Auksarankių tarnystės nenuneigia | KaunoDiena.lt

AUKSARANKIŲ TARNYSTĖS NENUNEIGIA

Pasklidus žiniai apie milžinišką apsaugos priemonių trūkumą, klaipėdietės ėmėsi siūti apsaugines kaukes namuose.

Nors išplatinta žinia skelbiama, kad anglų mokslininkų tyrimas parodė – namuose pasiūtos kaukės nėra efektyvios, nesant kitų priemonių tinkamos yra ir šios.

Dalijasi patarimais

Subtilių rankdarbių autorė klaipėdietė Salomėja Burneikaitė savaitgalio triūsą prie siuvimo mašinos, gaminant apsaugines kaukes, vadina tylia tarnyste. Moteris noriai dalijosi su bičiulėmis iškarpomis ir patarimais, kaip geriau pasiūti veidą dengiančias kaukes.

„Aš tikiu, kad medikai bus aprūpinti apsaugos priemonėmis, jiems mūsų siuvinių nereikės. Bet yra daug kitų žmonių, kurie kasdien lanko senelius, padėdami paliegusiems mūsų miesto žmonėms kasdienybės darbuose. Namų gamybos kaukės geros tuo, kad jas galima išskalbti, išlyginti karštu lygintuvu. Tai yra paprasta. Svarbiausia – gera intencija. Mes norime padėti, mes norime dalintis savo širdžių šiluma. Juk mūsų moterys moka viską. Kaukės siuvimas joms – tikrai nesunkus uždavinys, – teigė S.Burneikaitė.

Pirmadienį Klaipėdos socialinės paramos centro darbuotojai atvažiavo pas šią namuose karantino besilaikančią moterį ir paėmė iš jos pluoštą siuvinių.

Lanko pažeidžiamiausius

Centras ir toliau teikia paslaugas tiems klaipėdiečiams, kurie nepareiškė noro jų atsisakyti.

Mes neabejotinai sveikiname moterų iniciatyvą siūti kaukes ir labai džiaugiamės, kad jos neraginamos ėmėsi tokio darbo.

Iki paskelbiant karantiną pagalbos į namus paslaugą mūsų mieste gavo 269 žmonės, globos namuose paslaugos teiktos 81-am asmeniui. Iki šiol šių paslaugų nė vienas jų neatsisakė, tad jos bus teikiamos ir toliau.

Dažniausiai centro darbuotojai atneša maisto, nuperka vaistų, padeda susitvarkyti ir išsivalyti namus.

„Mes neabejotinai sveikiname moterų iniciatyvą siūti kaukes ir labai džiaugiamės, kad jos neraginamos ėmėsi tokio darbo. Mūsų kolegės ir pačios savaitgalį tai darė. Jau dalijame pasiūtas kaukes, nes kol kas tiek, kiek reikia medicininių priemonių neturime. Pasiūtas kaukes dar kartą išskalbiame, apdorojame jas nuo užkrato buitiškai, kitų galimybių neturime. Jas naudosime, kol gausime vienkartines kaukes ir respiratorius. Tikėtina, kad šiomis dienomis šios priemonės mus pasieks. Bet, kol tai atsitiks, naudosime moterų pasiūtąsias ir tai bus tik nauda“, – kalbėjo centro direktorės pavaduotoja socialiniams reikalams Eglė Buivydaitė.

Tyrimai neguodžia

Tuo metu Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras paskelbė, kad kol kas nėra atlikta pakankamai mokslinių tyrimų, ar namuose pasiūtos veido kaukės yra efektyvios.

Vienas tokių tyrimų buvo atliktas Kembridžo universiteto tyrėjų.

Paaiškėjo, kad namuose pasiūtos medvilnės kaukės sulaiko 50 proc. 0,02–1 mikrono dalelių, o chirurginės (medicininės) kaukės žymiai daugiau – net 80 proc.

Minėtame tyrime taip pat buvo vertinamas pasiūtos kaukės efektyvumas po 3 valandų nešiojimo. Rezultatai parodė, kad drėgmė ir laikas turėjo labai mažai įtakos veido kaukės efektyvumui. Nustatyta, kad veido kaukės mažiau veiksmingos vaikams nei suaugusiems.

Tyrėjai padarė išvadą, kad namuose pasiūtos veido kaukės galėtų būti naudojamos tik kaip paskutinio pasirinkimo priemonė, siekiant išvengti oru plintančių infekcijų perdavimo nuo užsikrėtusių asmenų.

Tai yra geriau, nei nieko, tačiau tokie pareiškimai yra pernelyg apibendrinti, nes namuose pasiūtos kaukės nėra vienodos. Jeigu žmonės eidami į parduotuvę ar kitur, kur gali sutikti žmonių, ryšėtų bent tokias kaukes, tikimybė užsikrėsti būtų mažesnė, nei niekaip nesisaugant.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

apmaudu

nereikia piarinti šios ponios.

Aldona

Dabar daug moterų būna namuose ir gali nors po keletą pasiūti. You Tube daug nurodymų yra. Išsirinkau kurios man geriausiai tinka ir siunu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS