Vakaras Prūsijos epo kūrėjo atminimui | KaunoDiena.lt

VAKARAS PRŪSIJOS EPO KŪRĖJO ATMINIMUI

  • 4

Lapkričio 8 d. 17.30 val. Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešojoje bibliotekoje (Turgaus g. 8) vyks rašytojo Roko Flicko (1936–2023) atminimo vakaras.

R. Flickas – ekonomistas, habilituotas socialinių mokslų daktaras, rašytojas – gimė Veisiejuose, Lazdijų r., vaikystę praleido Šilutėje, kur baigė vidurinę mokyklą ir išvyko studijuoti į Vilnių. Vilniaus universitete mokėsi archeologijos, o vėliau pramonės ekonomikos. 1970–1974 m. Maskvos I. Gubkino naftos ir dujų pramonės institute studijavo aspirantūroje ir ten apgynė dvi disertacijas. Grįžęs į Lietuvą, dirbo įvairiose ministerijų įstaigose, nuo 1986-ųjų skaitė paskaitas Vilniaus inžineriniame statybos institute, nuo 1987-ųjų buvo šio instituto profesorius. Pirmaisiais Lietuvos nepriklausomybės metais R. Flickas buvo energetikos ministro pavaduotojas, vėliau įkūrė savo verslą.

R. Flicko domėjimosi ir darbo sritis apėmė dujų pramonę. Šia tema jis parašė tris monografijas, taip pat publikavo daugiau nei 50 įvairių mokslinių straipsnių. Persikėlęs gyventi į Pamario kraštą, 1995 m. R. Flickas tvirtu žingsniu įžengė į literatūros pasaulį. Nuo 2014-ųjų priklausė Lietuvos rašytojų sąjungai, jo knygos sulaukė didelio susidomėjimo ir populiarumo. Kadangi rašytojo mama – vokietė, kilusi iš Prūsijos, R. Flickas save laikė Lietuvos vokiečiu ir itin domėjosi Klaipėdos kraštu, jo istorija. Šios temos atsispindėjo ir jo kūryboje.

2012 m. tarptautinio literatūrinio rudens „Prisijaukinkim žodį, paukštį, debesį...“ konkurse už romanus „Šiaurės Sachara“ ir „Paskutinis traukinys“ rašytojui įteikta prozos premija, o 2015 m. – Ievos Simonaitytės literatūrinė premija už romaną „Emma, pastoriaus duktė“. 2022 m. už pastarųjų dešimties metų kūrinius Prūsų Lietuvos tematika rašytojas pelnė Klaipėdos Šv. Jono bažnyčios atstatymo fondo ir kultūrinės atminties premiją „Prūsija“.

R. Flickas išleido šias knygas: „Mitingų metas sudrebinęs Lietuvą: ištraukos iš dienoraščio“ (2005), istorinę dramą „Ištiesk pagalbos ranką man (2008), autobiografinę apybraižą „Atrastoji žemė“ (2008, 2018), „Šiaurės Sachara: romanas apie pamirštąją Kuršių Neriją“ (2010, 2015), romaną „Paskutinis traukinys“ (2012, 2014), romaną „Emma, pastoriaus duktė“ (2014, 2015), romaną apie senovės kuršius „Pradingę klajojančiam smėlyje“ (2016), taip pat romanus „Išlikę karo verpetuose“ (2018), Turtų voratinklyje“ (2020), biografinį romaną „Kur upė Šyša teka“ (2022). Parašė scenarijų videospektakliui „Karalienė Morta“ (rež. A. Armonas, R. Pletkauskas, 2013).

Renginio metu bus ne tik apžvelgtas R. Flicko literatūrinės kūrybos kelias. Tai proga pažinti jį kaip asmenybę, sužinoti, kodėl jam buvo svarbu rašyti, koks buvo rašytojo požiūris į kūrybą, kartu pajausti kūrėją formavusią laikmečio dvasią.

Prisiminimais dalysis Dalia Greičiutė, Nijolė Kepenienė, Romas Klimavičius, Algis

Kuklys, Lilija Petraitienė, Jovita Saulėnienė. Klasikinės muzikos kūrinius atliks ansamblis „Oboe con Archi“.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

G

Knygos nerealios, suskaičiau visas kaip saldainius. Kūrybinės asmenybės netekome.

Ankstokai...

AtA

Rūtenis

Aš irgi skaičiau jo knygą, patiko paprastai, bet ne prastai parašytas tekstas, o ir tema artima.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS