Aistros ir toliau nerimsta: merai – už briedžio atvaizdą herbe | KaunoDiena.lt

AISTROS IR TOLIAU NERIMSTA: MERAI – UŽ BRIEDŽIO ATVAIZDĄ HERBE

Aistros dėl briedžio atvaizdo Mažosios Lietuvos herbe ir toliau nerimsta. Krašto heraldikos specialistai prašė Klaipėdos merą Vytautą Grubliauską paremti juos kovoje su sostinės funkcionieriais.

Vakar į mero kabinetą atvyko visų regiono savivaldybių heraldikos specialistai. Jie vis dar nesulaukia šalies Heraldikos komisijos pritarimo sukurtam krašto herbui.

Dar 2017 m. Klaipėdos universiteto istorijos mokslų daktaras Arūnas Baublys ir dailininkė Jūratė Bizauskienė sukūrė herbą, kuriame pavaizduotas geltonas briedis mėlyname fone.

Skydą įrėmina skydininkai – riteris ir moteris kuršiškais drabužiais. Žemiau skydo vingiuoja juosta su lotynišku užrašu: "Salus publica suprema lex" (Žmonių gėris – aukščiausias įstatymas). Briedį herbo kūrėjai pasirinko neatsitiktinai, jie rėmėsi dokumentais, pasak kurių, prieškariu, kaip ir dabar, briedžių Rytų Prūsijoje buvo labai daug.

Heraldikos komisija atmetė šį herbą kaip netinkamą, įžvelgusi jame aliuzijų į kai kurių nacistinės Vokietijos kariuomenės padalinių simbolį.

"Mažosios Lietuvos regiono heraldikos specialistai dar ne visai atgauna žadą po sostinės Heraldikos komisijos, kuriai užkliuvo briedis, sprendimo. Pasirodo, Vilniuje dirbantys specialistai rado sąsają tarp herbe vaizduojamo briedžio ir istorinę alergiją keliančių prisiminimų. Tai tapo pagrindu netvirtinti herbo, kuris čia, regione, buvo patvirtintas po ilgų diskusijų, dalyvaujant ne ką prastesniems nei Vilniaus specialistams, istorikams", – neslėpė V.Grubliauskas.

Uostamiesčio meras pasiūlė parengti argumentuotą ir įtikinamą raštą, po kuriuo pasirašytų visų Mažosios Lietuvos regiono savivaldybių (Jurbarko, Šilalės, Šilutės, Klaipėdos rajono, Klaipėdos) merai.

Šis laiškas turėtų pasiekti Lietuvos heraldikos komisijos narius, juo turėtų būti prašoma aiškaus ir argumentuoto atsakymo, kuo remiantis atmestas herbo projektas.

Gavę atsakymą specialistai galėtų svarstyti, ar jį verta apskųsti teismui.

Ko gero, sunku būtų rasti simbolį, kuriam visi iki vieno pritartų.

"Visi regionai turi savo simbolius, kurie dažniausiai yra kažkokie gyvūnai. Kuo nusikalto vargšas briedis, kad jį padarė nacionalsocialistu? Jei turėsime aiškų atsakymą, gausime galimybę briedį ginti teisme. Heraldikos specialistams pasiūliau pasitelkti viešumą ginant briedį nuo geležinio vilko", – ironizavo Klaipėdos meras.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

siulau

ozio lanzburgerio atvaizda

pietietis.

briedis buvo saugomas karaliskoms medzioklems,prusai cia nieko deti,prisiliest prie to briedzio negalejo.

Edita

Briedis- nei kuo nekaltas. Jis būtų galėjęs ir būti. Tačiau šalia briedžio iš kairės buvo riteris. Jam Mažosios Lietuvos herbe- ne vieta. Kuri save gerbianti tauta į savo herbą norėtų patalpinti savo genčių- prūsų, lietuvių ir kuršių žudikus? Ženklo riteriui, jei kam nors jo reikia, reikia pasiieškoti kitos vietos, gal prie Klaipėdos pilies, bet ne Mažosios Lietuvos herbe.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS