Klaipėda švęs Atvelykį: vyks įvairūs užsiėmimai | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDA ŠVĘS ATVELYKĮ: VYKS ĮVAIRŪS UŽSIĖMIMAI

Šį sekmadienį bus švenčiamas Atvelykis, kitaip dar vadinamas Mažosiomis Velykėlėmis. Būtent tą dieną tradiciškai uostamiestyje vyks susibūrimai, kurių metu bus ridenami margučiai.

Dėmesys – mažiausiems

Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčios klebonas Mindaugas Šlaustas pasakojo, kad Atvelykis krikščioniškoje tradicijoje laikomas bendrystės švente.

„Bažnyčioje yra tokia tradicija, kad pagrindinės šventės turi savo aštuonias dienas, vadinamąją oktavą. Velykos taip pat turi aštuonių dienų šventimą, o jų pabaiga yra Atvelykis. Kadangi Didįjį šeštadienį prasideda velykinis laikas, Atvelykio sekmadienis – jo pabaiga. Pas mus Lietuvoje tai dar vadinama Mažosiomis Velykėlėmis. Velykos – Kristaus prisikėlimo šventė, švenčiama šeimoje, o Atvelykis – labiau šventė bendrystei, pabuvimui, susitikimui su kitais ir ypač ji – vaikams. Daug kur organizuojamos margučių ridenimo šventės, tad tai tikrai džiaugsmingas, linksmas šventimas dar kartą prisimenant Velykas“, – trumpai Atvelykį apibūdino M. Šlaustas.

Bažnyčioje – gražus Kristaus prisikėlimo laikas, tuo ir džiaugiamės.

Tęsis iki Sekminių

Po Atvelykio, pagal liturginį bažnyčios kalendorių, tęsis Velykų laikas iki pat Sekminių, kurios šiemet švenčiamos gegužės 19-ąją.

„Bažnyčioje – gražus Kristaus prisikėlimo laikas, tuo ir džiaugiamės. Kadangi turime Dievo gailestingumo šventovę Vilniuje, ten vyksta Dievo gailestingumo atlaidai, tad ir mes savo bažnyčioje stengiamės pasimelsti, sukalbame Dievo gailestingumo litaniją. Šį sekmadienį taip pat atkreipsime dėmesį į Dievo gailestingumą. Čia toks išskirtinis gražus momentas. Jonas Paulius II išreklamavo gailestingumo visam pasauliui maldingumo praktiką, tad mums Lietuvoje gailestingumo sekmadienis gražiai siejasi ir su Velykomis. Viešpats mirė dėl mūsų išganymo, meilės žmonėms, tad tai toks gražus ženklas per Atvelykį švęsti ir Dievo gailestingumo sekmadienį.

Mindaugas Šlaustas. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Užsiėmimai – nemokamai

Šiemet Atvelykio sekmadienį, balandžio 7 d., vaikams skirto tradicinio margučių ridenimo renginio prie Marijos Taikos Karalienės bažnyčios nebus, tačiau šią dieną 13 val. ridenimai ir įvairūs užsiėmimai vyks Klaipėdos etnokultūros centro kiemelyje (Daržų g. 10).

Anot šio centro edukacinės veiklos koordinatorės Vaidos Vičinskienės, kviečiami visi – tiek patys mažiausi, tiek vyriausi klaipėdiečiai.

„Šį sekmadienį Atvelykio šventė vyks pas mus meno kieme, čia bus įvairių veiklų – margučių marginimas vašku, taip pat gaminsime paukštelius iš šieno, marginsime medinius kiaušinius, ridensime margučius. Kadangi šiemet ir Švyturių metai, tad darysime ir švyturių dirbtuvėles. Taip pat kviesime improvizuoti ir pamuzikuoti su būgneliais. Vyks ir tradiciniai žaidimai, inkilų gamyba, meistras pasidalins, kokie tie inkilai, kaip juos pasigaminti“, – pasakojo V. Vičinskienė.

Vaikai turės galimybę išmokti gaminti lėles ant piršto ir net plukdyti laivelius su burėmis.

Vyks folkloro vaikų ansamblių pasirodymai, o po to – pokalbis su ornitologu Juliumi Morkūnu apie paukščius, jų migraciją ir skleidžiamus garsus.

Visos edukacijos – nemokamos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS