Dėl K. Donelaičio skvero – nežinia | KaunoDiena.lt

DĖL K. DONELAIČIO SKVERO – NEŽINIA

K.Donelaičio skvero likimas turėtų paaiškėti artimiausiu metu – galbūt net šį mėnesį. Po daugybę metų trukusių diskusijų savivaldybė nebeturi priekaištų jo tvarkymo projektui. Tačiau jį inicijavęs labdaros ir paramos fondas optimizmu netrykšta ir pasigenda savivaldybės iniciatyvos.

Pavargo nuo derinimų

„Mes jau viską aptarėme, išdiskutavome. Buvome šiek tiek apsipykę, bet po to susitaikėme. Turėjome pastabų, jie viską pakoregavo, ir valio. Sakėme, vykdykite toliau, skubėkite daryti projektą, bet jie kažkaip prapuolė“, – teigė Klaipėdos savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėja-vyriausioji architektė Mantė Černiutė-Amšiejienė.

Iniciatyvos sutvarkyti K.Donelaičio aikštę ėmėsi labdaros ir paramos fondas „Žaliuok, mano mieste“. Aikštę atnaujinti planuota dar šiemet. Tačiau fondo atstovai sako pavargę nuo metų metus trukusių derinimų.

„Pasikeitė ir valdybos nuomonė, ir tie, kurie žadėjo investuoti, prisidėti prie projekto. O miestas nelabai rodo iniciatyvos. Tarsi labiausiai reikėtų mums. Jeigu Klaipėdai nereikia privačios iniciatyvos, gal padovanokime projektą savivaldybei ir baikime šitą darbą. Sprendimo dar nėra, bet šią žiemą valdyboje buvo tokių nuomonių“, – paaiškino fondo valdybos pirmininkas Arūnas Sakalauskas.

Projektas paruoštas

Jis svarstė, kad valdyba galėtų susirinkti šį mėnesį. Tačiau kada prasidėtų aikštės rekonstrukcija, neaišku.

„Mes paruošėme projektą, sumokėjome, o kaip jis bus įgyvendintas, nežinau. Buvo bendradarbiavimo sutartis su savivaldybe, kad realizuotų ji“, – teigė A.Sakalauskas.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

K.Donelaičio aikštės tvarkymo projekto konkursas įvyko prieš ketverius metus. Projektą ruošęs Nacionalinės premijos laureatas architektas Algirdas Žebrauskas sakė, kad šiandien baigtos sudėtingos derinimo procedūros. Jam beliko visus dokumentus sudėti į vieną vietą.

„Su visuomene derinta, su savivaldybe derinta, su institucijomis derinta, su kraštovaizdininkais derinta. Galima ruošti techninį projektą. Tai iš tikrųjų yra dovana miestui. Ir finansine prasme, ir pastangų požiūriu, prisidedant prie miesto tvarkymo“, – teigė A.Žebrauskas.

Patiko ne viskas

Projektas buvo sulaukęs ir savivaldybės pastabų.

„Prašėme išsaugoti kuo daugiau šiuo metu aikštėje esančių medžių. Visi buvo įvertinti, labai aiškiai nustatyta, kurie yra sveiki, o kurie – pažeisti. Prašėme daugiau žalumos, gėlynų – kad pamažintų kietųjų dangų ir būtų daugiau vietos lietaus vandeniui susigerti“, – prisiminė M.Černiutė-Amšiejienė.

Savivaldybei nepatiko ir K.Donelaičio skvere planuoti statiniai.

„Aikštėje buvo numatyta kavinė ir tualetas. Prašėme, kad rimtų statinių nebūtų. Leidome palikti vietos sezoninei kavinei, bet kad ji nevirstų nuolatiniu pastatu“, – teigė M.Černiutė-Amšiejienė.

Stabdė pandemija

Pasak jos, projekto autoriai atsižvelgė į visas pastabas. Aikštės rekonstrukcija įtraukta ir į šiuo metu rengiamą Klaipėdos strateginį plėtros planą 2021–2030 m.

„Bendravome, buvome ne kartą susitikę nuotoliniu būdu. Kiek pavyko, tiek pavyko tą kompromisą pasiekti. Tegul tik greičiau užsibaigia, ir savivaldybė ieškos lėšų įgyvendinti“, – paaiškino Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėja.

Fondo valdybos pirmininko teigimu, juos pristabdė ir pandemija.

„Padarė mums „paslaugą“. Galime bendrauti tik per atstumą. Ir tas projektas išsitempė. Išklausyti, pamatyti, parodyti per atstumą – visai kitas reikalas. Norėtųsi susitikti akis į akį, bet vis neleidžia. Todėl ir atidėliojame“, – teigė A.Sakalauskas.

Iniciatyva sutvarkyti aikštę kilo dar 2014 m.

GALERIJA

  • Dėl K. Donelaičio skvero – nežinia
  • Dėl K. Donelaičio skvero – nežinia
  • Dėl K. Donelaičio skvero – nežinia
  • Dėl K. Donelaičio skvero – nežinia
  • Dėl K. Donelaičio skvero – nežinia
  • Dėl K. Donelaičio skvero – nežinia
  • Dėl K. Donelaičio skvero – nežinia
  • Dėl K. Donelaičio skvero – nežinia
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (20)

pensininkai nepajėgia 'dabristi'

kad šiais laikais galima padaryti šaligatvius kuriuos šaknys neiškelia ir kurie puikiai atrodo.Taip pat nežino kad sodinti invazinius niekalus yra kur kas pelningiau nei pasodint mūsų krašto medžius, kurie nereikalaudami ypatingos priežiūros gali augti 100 metų.:D) Todėl ir buvo metodiškai žalojami daugiamečiai kad galų gale juos visus mieste galima būtų iškirsti sakant kad jie patapo negražūs neestetiški ir sukreivalioti. Prakeikti visuomenės turto vagys..

DDD

Kirskit greičiau tuos medžius nesiterlioję, Ir labai gerai, kad ten bus kavinė nors bus kur nueiti

Pensininkei

Pilnai jums pritariu, teisingi žodžiai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS