Aktyvi veikla padeda pamiršti ligas | KaunoDiena.lt

AKTYVI VEIKLA PADEDA PAMIRŠTI LIGAS

„Kuo daugiau senjorai turės veiklos, tuo mažiau jiems liks laiko galvoti apie ligas ir sirgti“, – įsitikinusi senųjų liaudies instrumentų ansamblio „Senoliai“ vadovė Elena Šalkauskienė. Ji neabejojo, jog Klaipėdoje senjorams tikrai pakanka užsiėmimų, įvairių organizacijų, į kurių veiklą galima įsilieti. Svarbiausia, anot pašnekovės, yra noras veikti, nes tikrai niekas neateis į namus ir už rankos neišsives.


 

„Kuo daugiau senjorai turės veiklos, tuo mažiau jiems liks laiko galvoti apie ligas ir sirgti“, – įsitikinusi senųjų liaudies instrumentų ansamblio „Senoliai“ vadovė Elena Šalkauskienė. Ji neabejojo, jog Klaipėdoje senjorams tikrai pakanka užsiėmimų, įvairių organizacijų, į kurių veiklą galima įsilieti. Svarbiausia, anot pašnekovės, yra noras veikti, nes tikrai niekas neateis į namus ir už rankos neišsives.

Senoliai – lyg jaunuoliai

Ansamblio „Senoliai“ keli nariai tapo kampanijos, skirtos Senjorų metams Klaipėdoje, veidais. Plakatai, iš kurių šypsosi pasitempę „Senoliai“, iškabinti įvairiose miesto vietose.

„Senoliai“ – prieš daugiau nei 25 metus įkurtas ansamblis. Vyriausiajam jo nariui – net 84 metai. „Muzika, grojimas, dainavimas jiems yra lyg oras. Vasario 16-ąją Sovetske dalyvavome Lietuvos nepriklausomybės dienos minėjime. Ansamblio nariai parodė 1,5 valandos programą. Jie „non-stop“ šoko, dainavo. Visi stebėjosi, kad scenoje ne „Senoliai“, o jaunuoliai“, – prisiminusi juokėsi E.Šalkauskienė.

Tai, anot jos, tik dar kartą įrodo, jog veiklus žmogus neturi laiko greitai pasenti. „Jei žmogus senatvę nori sutikti oriai, gražiai, sveikai, energingai, gyvybingai, jis turi būti veiklus. Kitas pasirinkimas – sėdėti namuose, bambėti, kaip viskas blogai, ieškoti ligų ir labai greitai susenti“, – realybę įvardijo pašnekovė.

Reikia tik ryžto

Jos teigimu, Klaipėdoje tikrai yra pakankamai daug organizacijų, prie kurių veiklos senjorai gali prisijungti. Vienuose pagyvenusių žmonių klubuose orientuojamasi į muziką, kituose – į kitokius užsiėmimus. „Tačiau svarbiausia, kad senjorai išeina iš namų, bendrauja su bendraminčiais, dalijasi savo džiaugsmais ir išgyvenimais. Galiausiai jie repetuoja, rengiasi pasirodymams, o taip kyla malonus jaudulys, tikrai neleidžiantis pasenti“, – dėstė E.Šalkauskienė.

Tačiau, anot jos, žmonės turi suprasti, kad patys turi ieškoti sau tinkamo užsiėmimo, patys belstis į organizacijų duris ir siekti tapti jų nariais, nes tikrai niekas neateis į namus, nepaims už rankos ir neatsives.

„Reikia tik pasiryžti ir gyvenimas gali pasikeisti į gerąją pusę“, – senjorus būti aktyvius ragino E.Šalkauskienė.

Ragino nesėdėti namuose

Anot jos, anksčiau buvo problema, jog senjorų klubai neturėdavo patalpų, kur susirinkti. Bet šiemet, kai Klaipėdoje paskelbti Senjorų metai, garbaus amžiaus žmonių susibūrimams, įvairiai veiklai skirtos patalpos buvusioje A.Rubliovo mokykloje, Debreceno gatvėje.

„Džiugu, kad senjorai dabar turi patalpas, kur susirinkti, kur organizuoti renginius, nes seniau tai buvo tikrai didelė problema. Tikiu, kad patalpų turėjimas senjorus dar labiau suaktyvins. Todėl raginčiau visus garbės amžiaus žmones nesėdėti namuose, nes Klaipėdoje tikrai yra ką veikti“, – neabejojo pašnekovė.

Kovą – renginių ir užsiėmimų gausa

EKOmenų kūrybinės dirbtuvės senjorams

Jos vyks kartą per mėnesį antradieniais 14-16 val. kovo-rugpjūčio mėnesiais. Vieta – Klaipėdos kultūrų komunikacijos centro „Meno kiemas“ (Bažnyčios g. 4).

Senjorų vaikščiojimo grupės

Žmonės kviečiami rinktis trečiadieniais (kovo 11, 18, 25 d.) 16 val. Vasaros estradoje (Klaipėdos tuberkuliozės ligoninės automobilių stovėjimo aikštelėje). Registracija tel. 234 796, 8 640 93341

Šokiai senjorams

Šie daugelio vyresnio amžiaus žmonių prašyti užsiėmimai vyks antradieniais (kovo 10, 17, 24, 31 d.) 19 val. studijoje „Dabartis“. Ji yra PC „Manto namai“ (Manto g. 7/M.Mažvydo al. 2) ketvirtajame aukšte. Įėjimas iš kiemo pusės. Registracija vyksta tel.: 234 067, 8 612 30179, 8 615 12609.

Konsultacijos tautinio kostiumo klausimais

Jas ves dailininkė, etnologė, tautinio kostiumo ekspertė Elena Matulionienė. Konsultacijos nuo kovo 4 dienos vyks kiekvieną trečiadienį 15-16.30 val. Jos vyks Etnokultūros centre (Daržų g. 10). Registracija vyksta telefonu 410 108

Tradicinio dainavimo studija, norintiems dainuoti liaudies dainas

Užsiėmimai vyksta kiekvieną antradienį nuo 18 val. Etnokultūros centre (Daržų g. 10).

Renginys skirtas Kovo 11-ajai paminėti „Gyvai Lietuvai“

Jis vyks kovo 10 d. 16.30 val. Klaipėdos savivaldybės viešojoje bibliotekoje (Turgaus g. 8).

Seminaras „Atpalaiduojantis kvėpavimas streso valdymui“

Jis kovo 23 d. 17.15 val. vyks Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro salėje (Taikos pr. 76). Seminarą ves lektoriai R.Zakarauskienė ir E.Valskis. registracija tel.: 234 067, 8 612 30179, 8 615 12609.

Dokumentinio filmo „Dangaus sodai“ pristatymas

Renginys vyks kovo 25 d. 17.30 val. Etnokultūros centre (Daržų g. 10). Pristatyme dalyvaus filmo scenarijaus autorius, režisierius, operatorius ir prodiuseris Algirdas Tarvydas, etnologė Marija Lingienė, etnologas, dailėtyrininkas dr. Vytautas Tumėnas.

Kompiuterinio raštingumo pagrindai pagyvenusiems

Tai – 17 akademinių valandų nemokami kursai. Jie vyks Klaipėdos savivaldybės viešosios bibliotekos Pempininkų (Taikos per. 79/81) filiale ir padalinyje Turgaus g. 8. Kursai vyks lietuvių ir rusų kalbomis. Lietuvių kalba – Pempininkų filiale. Registruotis į kursus lietuvių kalba reikia telefonu 314 723, rusų – 346 301

Elektroninės paslaugos patogiam gyvenimui

Tai – 10 akademinių valandų kursai, kurie vyks Klaipėdos savivaldybės viešosios bibliotekos Pempininkų filiale (Taikos pr. 79/81). Registracija vyksta telefonu 346 301.

Išmanieji įrenginiai: išmok naudotis skaityklomis ir planšetėmis

Tai – 10 akademinių valandų kursai, kurie vyks Klaipėdos savivaldybės viešosios bibliotekos Pempininkų filiale (Taikos pr. 79/81). Registracija vyksta telefonu 346 301.

GALERIJA

  • Aktyvi veikla padeda pamiršti ligas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS