – grafikė iliustratorė. Baigė Kauno dailės gimnaziją, vėliau – Vilniaus dailės akademiją, šiuo metu Lietuvos sveikatos mokslų universitete studijuoja dailės terapiją. Nuo paauglystės savo kūrybos žiniomis dalijosi su kitais, vesdama dailės užsiėmimus. Menininkės kūryboje svarbi ornamentika. Onamentus ji kuria iš to, ką mato aplinkui – ją įkvepia fachverkinių namų architektūrinis žaismas, Baltijos jūros augmenija, gyvūnija, pramoninių rajonų kaminų dryžiai, krovininių laivų bokštai ir visa kita, ką menininkė atranda gyvendama Klaipėdoje.

A. Ray (Eglė Tamulytė) Vilniaus dailės akademijoje 2012 m. įgijo grafikos bakalauro laipsnį, 2020 m. – magistro laipsnį. 2016 m. Lietuvos kultūros ministerijos jai suteiktas oficialus meno kūrėjos statusas. 2016 m. laimėjo prestižinę Ary Stillman premiją. Menininkė dalyvauja jungtinėse meno parodose, rengia personalines ekspozicijas Lietuvoje ir užsienyje. Bendras parodų skaičius jau perkopė per 60. Jos kūryba tyrinėja santykį tarp technologijų ir teologijos, darbai varijuoja nuo abstrakcijos iki konceptualios iliustracijos. A. Ray save pristato kaip tarpdisciplininio meno kūrėją.

R. Petrovas Vilniaus dailės akademijoje 2011 m. įgijo dailės magistro laipsnį. 2011 ir 2013 m. – Jaunųjų Europos kūrėjų bienalės laureatas, 2012, 2013, 2014 m. – Jaunojo tapytojo prizo finalininkas. Surengė 12 personalinių parodų ir dalyvavo daugiau kaip 30 jungtinių parodų Lietuvoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Olandijoje, Švedijoje, Norvegijoje, Belgijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Ispanijoje, Portugalijoje, Austrijoje, Rusijoje, Vengrijoje, Slovakijoje ir Kinijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS