Danės gatvės laukia pokyčiai | KaunoDiena.lt

DANĖS GATVĖS LAUKIA POKYČIAI

Klaipėdiečiai kviečiami susipažinti su parengtais Danės gatvės nuo Atgimimo aikštės iki Laivų skersgatvio rekonstravimo projektiniais pasiūlymais. Viešas jų svarstymas vyks penktadienį 17 val. savivaldybėje (Liepų g. 11), 137 kabinete.

Įvertino želdinių būklę

Planuojamo atnaujinti Danės gatvės ruožo nuo Atgimimo aikštės iki Laivų skersgatvio ilgis siekia 451 metrus. Projektą rengia įmonė „Tiltų ekspertų centras“, įsikūrusi Vilniuje.

Numatoma rekonstruoti gatvė yra devynių metrų pločio – dviejų eismo juostų. Dalyje arterijos leidžiamas automobilių stovėjimas. Kairė nuo Atgimimo aikštės gatvės pusė ribojasi su esamais pastatais, kita – su Danės skveru. Abiejose yra pėsčiųjų takai bei medžiai.

Numatoma, kad rekonstrukcijos metu dalį želdinių tektų pašalinti. Gegužę buvo atliktas jų vertinimas minėtoje arterijos dalyje. Nustatytos rūšys, įvertinta būklė.

Želdinių būklė vertinta, vizualiai apžiūrint kiekvieno medžio kamieną, lapą. Esant poreikiui naudotas specialus grąžtas, kamieno puviniui nustatyti, žiūronai – lajai apžiūrėti.

Iš viso minėtoje Danės gatvės dalyje auga 83 medžiai – 31 kairėje arterijos pusėje ir 52 dešinėje gatvės pusėje, besiribojančioje su skveru. Gatvės želdinius nuo skvero atskira gyvatvorė.

Kairėje gatvės pusėje auga vienarūšiai medžiai – mažalapės liepos. Nustatyta, kad trys iš jų yra geros, 13 – patenkinamos, 7 – nepatenkinamos, 8 – blogos būklės.

Blogos ir nepatenkinamos būklės medžiams nustatytas kamieno puvinys, daliai drevės, kamieno žaizdos, deformuota laja, kamienas. Kai kurios medžių kamienų drevės yra užmūrytos. Pabrėžiama, kad tokie medžiai yra pavojingi, nes gali bet kada nuvirsti. Šiuos medžius rekomenduojama šalinti.

Šaknys iškilnojo dangą

Dešinėje gatvės pusėje taip pat vyrauja mažalapės liepos, tačiau nuo vietos, kur Danės gatvė kertasi su Karoso gatve, auga ir karpotieji beržai, baltoji tuopa, paprastieji klevai, baltažiedės robinijos, paprastasis uosis.

Pastebėta, kad šioje arterijos pusėje medžiai yra sveikesni, gyvybingesni, palyginus su augančiais kairėje pusėje. Pagal būklę Danės gatvės želdyno dešinėje pusėje augantys medžiai pasiskirto: 27 geros, 22 patenkinamos, 3 nepatenkinamos. Blogos būklės medžių nerasta.

Tačiau atkreiptas dėmesys, kad praktiškai visų čia augančių medžių šaknys yra iškilusios, iškilnotos šaligatvio plytelės, borteliai.

Pabrėžiama, kad būtų neįmanoma vykdyti gatvės ir šaligatvio rekonstrukcijos, nepažeidžiant medžių šaknų. Tad darbų metu želdiniai neabejotinai nukentėtų. Dėl to jos ir siūloma šalinti.

Naujų medžių sodinimas numatytas kairėje gatvės pusėje iki šilumos trasos.

Įrengs tris eismo juostas

Minėtoje gatvės dalyje buvo atlikti geologiniai tyrinėjimai. Rasti akmens grindinio fragmentai, statybinis laužas, durpės bei kiti netinkami sluoksniai gatvės konstrukcijai.

Atlikti ir žvalgomieji archeologiniai tyrimai. Tai buvo daroma numatytose vietose.

Atliktų tyrimų metu archeologiniu požiūriu vertingo kultūrinio sluoksnio, radinių ar struktūrų nebuvo rasta. Tačiau atkreipiamas dėmesys, kad, vykdant žemės judinimo darbus, aptikti atsitiktinių archeologinių radinių yra tikėtina. Manoma, kad darbai turėtų būti atliekami su archeologiniu žvalgymu.

Pabrėžiama, kad minėta Danės gatvės dalis bus rekonstruojama, atsižvelgiant į rengiamus gretimus techninius projektus, prognozuojamą eismo intensyvumą, pastačius Bastionų tiltą ir gatvę, saugų dviračių ir pėsčiųjų judėjimą.

Šioje arterijoje numatoma įrengti tris eismo juostas. Viena būtų skirta transportui, važiuojančiam Manto gatvės kryptimi, dvi – vykstantiems Bastionų gatvės kryptimi. Eismo juostų plotis siektų 3,25 m.

Skvero pusėje Danės gatvėje numatyta 2,30 metro šoninė skiriamoji juosta apželdinta veja, 2,50 metro pločio dviračių takas ir 1,50 metro pločio pėsčių takas, kitoje arterijos pusėje – 1.70 metro pločio šoninė skiriamoji juosta ir 2 metrų pločio pėsčiųjų takas.

Suplanuota rekonstruoti ir esamas įvažas į daugiabučių namų kiemus.

Atnaujins ir sankryžą

Projekte numatyta atnaujinti ir Herkaus Manto ir Danės gatvių sankryžą. Bus rekonstruojamas šviesoforinis reguliavimas, įvertinant papildomą eismo juostą,

Danės gatvėje numatoma įrengti ir autobusų stotelę su keleivių laukimo paviljonu. Pastarasis būtų skvero pusėje.

Bus atnaujinta ne tik arterijos danga, pėsčiųjų ir dviračių takai, bet ir apšvietimas. Lietaus nuotekų sistemą ketinama išsaugoti. Numatyta pakeisti tik šulinių dangčius.

Gatvėje buvo atliktas ir triukšmo vertinimas. Nustatyta, kad čia triukšmo ribinės vertės viršijamos 4 decibelais.

Atsižvelgiant į triukšmo vertinimo ataskaitos rekomendacijas, siūloma gatvėje pakloti triukšmą mažinančia dangą. Pastaroji sumažintų triukšmo lygį apie 3 decibelais.

Taip pat remontuojama papildomai apriboti transporto priemonių greitį iki 40 kilometrų per valandą. Teigiama, kad tai sumažintų triukšmo lygį dar 2,8 decibelais. Įgyvendinus šias priemonės, triukšmo lygis gatvėje sumažėtų 5,8 dBA.

Klaipėdiečiai gali teikti pasiūlymus dėl Danės gatvės rekonstrukcijos iki viešo susirinkimo pabaigos. Tą galima daryti ir ši anksto telefonais, elektroniniais paštais

Projektuotojo kontaktai: tel. (8 5) 210 5318, el.p.: info@tec.lt, nerijus.juskevicius@tec.lt, savivaldybės: tel. (8 46) 39 60 44, el. p. info@klaipeda.lt.

Rašyti komentarą
Komentarai (28)

as

susiks tokia gera gatve ,ramia ir tylia. gyvenime nebalsuosiu uz liberalus. o idomu kur tas bastionu tiltas nuves?? pro laivu skersgatvi atsitrenks i donelaicio aikste? ir kam to reikia? buozems neuztenka tiltu? ar liberalams tiltu gatveje gyvenantiems triuksmo perdaug?

Visa ta huinia

prasidejo kuomet liberasta sumislijo vietuoj trinyčiu fabriko pastatiti gabala gyvenamuju rajono Bangu g.Del anų buvo sugalvots bastionu tiltas visas tas jovalas su Daness parkeliu.Kad busimam rajonui but laba patogu.Monei tai šlykštu veizet kai tep savo interesam anie dirb.Tikri sudžiai

Jums gražūs tos dykros

kur atsivėrė iškirtus Liepų, Donelaičio ir Šimkaus gatves?Tada jūs nesveikas.Pasižiūrėkite kokius pastatus atidengė-apsilupę,suvargę..Gal dabar versite klaipėdiečius savo saskaita viską atnaujinti?Ar statysite stiklo monstrus kurie stovės tušti metų metais kaip Manto namai?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS