Buvusį komisariato pastatų kompleksą tikisi perimti šiemet | KaunoDiena.lt

BUVUSĮ KOMISARIATO PASTATŲ KOMPLEKSĄ TIKISI PERIMTI ŠIEMET

Miesto kultūros bendruomenė jau gali raitotis rankoves ir ruoštis buvusių policijos komisariato pastatų įveiklinimui. Artėjama prie šio komplekso perdavimo savivaldybei.

Apsisprendė ir nesiblaško

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas antradienį vyko į Vilnių, kur susitiko su Vyriausybės kancleriu Algirdu Stončaičiu. Pasitarimo metu kalbėta apie buvusių Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pastatų, esančių Jūros gatvėje, perdavimą savivaldybei.

Susitikime dalyvavo ir kitos suinteresuotos pusės, tarp kurių Vidaus reikalų ir Finansų ministerijų, „Turto banko“ atstovai.

„Susitikimas buvo naudingas. Yra gerų žinių miestui, jo kultūros bendruomenei“, – teigė meras.

Susitikimo dalyviai domėjosi, ar uostamiesčio savivaldybė neatsisako planų perimti buvusio policijos komisariato komplekso, yra pasiryžę jį įveiklinti.

„Patvirtinau, kad jokių blaškymųsi nėra. Tvirtai apsisprendėme eiti tuo keliu“, – tvirtino meras.

Klausimų kilo, ar planuojamos veiklos komplekse siesis su savivaldos funkcijomis.

„Turtas bus perduotas savivaldybei. Jis gali būti panaudotas tik savivaldos funkcijoms vystyti, įgyvendinti. Pabrėžiau, kad komplekso perėmimas yra neatsietina miesto kultūros strategijos iki 2030 m. dalis dalis, galima sakyti jos šerdis“, – pasakojo V.Grubliauskas.

Susitikimo dalyviai domėjosi, kada uostamiesčio savivaldybė yra pasiruošusi pradėti įgyvendinti strateginį tikslą – komplekso įveiklinimą. Miesto meras nurodė, kad tai bus daroma iš karto, kai savivaldybė taps pastatų šeimininku.

„Neatidėliosime, nelauksime ir kažko nebrandinsime. Viskas jau subrandinta. Ateina tų svajonių, vizijų įgyvendinimo metas“, – pabrėžė meras.

Mainai įvyks šiemet

Anot V.Grubliausko, iš sostinės miesto kultūros bendruomenei, kuri pagrindinis komplekso Jūros gatvėje įveiklinimo iniciatorius, kad laikas nuo kalbų, planų, pereiti prie darbų.

„Šiandien išgirdau, pamačiau, įsitikinau Vyriausybės ir paties kanclerio geranoriškumu, sprendžiant šį klausimą. Sprendimų link einama įtikinamu greičiu. Neabejoju, kad šiemet ar net pirmame pusmetyje įvyks turto mainai. Nenorėčiau nurodyti konkrečių terminų, bet žinia labai paprasta – ruoškimės perimti pastatų kompleksą“, – pabrėžė meras.

V.Grubliauskas tvirtino, kad įvykęs susitikimas yra paskutinis taškas šio turto perėmimo istorijoje. Dabar prasidės Vyriausybės nutarimų rengimo procesas.

„Tikiuosi, kad šis neužtruks. Gausime apie 12,9 tūkst. kvadratinių metrų startinę aikštelę lūkesčių, idėjų, vizijų įgyvendinimui. Lygiai tiek pat atsakomybės už to komplekso išsaugojimą, įveiklinimą“, – komentavo meras.

Buvusį policijos komisariato kompleksą savivaldybė nori išmainyti į kelis kitus objektus, kurių bendra vertė būtų tokia pati.

Iš pradžių siūlytas vienas objektas – statinį, esantį adresu Naikupės gatvė 25. Pastarajame dabar veikia I.Simonaitytės mokykla. Tačiau, anot vedėjos, nuo rugsėjo 1-osios šią įstaigą planuojama perkelti į kitą. „Turto bankas“ šio objekto atsisakė.

Atiduos kelis objektus

Tada savivaldybė mainams pasiūlė kitus statinius. Vienas jų – pastatas, esantis Uosto g. 22, kur veikė archyvas. Taip pat gyvenamosios paskirties pastatai, esantys Liepojos g. 15 ir Rumpiškės g. 14. Pastarieji stovi tušti, o gyvenusios šeimos perkeltos į kitas patalpas.

Tarp pat siūlomų pastatų yra ir Puodžių g. 13, kur anksčiau buvo įsikūrusi organizacija „Caritas“. Jie išsikėlė ir patalpas grąžino savivaldybei, nes reikėjo remontuoti patalpas ir stogą.

Sąraše yra ir I.Simonaitytės g. 29A pastatas, kur veikė dispečerinė. Anksčiau šioje vietoje planuota statyti biblioteką-bendruomenės namus. Vėliau pastarajam objektui rastas kitas sklypas.

Siūloma ir automobilių stovėjimo aikštelė, esanti Smiltelės g. 12B. Pastaroji šiuo metu yra išnuomota. Taip pastatai, esantys Perkėlos g. 3, važiuojant Tarptautinės perkėlos link.

„Vietoje komisariato pastatų atiduosime 4–5 objektus. Žiūrima, kad pastarųjų bendra vertė būtų panaši komplekso, esančio Jūros g. Ekspertai taip vertino, kad jie būtų paklausūs pardavimui. Tai svarbu, nes yra Policijos departamento, Vidaus reikalų ministerijos įsipareigojimas Finansų ministerijai už gautas lėšas pardavus buvusius policijos pastatus apmokėti paskolą. Derybinis rauda, kas tinka, kas – ne, jau daugiau ar mažiau peržengtas“, – pabrėžė meras.

Iniciatyvos ėmėsi menininkai

Miesto taryba pastatų, kuriuose anksčiau veikė policijos komisariatas, perėmimui pritarė spalio pabaigoje. Komplekse norėtų įsikurti menininkai.

Kūrybininkų bendruomenė pati ėmėsi iniciatyvos, kad pastatai būtų perimti. Idėją pritaikyti buvusį policijos pastatą kultūros reikmėms palaikė daugiau nei 300 kultūros bendruomenės atstovų. Miesto taryba patvirtino ir komplekso įveiklinimo koncepciją.

Norima, kad buvusiuose policijos pastatuose atsirastų renginių erdvės, muziejai, galerijos, jaunimo kultūrinių iniciatyvų inkubatorius, įsikurtų reziduojantys ir visuomenei kūrybą pristatantys menininkai, o šalia – ir nedidelės autorinių darbų parduotuvėlės, kavinė, muzikos klubas. Norima teikti ir išskirtinio apgyvendinimo paslaugos.

Dalis buvusio policijos komisariato statinių saugomi valstybės. Nuogąstauta, kad šie sparčiai nyksta.

Skaičiuojama, kad komplekso rekonstrukcija atsieitų apie 10 mln. eurų. Teigiama, statiniai būtų tvarkomi ir įveiklinami, kooperuojant savivaldybės biudžeto, nacionalinių bei tarptautinių fondų, menininkų ir privačių investuotojų lėšas.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Tele

Ten turi savivaldybe issikraustyti ,tilptu visi ,o visas kompleksas pastatu butu sutvarkytas ir miesta papuostu .....o daba visties savivaldybe mokes uz menininkam skirtas erdves ,gaila bus dar daugiau suniokota

Tuo pat metu

kai miesto nevyriausybinės organizacijos neturi kur prisiregistruoti ar plėtoti savo veiklą ir jau keletą metų prašo miesto tėvų įkurti NVO bendruomenės namus, didžiausios ir galinčios visus sutalpinti, patalpos atiduodamos saujelei verslininkų-menininkų deklaravusių kad jie turi 300 narių!(tiek greituoju būdu surinko parašų po prašymu atiduoti šiuos pastatus)Mūsų mieste patalpas veiklai turi tik sporto, jaunimo ar socialinių sričių atstovai

>

Taigi pastatet,uz milijonus,gargara vietoje "tabokines",senamiestyje?Ka "triubijot"(deklaravot),kam tas gargaras senamiescio sirdyje,ar jau nujojot,jau galima "apsiforminti",jau "visi" uzmirso(susitaike),imsit "kita"? P.S Greiciau rinkimai,nes matomai,jau, mums, skolas pradeda kabinti,uz "ju" "isisavinimus"?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS