Dėl „Albatroso“ – šeši pretendentai: kam atiteks apdovanojimai? | KaunoDiena.lt

DĖL „ALBATROSO“ – ŠEŠI PRETENDENTAI: KAM ATITEKS APDOVANOJIMAI?

Septintąjį kartą Klaipėdoje mero vardu rengiamasi skirti „Albatroso“ nominacijas.

Skatina jūrinę kultūrą

Europos jūros dienai (gegužės 20-ajai) skirtuose renginiuose Klaipėdoje kasmet teikiami jūrinės kultūros apdovanojimai – „Albatroso“ statulėlės. Tai yra laikoma aukščiausiu jūrinės kultūros srities apdovanojimu, kurio tikslas – skatinti jūrinės kultūros plėtojimą.

Gauti „Albatroso“ statulėles pretenduoja šeši darbai arba projektai. Pagal nuostatus, jie susiję su praėjusiais, tai yra 2019-aisiais, metais. „Albatroso“ statulėlės teikiamos Klaipėdos miesto mero vardu. Nominantus joms galėjo siūlyti įvairios, ne tik jūrinės organizacijos.

Buvo gražių darbų

Kaip geriausias jūrinės kultūros projektas nominacijai pristatytas Europos jūros dienų renginys Laivų paradas, kurį rengia viešoji įstaiga „Klaipėdos šventės“. Pernai Klaipėdoje buvo surengtas jau jubiliejinis dešimtasis „Laivų parado“ renginys. Jis tapo savotiška Klaipėdos pavasario jūrine vizitine kortele, dar praminta mažąja Jūros švente.

Nominacijai taip pat pristatyta 2019 m. tapytojo marinisto Edvardo Malinausko tapybos darbų paroda „Gyvename prie jūros“. Įdomiu 2019 m. atradimu tapo Agnės Abromavičienės ekskursijų projektas, kuriuo pristatyta istorinių laivų statyba Klaipėdoje. Ji parengė ir, pažymint Didžiojo elingo metus, vedė nemokamas ekskursijas po Pauliaus Lindenau ir kitų laivų statyklų vietas, įdomiai ir patraukliai pristatė Vakarų Baltijos laivų statyklos muziejų.

Jūrinės grožinės, mokslinės literatūros leidinių, marinistinės žurnalistikos srityje nominuotos pernai išleistos marinistinės knygos. Knygą „Prezidentas Smetona“. Apie Lietuvos karo laivą ir jo įgulą“ sudarė Lietuvos jūrų muziejaus direktoriaus pavaduotojas Romualdas Adomavičius ir pernai tragiškai žuvęs jo tėtis, buvęs ilgametis šio muziejaus darbuotojas Romaldas Adomavičius.

Ši 2019 m. išleista knyga pristatoma kartu su kita tėvo ir sūnaus Adomavičių 2018 m. bendrai išleista knyga „Prie Lietuvos laivyno ištakų. Žmonės ir laivai“. 2019-aisiais suėjo 20 metų, kai lietuvių, anglų, rusų ir kinų kalbomis leidžiamas jūrinis ir verslo žurnalas „Jūra.More.Sea“. Jo leidėja, redaktorė, žurnalistė Zita Tallat-Kelpšaitė 2019 m. pristatė ir knygą „Ženklai ir žodžiai“. Žurnalas ir knyga taip pat pristatyti „Albatroso“ nominacijai.

Dar vienas džiugus 2019 m. jūrinės srities akcentas buvo Klaipėdos jūrų kadetų mokyklos atidarymas. Ji „Albatroso“ nominacijai pristatyta kaip geriausias jūrinis socialinis projektas.

Rinkimo mechanizmas

Įvertinus pateikiamų nominacijų svarbą, Jūrinės kultūros koordinacinė taryba nusprendžia, kiek statulėlių skirti. Daugiausia gali būti skiriama iki 3 statulėlių. Toliau iš viso sąrašo balsuojama pagal tai, kas kokią vietą skiria.

Nugalėtojais tampa daugiausia aukštesnių vietų arba mažiausią balų skaičių surinkę projektai, nepriklausomai nuo to, iš kurios jie srities. „Albatroso“ statulėlės, kaip Klaipėdos miesto jūrinis kultūrinis apdovanojimas, teikiamos nuo 2014 m. Jūrinės kultūros koordinacinė taryba jau yra ištobulinusi rinkimo mechanizmą pagal demokratiškiausią pasirinkimo modelį.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Kirvis

Kokie cia juodvarniai? Jurines tradicijos dingo su isvogtais ir slyksciu arabu sunaikintais laivynais.

Blo

Jurines tradicijos automatiškai atsiranda kai uoste laivai švartuojasi keliais bortais:) Kas atsimena tas supras:)

Gamtininks

Juodas paukštis ne albatros o varna
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS