Žydų teatras pradžiugino nauju spektakliu | KaunoDiena.lt

ŽYDŲ TEATRAS PRADŽIUGINO NAUJU SPEKTAKLIU

Klaipėdos žydų bendruomenės teatras "Šatil" sukūrė naują spektaklį pagal klaipėdietės Majos Tarachovskajos pjesę "Mes – astronautai". Tai jau antras šio mėgėjų teatro darbas per pastarąjį pusmetį.

Rusų kalba rašanti Klaipėdos M.Gorkio mokyklos matematikos mokytoja M.Tarachovskaja savo kūrinius pasirašo Asios Kotliar slapyvardžiu.

Ji sukūrė per 40 pjesių, kurias stato ir mėgėjų, ir profesionalų teatrai ne tik Rusijoje iki pat Usurijsko, bet ir Izraelyje, Kanadoje, Norvegijoje, Lenkijoje, Latvijoje, Estijoje, Ukrainoje.

Ypač populiari viena paskutiniųjų pjesių "Mamulės" (rus. "Mamki"), pagal kurią spektaklis uostamiestyje buvo pastatytas ir parodytas šią vasarą.

Šį spektaklį režisavo klaipėdietis Nerijus Gedminas, kuris su šiuo teatru ėmė statyti ir naują A.Kotliar kūrinį "Mes – astronautai".

Tai jau antrasis N.Gedmino projektas su žydų teatru "Šatil". Režisierius pripažįsta, kad jam sunku atsispirti bet kokiai avantiūrai, susijusiai su teatru.

"Pirmas blynas tikrai neprisvilo. Jie pasitiki manimi, aš pasitikiu jais. Žinau jų norus ir lūkesčius. Juk aktoriai yra neprofesionalai, tad ypač žavi jų entuziazmas. Žmonės tris kartus per savaitę ir net sekmadieniais ateina repetuoti, vadinasi, jie to nori. O kai nori, kaip galima su jais nedirbti? Jie savo neprofesionalumą kompensuoja entuziazmu, ko kartais pasigendu tarp profesionalų. Ten matosi, kad žmonės dirba, o čia žmonės mėgaujasi tuo, ką daro", – kalbėjo N.Gedminas.

Jie savo neprofesionalumą kompensuoja entuziazmu, ko kartais pasigendu tarp profesionalų.

Anot režisieriaus, naujasis spektaklis – komiška melodrama, kuri savo tema labai artima žydų teatrui, nes jame nagrinėjama žydų vedybos su kitataučiais ir jų asimiliacija.

"Pjesės esmę atspindi vieno herojų, jaunikio tėvo frazė: "Juk mes esame astronautai. Prieš 33 amžius nusileidome nuo Sinajaus kalno su idėjomis, mintimis, svajonėmis, siekiais. Ir dabar vienintelis dalykas, ko mums reikia, tai atkurti ir išlaikyti ryšį su baze, o mes jį prarandame, ir tai yra baisu." Tai – pagrindinis spektaklio moto", – teigė N.Gedminas.

Režisierius tvirtino, kad pjesė kupina žaismingų dialogų, prisodrinta unikalaus žydiško humoro, kuris, anot šviesaus atminimo filosofo Leonido Donskio, mažai kam prilygsta.

Spektaklį "Mes – astronautai" rengiamasi vežti į mėgėjų teatrų festivalį, o prieš tai esą jį būtinai reikia parodyti vietos žiūrovams.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Klausimas,

ką gali džiuginti čia kažkoks tai niekinis žydų teatras? Nebent pačus žydus..Bet kad jų čia nieks nežino ir niekam anie neidomūs. Gal jiems reikėtų su savo teatru važiuot pagal tikrą adresą džuginti savo menais žydus Israelyje?

taip

zydai nori save priskirt prie ateiviu ir irodyt kad mes is bezdzioniu matosi darvinas irgi buvo zydas jei ne zydras?.......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS