Baltijos jūra grąžino vainikus | KaunoDiena.lt

BALTIJOS JŪRA GRĄŽINO VAINIKUS

Pakrantę ties Olando Kepure nusėjo vainikai. Jie į Baltiją buvo nuleisti dar Jūros šventės metu, kai vyko žuvusiųjų jūroje pagerbimo ceremonija.

Pakabino ant pagalio

Klaipėdietis Vytautas pasakojo, kad savaitgalį paplūdimyje ties Olando Kepure lankėsi su svečiais. Pakrantėje gulintys vainikai visus nustebino.

"Vieni tiesiog apšiurę gulėjo, kiti – ant pagalių pakabinti. Kai kurie – dar su užrašais. Ant vieno lyg buvo parašyta Šaulių sąjunga, ant kito – teatras. Vaizdas tikrai nekoks", – įspūdžiu pasidalijo klaipėdietis.

Vytautas pasakojo, kad pats dalyvavo žuvusiųjų jūroje pagerbimo ceremonijoje, bet į jūrą nuleido tik gėlių. Vyro nuomone, kažkas turėtų surinkti besimėtančius vainikus.

"Negražiai atrodo. Pakrantė prišiukšlinta", – dėstė vyras.

Pajūrio regioninio parko direkcijos direktorius Darius Nicius tvirtino, kad tvarka paplūdimiuose ties Olando Kepure rūpinasi Klaipėdos rajono savivaldybė, Kretingalės seniūnija. Šiukšles čia renka keli žmonės.

"Šimto vainikų veikiausiai neišmetė. Mes patys dar negavome pranešimo, kad būtų susidariusi kažkokia sudėtinga situacija. Jei buvo pavienių vainikų, tvarkytojai gal ir nepastebėjo", – tvirtino vadovas.

Išmetė ir citrinų

Pasak D.Niciaus, vainikai nėra didžiausia problema. Jie – organinės kilmės ir patys suyra. Panašiai, kaip dumbliai, žabai, kurių jūra taip pat išmeta po audrų.

"Žinoma, vainikai buvo nuleisti į jūrą, tad ši ir išmeta juos į krantą. Į Švediją jie nenuplaukia. Netrukus jų jau nebeturėtų likti", – komentavo direktorius.

D.Nicius pasakojo, kad į krantą išmetama įvairių dalykų. Pasitaiko ir netradicinių radinių, pavyzdžiui, padangų, apelsinų, citrinų ar buitinės technikos.

"Būna visko, ką žmonės plukdo", – tvirtino vadovas.

D.Nicius atkreipė dėmesį, kad didesnė problema yra nematoma tarša.

"Žmonės stebisi, kad vanduo žydi, dumbliai auga. Viskas dėl žmogaus veiklos. Tarša atsirada ir dėl netikslingai ar per daug naudojamos chemijos žemės ūkyje, ir nuotekų tvarkymo. Nemunas viską plukdo į jūrą. Išmestas vainikas atėjo iš gamtos, jis pats ir suirs", – komentavo vadovas.

Baltijos jūra nerimsta

Anot biudžetinės įstaigos "Klaipėdos paplūdimiai" direktoriaus pavaduotojo Aleksandro Siakki, kada ir kur bus grąžintas į jūrą papuolęs daiktas, priklauso nuo vietos, kur jis buvo išmestas, vėjo krypties, srovių.

"Jūra viską grąžina. Kai vėjas pučia nuo kranto į jūrą, tada gali ilgiau vandenyje išbūti. Į krantą išmetama viskas – ne tik, kas įmetama, bet ir nuplaunama nuo laivų", – teigė pavaduotojas.

Pastarosiomis savaitėmis jūra yra audringa. Bangavimas siekia tris keturis balus.

GALERIJA

  • Baltijos jūra grąžino vainikus
  • Baltijos jūra grąžino vainikus
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

janina

Pagerbimui uztektu ir vieno zieduko,svarbiausia prisiminti

Ona

Ne "jūrą", o jūra. Gėda redakcijai.

Sigita

Nelabai tie vainikai natūralūs, daugiau nei 50% sintetinių medžiagų. Išties, užtektų gėlių, kam reikia sintetinių juostelių su įstaigos pavadinimais? Ruoniai ir žuvys nemoka skaityti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS