Aistros dėl kompensacijų nerimsta: žvejai ministeriją kaltina neveiklumu | KaunoDiena.lt

AISTROS DĖL KOMPENSACIJŲ NERIMSTA: ŽVEJAI MINISTERIJĄ KALTINA NEVEIKLUMU

Didesnė dalis Klaipėdos žvejų, kuriems atstovauja trys asociacijos, šalies Prezidentui ir premjerui apskundė Žemės ūkio ministeriją dėl neveiklumo.

Įstrigo kompensavimo taisyklės

Dėl pavasarį buvusio karantino Lietuvos žuvininkystės sektorius, kaip ir kitos Lietuvos verslo sritys patyrė sunkumų – jūroje sumažėjo žvejybos dienų skaičius, krito apyvartos, parduodamų žuvų kainos.

Dėl „Covid-19“ Europos Parlamentas už laikiną žvejybos sustabdymą leido iš Žuvininkystės paramos fondo žvejams mokėti kompensacijas. Žuvininkystę reguliuojančios institucijos savo šalyse turėjo koreguoti paramos programas, sukurti taisykles, kaip bus mokamos kompensacijos.

„Tiek atviroje Baltijos jūroje, tiek jūros priekrantėje, tiek vidaus vandenyse žvejojantys žvejai neturi galimybių pasinaudoti parama, nes neturi patvirtintų paramos taisyklių už laikiną žvejybos sustabdymą dėl „Covid-19“, – teigiama skunde šalies vadovams.

Kol kas jie net negali teikti dokumentų paramai gauti. Kitose Europos Sąjungos šalyse kompensacijos žvejams mokamos – jas jau gavo Latvijos žvejai.

Dialogas tik imituojamas?

Tai ne vieninteliai pinigai, kurie aplenkia Lietuvos žvejus. Lietuvos žemės ūkio ministro įsakymu šiemet nuo gegužės 1 d. iki rugpjūčio 31 d. Baltijos jūroje buvo uždrausta vykdyti bet kokią verslinę žvejybą. Dėl laikino žvejybos nutraukimo taip pat numatytos kompensacijos.

Tačiau Lietuvos žvejai ir jų negavo – dėl tos pačios priežasties, kad iki šiol nėra parengtos žvejybos paramos taisyklės. Kaip dėl „Covid-19“ išmokų, taip ir dėl laikino žvejybos nutraukimo žemės ūkio ministro įsakymu buvo sukurta keletas darbo grupių, vyko keli posėdžiai.

„Susidaro toks vaizdas, kad tik imituojamas dialogas su žvejais – socialiniais partneriais, tačiau jokių realių problemų sprendimų nėra“, – skunde teigia žvejų asociacijų atstovai.

Žvejai mano, kad ministerija gal ir sąmoningai neteikia kompensavimo taisyklių, nes tikimasi, kad didesnė dalis žvejybos įmonių žlugs ir jiems nebereikės nieko mokėti, – tokios neva esančios ministerijos „patarėjų“ iš šalies prognozės.

Ilgai analizuoja Prezidento veto

Žvejai netgi išreiškė nuomonę, kad Žemės ūkio ministerijoje vyksta negražūs dalykai.

Ministerijos vadovybė neatsižvelgianti į ilgamečių kompetentingų žuvininkystės specialistų siūlymus, socialinių partnerių nuomonę ruošiant su žuvininkyste susijusius teisės aktus.

„Ministerijos žuvininkystės specialistai patiria spaudimą, dalis jau išėjo arba ruošiasi išeiti“, – teigiama skunde.

Žvejai įžvelgia ir galimą protekciją tiek Žemės ūkio ministerijoje, tiek Seimo Kaimo reikalų komitete.

Tam peno davė ir Seime priimtos Žuvininkystės įstatymo pataisos, kurios, manoma,  naudingos vienai žvejybos verslo grupei. Priimant pataisas buvo atmesta ir Specialiųjų tyrimų tarnybos išvada dėl galimų korupcinių schemų, kurias gali sukurti įstatymo pataisos. Taip pat nebuvo atsižvelgta ir į Seimo Teisės departamento pastabas.

Prezidentas Gitanas Nausėda minėto Žuvininkystės įstatymo pataisų priėmimą dar liepos 16 d. yra vetavęs.

Veto buvo pastebėta, kad įstatymu būtų sudaryta galimybė „nemokamai gautą teisę į valstybės turtą, žvejybos galimybes parduoti kitiems ūkio subjektams ir taip pelnytis valstybės sąskaita“.

„Žuvininkystės įstatymo pakeitimo įstatyme įtvirtintas teisinis reguliavimas nėra pagrįstas skaidrumo ir objektyvumo principais, neužtikrina atsakingo ir racionalaus žuvų išteklių naudojimo, sąžiningos konkurencijos laisvės bei sudaro prielaidas piktnaudžiavimui vykdant verslinę žvejybą“, – padaryta išvada Prezidento veto.

Iki šiol tas Prezidento veto Seime nei priimtas, nei atmestas – lyg ir kuriami kažkokie pakeitimai.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Darykit babkes kaip anksciau

Sakykit nieks nekimba o istikro pardavinekit danams švedams ten pat jūroje Pasidarysit pinigų prisistatisit namų Ir vaziuosit su graziom masinom !

Gaila

Buvo "Jura",LJL ir dabar paskutinis zveju laivynas isniks.

Brudai jaučia

kad žveju žlugdimas labai tinka europai todel tikrai nieko nedarys:D). Kelkit reikalinga vėja žvejukai. Kelkit kada jo reikia o niekas nejuda.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS