Ant bažnyčios stogo įjungta saulės elektrinė | KaunoDiena.lt

ANT BAŽNYČIOS STOGO ĮJUNGTA SAULĖS ELEKTRINĖ

Prieš daugiau nei metus pradėti saulės baterijų įrengimo darbai ant Marijos Taikos Karalienės bažnyčios stogo pagaliau baigti – elektrinė įjungta. Saulės energija bus naudojama maldos namų reikmėms.

Dar pernai religinėms bendruomenėms Aplinkos ministerija pasiūlė dalyvauti atsinaujinančiosios energijos projekte ir ant bažnyčių stogų įrengti saulės baterijas.

Marijos Taikos Karalienės bažnyčia – pirmoji regione, ant kurios stogo įrengta moderni saulės elektrinė.

Bažnyčios klebono Mindaugo Šlausto teigimu, iki pastarojo pabrangimo kas mėnesį bažnyčios elektros išlaidos siekdavo apie pusę tūkstančio, o dabar jau – 800 eurų, tad sprendimas įsirengti saulės baterijas buvo savalaikis.

Šitas mūsų projektas ne tik tausojantis gamtą ir aplinką, bet tai bus didelė finansinė parama ir pačiai parapijai.

Iš pradžių paskaičiuota, kad investicijos turėtų atsipirkti per penkerius metus, dabar, elektros kainoms šoktelėjus į viršų, atsipirkimas bus dar greitesnis, neabejoja klebonas.

Aplinkos ministerija religinėms bendruomenėms saulės elektrinei įrengti skyrė 80 proc. reikiamų lėšų, trūkstama dalimi turėjo pasirūpinti pačios bendruomenės.

Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės parapijai reikėjo surinkti 11 tūkst. eurų.

Mindaugas Šlaustas. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Paskelbus, kad ketinama įrengti saulės elektrinę ant bažnyčios stogo ir tam trūksta pinigų, per nepilnus du mėnesius reikalinga suma buvo suaukota.

Ant rytinio bažnyčios stogo šlaito sumontuotos saulės baterijos, kurios nuo praėjusio penktadienio jau gamina energiją.

"Šitas mūsų projektas ne tik tausojantis gamtą ir aplinką, bet tai bus didelė finansinė parama ir pačiai parapijai. Manome, kad sąskaitos už elektrą mums tikrai bus mažesnės. Tai yra aktualu, nes parapija išsilaiko iš tikinčiųjų aukų, žmonių geros valios", – teigė bažnyčios klebonas.

Pastatyta 44,8 kW galios elektrinė. Suskaičiavus bendrą metinį elektros suvartojimą, panašu, kad pagamintos saulės energijos pertekliaus beveik nebus, bažnyčia ją sunaudos visą.

Galvojama ateityje saulės pagamintą elektros energiją panaudoti ir bažnyčiai šildyti, nes žiemos sezono metu per mėnesį šildymas kainuodavo iki 1,5 tūkst. eurų, dabar bus daugiau. Tačiau tam dar reikės papildomos įrangos.

Ši bažnyčia, ant kurios stogo sumontuotos saulės baterijos, – pirmoji ne tik Klaipėdoje, bet ir visame regione.

Kitur Lietuvoje jau yra tokias elektrines įsirengusių maldos namų.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

r

Kai tu išgalvoto dievo pakalike įrodysi jo egzistavimą , tada galėsime pakalbėti. Aš tikiu mokslu , technologijų progresu , bet ne pramanais. Gal tavo tas išgalvotas dievas ir saulės baterijas ant stogo galėjo nemokamai užkelti? Kam tuos pinigus nešėt?

Po kiek opiumas liaudžiai - tiek, kiek bedieviai

sumoka ir pridaro melagienu...

Rita

Puiku, o mūsų bednrijų pirmininkai stagnuoja, dirba be jokio noro inovacijoms, pažangai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS