APVA: naujienos daugiabučių renovacijos srityje | KaunoDiena.lt

APVA: NAUJIENOS DAUGIABUČIŲ RENOVACIJOS SRITYJE

Pasibaigus dar vienam šildymo sezonui, Lietuvos gyventojai skaičiuoja, kad dėl pakilusių energijos kainų ir infliacijos teko gerai patuštinti pinigines. Tiesa, renovuotų daugiabučių gyventojai stipraus kainų šuolio nepajautė. Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) primena, kad šiuo metu galioja du kvietimai renovuoti daugiabučius, ir kviečia teikti paraiškas.

„Šiandien Lietuvoje iš viso turime beveik 4,5 tūkst. renovuotų daugiabučių namų, apie 35 tūkst. daugiabučių dar laukia savo eilės. Kviečiu sureaguoti į mūsų gruodžio mėnesį paskelbtą kvietimą, jo sąlygas, pasirengti investicinį planą, balsuoti ir prisijungti“, – sakė Gintarė Burbienė, APVA Pastatų energinio taupumo departamento Projektų įgyvendinimo ir priežiūros skyriaus vedėja.

Anot jos, kad naujo paskelbto kvietimo tvarka kitokia – paprastesnė. Šiuo kvietimu siekiama sumažinti biurokratinių slenksčių mynimą, sutrumpinti procesus ir palengvinti patį paraiškų teikimą bei administravimo procesą. Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad pasikeitė valstybės paramos sąlygos. Prie 30 proc. subsidijos, kuri buvo ir anksčiau, dabar nuo 10 iki 20 proc. padidinta papildoma parama, jei planuojama įsirengti naują atskirą šilumos punktą arba automatizuoti seną, atnaujinant karšto vandens ir šildymo sistemas.

„Svarbiausia žinutė, kuria noriu pasidalinti, – keičiasi pastato energinio efektyvumo reikalavimai – iš anksčiau buvusios minimalios C klasės šio kvietimo metu reikia pasiekti ne mažesnę nei B energinio naudingumo klasę, sutaupyti bent 40 proc. šiluminės energijos sąnaudų“, – sakė G. Burbienė.

Ilgalaikė Lietuvos renovacijos strategija

LR aplinkos ministerijos Statybos ir būsto politikos grupės vyresnioji patarėja Laura Lukoševičienė pasakojo, kad Lietuva pasirengė ir pasitvirtino Ilgalaikę renovacijos strategiją pagal energinio naudingumo ir energijos vartojimo direktyvas. Šia strategija siekiama taip transformuoti esamą pastatų fondą, kad jis taptų efektyviai energiją vartojančiu, su galimybe persitvarkyti į beveik nulinės energijos pastatus ir tapti nepriklausomu nuo iškastinio turto.

„Strategijos rezultatai parodė, jog didžiausia ekonominė grąža yra sukuriama ties 45–55 proc. energijos sutaupymų zonoje, o tai reiškia, kad renovacijai keliame tikslą ne tik iki B, bet ir iki A bei aukštesnių energinio naudingumo klasių, pritaikant atsinaujinančių energijos išteklių priemones“, – teigė L. Lukoševičienė.

APVA sieks, kad visi planai būtų įgyvendinti

L. Lukoševičienė dalinasi, kad artimiausiu metu ministerija sieks tobulinti ir efektyvinti daugiabučių modernizacijos procesą ir mechanizmus: „Šiuo metu kaip tik vertiname fiksuoto įkainio nustatymą daugiabučių renovacijos paramai, vykdoma kompleksinės kvartalinės renovacijos modelio peržiūra, kad jis vyktų efektyviai.“

„Dėsime visas pastangas įgyvendinti išvardintus planus, nes APVA yra renovacijos proceso šeimininkas, kuris šį procesą ves į priekį. Planuojame sulaukti kuo daugiau paraiškų, nestabdyti procesų ir paleisti projektus įgyvendinimui, kad žmonės, kurie šiandien sugalvojo, jog nori atnaujinti daugiabutį, per 1–2 metus galėtų jau džiaugtis atliktais darbais“, – teigė G. Burbienė, APVA Pastatų energinio taupumo departamento Projektų įgyvendinimo ir priežiūros skyriaus vedėja.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Ji

Mysle kokiu budu kompleksuškai papildyti valdzios isplususias kisenes atsakymas renovacija

tai

mano nuomone tai prievarta grūdamas projektas, netikiu aš tais gyventojų balsavimais

Saulelydis

isvogtame Nykos valsčiuje,kur prakaitu punta dvaro uteles ir Cukriniai avineliai paversdami vargšus Frankais Krukeliais.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS