„Žemės juvelyrika“: dėl parodos susivienijo aštuonios Baltijos regiono kūrėjos | KaunoDiena.lt

„ŽEMĖS JUVELYRIKA“: DĖL PARODOS SUSIVIENIJO AŠTUONIOS BALTIJOS REGIONO KŪRĖJOS

"Žemės juvelyrika" arba "LandJewelry" – sumanymas, įgyvendintas aštuonių menininkių iš keturių Baltijos regiono šalių. Jos susitiko Elando saloje, Švedijoje, kad sukurtų žemės meną ir pasidalytų savo kūryba. Darbai pristatyti Klaipėdos galerijoje.

Elando saloje aštuonios menininkės pernai vasarą praleido visą savaitę.

Jos kūrė kraštovaizdžio inspiruotą meną prie jūros kranto, sužavėtos bei įkvėptos gamtos.

"Buvo labai įdomi patirtis susitikti su žmonėmis iš skirtingų Baltijos regiono šalių ir pamatyti, kaip kūryba siejama su Baltijos jūra", – teigė menininkė iš Suomijos Wiebke Pandikow.

Šis projektas leido kūrėjoms atitrūkti nuo nuolatinės darbo vietos ir pabėgti į savotiškas gamtos kūrybines dirbtuves.

"Įdomus momentas buvo išeiti iš savo uždaros erdvės, iš savo juvelyrinės celės ir pabėgti į visiškai laukinę gamtą, kur nežinai, kokios medžiagos tave suras arba tu jas surasi", – mintimis dalijosi lietuvių menininkė Lauryna Kiškytė.

Šio projekto pagrindas yra Baltijos jūra ir daugybė šiomis dienomis kylančių aplinkos problemų, tarp jų – jūrų šiukšlynai ir biologinės įvairovės mažėjimas.

Lietuvių menininkė Karina Kazlauskaitė teigė, kad Baltijos jūra yra labai unikali, ji skiriasi nuo kitų jūrų ir taip greitai neišsivalo.

"Todėl visos tos nuotekos iš mūsų gyvenimo, kurios suplaukia į jūrą, padaro jai daug žalos. Ir tai yra tarytum neišsprendžiama problema. Taigi mūsų meniniai kūriniai atspindi mūsų išgyvenimus ir pamąstymus apie mūsų jūrą", – kalbėjo K.Kazlauskaitė.

Šio projekto vienas tikslų – per šiuolaikinę juvelyriką atskleisti Baltijos jūros ekologinę situaciją ir supažindinti žmones su šia meno rūšimi, į kurią norėta pažvelgti plačiau, nes juvelyrika – ne tik mažas žiedelis, mūvimas ant piršto.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS