Buriuotojų dokumentai prilyginti vairuotojo pažymėjimui | KaunoDiena.lt

BURIUOTOJŲ DOKUMENTAI PRILYGINTI VAIRUOTOJO PAŽYMĖJIMUI

Vėjų varomoje buriavimo srityje atsiras daugiau biurokratijos ir tvarkos, pagal dokumentus keičiasi ir pačių buriuotojų pavadinimai.

Laivavedžiai taps vadais

Lietuvos buriuotojų sąjunga priėmė naują būrinių jachtų laivavedžių, radijo ryšio operatorių diplomavimo ir dokumentų pildymo tvarką. Ji įsigaliojo nuo šių metų sausio 1 dienos.

Burinių jachtų laivavedžių diplomavimo taisyklės keičia tas, kurios veikė nuo 2001 m. Bus keičiami buriuotojų dokumentai.

Keisis ir pačių buriuotojų kvalifikacijų pavadinimai. Vairininkai ir kapitonai taps jachtų vadais. Jachtos II eilės vairininkui bus išduodamas vidaus vandenų burinės jachtos vado diplomas. Jo plaukiojimo rajonas apibrėžtas vidaus vandenyse su ne ilgesne nei 24 m jachta. Papildomai įvedama pakrančių vandenų burinės jachtos vado sąvoka. Su tokiu diplomu bus galima plaukioti vidaus ir jūros pakrantės vandenyse iki 12 jūrmylių su jachtomis iki 24 m ilgio. 

I eilės vairininkui bus išduotas atviros jūros burinės jachtos vado diplomas. Su juo bus galima plaukioti jachtomis iki 24 m ilgio jūrose iki 200 jūrmylių nuo kranto. Jachtos kapitono diplomą keis vandenynų burinės jachtos vado diplomas. Jo plaukiojimo rajonas ir jachtos dydis neribojamas. 

Pramoginio laivo radijo ryšio operatoriaus – telefonininko liudijimą keis naujo pavyzdžio burinės jachtos radijo ryšio operatoriaus pažymėjimas.

Skirtingų spalvų liudijimai

Nustatytas dabar galiojančių dokumentų pakeitimo terminas iki 2019 m. gruodžio 31 d. Iki 1994 m. balandžio 25 d. išduoti pažymėjimai pripažįstami negaliojančiais.

Pateikta tiksli ir aiški tvarka, kaip turės būti pildomi jachtų vadų keitimo dokumentų prašymai.

Bus išduodami skirtingų spalvų iš polikarbonato pagaminti dokumentai. Jų dydis toks pats kaip asmens indentifikavimo kortelė.

Burinės jachtos radijo ryšio operatoriaus pažymėjimas bus rusvos, tarptautinės kvalifikacijos liudijimo – žalsvos, vietinio plaukiojimo – melsvos spalvos.

Dokumentuose bus nurodytos tikslios laivavedžių pareigos su žodžiu vadas, galimi laivų dydžiai ir plaukiojimo rajonai.

Visus lietuvių ir anglų kalba pildomus pažymėjimus tvirtins Susisiekimo ministerija. Tai reiškia, kad yra griežtinama buriuotojų priežiūra.

Prasižengus numatomi kursai

Jachtų laivavedžių kvalifikacinių dokumentų išdavimo tvarka iš esmės prilyginama automobilių vairuotojų dokumentų (pažymėjimų) išdavimui.

Numatytas 10 m. dokumentų galiojimo terminas. Laivavedžiai keičiant dokumentus privalės pateikti ir sveikatos pažymėjimą.

Numatyti ir pereinamieji laikotarpiai nuo vieno kvalifikacinio lygio prie kito. Atviros jūros burinės jachtos vadu galės tapti asmuo turintis ne mažiau nei 2 m. buriavimo stažą, jūroje ne mažiau kaip 5 atskiruose plaukimuose praleidęs ne mažiau kaip 40 parų ir nuplaukęs ne mažiau kaip 2000 jūrmylių. Ir prieš tai jis privalėjo turėti vieną iš žemesnės klasės vado kvalifikaciją. Vandenynų burinės jachtos vadui taikomi dvigubai ilgesnio plaukiojimo laiko ir atstumo reikalavimai su ne mažiau kaip 7 atskirais plaukimais ir turėta žemesnės klasės, tai yra jūros burinės jachtos vado, kvalifikacija.

Jau turintiems patirties ir kvalifikacijos dokumentus buriuotojams naujieji dokumentai bus keičiami be papildomo mokymo. Praradusiems dokumentus po prasižengimo ar naujiems buriuotojams teks išklausyti nuo 42 iki 54 val. kursus įskaitant ir 12 valandų praktinį mokymą.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Ma

Vien tik dėl to nebenoriu daugiau buruoti! Sezonas ir taip trumpas, bet nee, reikia gi dar apsunkint...

Gin

LBS pakabintas ant transporto saugos administracijos kabliuko, kurios krikštatėvis buvęs transporto ministras Rokas Masiulis, taip pat dujinės geldos krikštatėvis su milijoninėm aferom. Nenustebkite, jei pristatys mariose trikojų ir matuos greitį, ir baudos, o kaip be jų

lol

kad tik apsunkinti ir dar daugiau biurokratijos, keisti kas 10 ? cia budas pasipinigauti ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS