„Achemos grupė“ abejoja rizikingu „Klaipėdos naftos“ siūlymu | KaunoDiena.lt

„ACHEMOS GRUPĖ“ ABEJOJA RIZIKINGU „KLAIPĖDOS NAFTOS“ SIŪLYMU

AB „Klaipėdos nafta“ (KN) informavo apie ketvirtadienį šaukiamą neeilinį visuotinįakcininkų susirinkimą, kuriame bus sprendžiamas vienintelis klausimas – suteikti 5,9 mln. eurų vertės garantiją Brazilijoje planuojamai steigti bendrovei.

Apie KN planus suteikti 5,9 mln. eurų garantiją už naują įmonę Brazilijoje paskelbta tik spalio 9 dieną, tačiau KN nepateikė detalesnės akcininkams būtinos informacijos. Iki tol KN neskelbė jokių planų apie įmonių steigimą už Europos Sąjungos ribų ar didelės vertės garantijų dalinimą.

„Iš KN viešai paskelbtos fragmentinės informacijos, susidaro įspūdis, kad KN ketina lengva ranka dalyti didelės vertės garantijas bet kokiems projektams. KN valdybos siūlymas prisiimti 5,9 mln. eurų įsipareigojimą už dar net veiklos nevykdantį ūkio subjektą Brazilijos Respublikoje neatitinka tiek pačios KN, tiek jos akcininkų interesų“, – teigė KN akcininkės UAB koncernas „Achemos grupė“ (KAG) generalinis direktorius Giedrius Jakubauskas.

KN siekia suteikti garantiją, kuri sudaro daugiau nei 50 proc. viso KN grynojo pelno 2018 m. ir yra daugiau nei du kartus didesnė už KN 6 mėnesių grynąjį pelną. Planuojama suteikti garantija galimai bus lygi ar net didesnė už KN 2019 m. grynąjį pelną.

Susiklosčius aplinkybėms, kai suteikta garantija bus pasinaudojama, KN rizikuoja veikti nuostolingai, o susidaręs nuostolis bus nulemtas vien tik nepamatuoto sprendimo suteikti garantiją už dar net veiklos nevykdantį ūkio subjektą Brazilijoje.

Pagal susiklosčiusią verslo praktiką garantijos ar kitos reikalavimo užtikrinimo priemonės nėra suteikiamos neatlygintinai. Garantiją suteikiantis subjektas įprastai gauna atitinkamą komisinį mokestį ar kitokios išraiškos satisfakciją.

Tuo tarpu šiuo atveju KN nori suteikti garantiją neatlygintinai ir viena prisiimti visus galimus atsirasti neigiamus padarinius, negaudama už tai jokios naudos. Toks vienašališkas potencialių neigiamų padarinių prisiėmimas yra nepateisinamas ir dėl to, kad Brazilijos Respublikoje planuojama steigti bendrovę kartu su kita bendrove – UTE GNA I Geração de Energia S.A (GNA), kuri nerizikuoja jokiomis garantijomis. KAG nuomone, toks sprendimas yra nepagrįstas verslo logika, rizikingas ir nenaudingas nei KN, nei jos akcininkams.

KAG spalio 25 d. kreipėsi į KN prašydama pateikti akcininkams reikalingą informaciją, susijusią su spalio 31 d. šaukiamo neeilinio visuotinio akcininkų susirinkimo darbotvarkės klausimu. KAG prašė pateikti informaciją apie planuojamo vystyti projekto ekonominę naudą, pasirinktą jurisdikciją ir tokio pasirinkimo motyvus, galimas rizikas dėl planuojamos suteikti garantijos ir kitą akcininkams svarbią informaciją. KN spalio 29 d. pateikė formalius atsakymus į pateiktus klausimus, tačiau realiai į klausimus nebuvo atsakyta, nes KN tik nurodė neva klausimai nesusiję su spalio 31 d. šaukiamo neeilinio visuotinio akcininkų susirinkimo darbotvarkės klausimu.

Pažymėtina, kad Lietuvos bankas šių metų liepą kreipėsi į KN dėl jos nepaskelbtos privalomos informacijos apie kitą projektą Kipre, nes listinguojama bendrovė visą investuotojams svarbią informaciją privalo skelbti per „Nasdaq“ biržą. KN akcijos kotiruojamos „Nasdaq“ Vilniaus biržos Oficialiajame prekybos sąraše. Valstybei priklauso 72,32 proc., koncernui „Achemos grupė“ – 10,41 proc. KN akcijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS