Dailės olimpiadoje sužibėjo klaipėdietės | KaunoDiena.lt

DAILĖS OLIMPIADOJE SUŽIBĖJO KLAIPĖDIETĖS

Jau 27 metus Vilniaus dailės akademijos organizuojamoje Lietuvos mokinių dailės olimpiadoje dvi Klaipėdos moksleivės – Ilzė Liškauskaitė ir Ieva Šmitaitė pelnė prizines vietas.

Rezultatas nudžiugino visus

Vilniaus dailės akademijos organizuojama Lietuvos mokinių dailės olimpiada – prestižinis konkursas.

Ir tai, kad šiemet jame net dvi jaunosios uostamiesčio dailininkės tapo laureatėmis, – didelis pasiekimas.

Antroji vieta skirta Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centro mokinei I.Liškauskaitei, o trečioji – E.Balsio menų gimnazijos vienuoliktokei I.Šmitaitei.

Pirmasis šio konkurso turas vyko mokyklose, antrajame rungėsi jau miesto moksleiviai, o trečiajame dalyvavo apie 70 pačių geriausių jaunųjų dailininkų iš visos Lietuvos.

Šių metų olimpiados tema „Pasakos, patarlės, minklės“ buvo skirta archeologės Marijos Gimbutienės garbei.

„Mūsų moksleiviai šioje olimpiadoje stengiasi dalyvauti kasmet. Tačiau ne visada pasisekdavo. Labai džiugu, kad šiemet jų darbai taip įvertinti. Jau senokai buvo, kad net dvi laureatės būtų iš Klaipėdos“, – kalbėjo E.Balsio menų gimnazijos direktoriaus pavaduotoja meniniam ugdymui Jūratė Kavaliauskienė.

Pasiekimas: olimpiados komisija I.Liškauskaitės darbą „Eglė žalčių karalienė“ įvertino antrąja vieta. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Įkvėpė pasaka apie Eglę

I.Liškauskaitė yra S.Dacho progimnazijos aštuntokė ir būsimoji „Ąžuolyno“ gimnazijos mokinė, piešti ji mokosi pas dailės studijos „Varsa“ mokytoją Loretą Laurinavičienę, dirbančią Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centre.

Mergaitė jau ne pirmą kartą skina laurus įvairiuose respublikiniuose ir tarptautiniuose konkursuose, tačiau šis pasiekimas jai pačiai buvo labai svarbus – įvertinimo Respublikinėje mokinių dailės olimpiadoje ji dar neturėjo.

„Mokytoja mane skatino nupiešti kažką lietuviška tematika. Pirmiausia į galvą šovė pasaka „Eglė žalčių karalienė“. Ši pasaka jau labai plačiai apdainuota. Bet pagalvojau, kad šitą temą galėčiau išreikšti kažkaip kitaip, įdomiau. Pati viską sugalvojau, ir išėjo tokia atskira šios pasakos istorija. Kai buvau maža, močiutė man skaitydavo lietuviškas pasakas, jos tada atrodė tokios žiaurios, labai baisios, bet dabar suprantu, jose daug gyvenimiškos išminties“, – kalbėjo I.Liškauskaitė.

Ilzė tikino, kad pasaką „Eglė žalčių karalienė“ ji žinojo labai gerai, bet, pradėjusi piešti, dar labiau įsigilino. Tapo dar įdomiau. O rezultatas patiko ir olimpiados vertinimo komisijai.

Laimėjimas: I.Šmitaitei su savo piešiniu „Pasaka be galo“ Lietuvos mokinių dailės olimpiadoje pavyko laimėti trečiąją vietą.

Grafiką studijuos Lietuvoje

Antroji konkurso laureatė I.Šmitaitė yra baigusi A.Brako dailės mokyklą.

Ir nors E.Balsio menų gimnazijoje mokosi tik pirmus metus, nekeista, kad dailės olimpiadoje ji pasirodė labai puikiai. Konkursui Ievą rengė gimnazijos dailės mokytoja Žana Vilks.

„Turėjome gana nedaug laiko. Konkursas vyko nuotoliniu būdu. Per tris valandas darbą reikėjo nupiešti, nufotografuoti ir pateikti komisijai. Žinoma, gal kas ir galėjo gudrauti, pateikti darbą, parengtą iš anksto, bet organizatoriai mumis pasitikėjo, nereikalavo dirbti visą laiką įjungus vaizdo kameras. Nemanau, kad kas nors sukčiavo, nes paskui vyko pokalbis, turėjome parodyti, kokio dydžio tie darbai“, – pasakojo Ieva, finaliniame olimpiados etape mišria technika nupiešusi didelio formato (A2) „Pasaką be galo“.

Jaunosios dailininkės darbai labai tiktų knygoms iliustruoti ar atvirukams.

Ieva teigė, kad tą techniką labai neseniai pati atrado, todėl dar eksperimentuoja.

„Dar liko vieneri metai gimnazijoje, bet jau apsisprendžiau susieti savo ateitį su daile, ketinu studijuoti grafiką Lietuvoje, Vilniaus dailės akademijoje. Pas mus yra gana aukšto lygio studijos ir verta čia studijuoti“, – kalbėjo I.Šmitaitė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Prisijungiu prie sveikinimų

Šaunios mergaitės, puikūs darbai, Džiu, kad Klaipėdoje yra tokių puikių jaunųjų kūrėjų.

Sveikinu

Šaunuolės!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS