Dėl per mažo atlyginimo į teismą kreipėsi Klaipėdos teisėjas | KaunoDiena.lt

DĖL PER MAŽO ATLYGINIMO Į TEISMĄ KREIPĖSI KLAIPĖDOS TEISĖJAS

Dar vienas teisėjas kreipėsi į teismą dėl pernelyg mažo atlyginimo ir reikalauja atlyginti žalą.

Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmuose gautas buvusio Klaipėdos apygardos teismo teisėjo A. Ž. pareiškimas dėl valstybės veiksmais padarytos žalos atlyginimo ir neveikimo, penktadienį pranešė teismas.

Pareiškėjas prašo teismo priteisti iš atsakovės jam padarytą žalą, kilusią iš neteisėto valstybės neveikimo, nes nuo 2013 metų sparčiai keliant minimaliąją mėnesinę algą ir didėjant vidutiniam darbo užmokesčiui, nesant valstybėje ekonominės krizės ir sunkios padėties teisėjų atlyginimai nebuvo proporcingai didinami po jų sumažinimo 2008 metais.

Pareiškėjas taip pat prašo dėl apmokėjimo įstatymo nuostatų išaiškinimo kreiptis į Konstitucinį Teismą. Pasak pareiškėjo, teisėjų atlyginimų dinamika parodo, kad konstitucinį teismo ir teisėjų nepriklausomumo principo pažeidimą lėmė ne tik įstatymų leidėjo neteisėtas neveikimas, bet ir netinkamas esamas teisinis reguliavimas.

Klaipėdos rūmų teisėjas, kuriam paskirta nagrinėti ši administracinė byla, ketvirtadienį nutartimi priėmė pareiškimą ir įpareigojo valstybei atstovaujančią Vyriausybę iki rugsėjo 2 dienos pateikti atsiliepimą.

Liepos pradžioje Regionų apygardos administracinis teismas gavo panašų 25 Kauno apygardos teismo teisėjų skundą dėl žalos atlyginimo.

Skundą pateikę teisėjai taip pat prašo kreiptis į Konstitucinį Teismą išaiškinimo, ar Teisėjų darbo apmokėjimo įstatymo nuostatos neprieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui.

Pareiškime teismui jie teigia, kad apygardų teismų teisėjų atlyginimas (be priedo už stažą) 2008 metais buvo 2 440,85 Eur (bruto), o pernai teisėjų atlyginimas (be priedo už stažą), įvertinus 2019 m. mokesčių reformą, sudarė 2 362 Eur (bruto).

Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska ketvirtadienį žiniasklaidai teigė, jog Valstybės tarnybos reformos paketas, kuriame numatytas ir teisėjų atlyginimo klausimas, Seimui turėtų būti teikiamas šį rudenį ir jį priėmus atlyginimai galėtų augti nuo sausio.

Anot ministrės, apie teisėjų atlyginimų problemą kalbama neseniai Europos Komisijos Lietuvai išplatintame rekomendaciniame pranešime, kuriame pažymima, jog vertinant teismų nepriklausomumą svarbus ir finansinis teisėjų nepriklausomumas, tai yra, kaip užtikrinamas darbo užmokestis.

Į teisėjų atlyginimo problemą liepos pradžioje dėmesį atkreipė ir Teismų asociacijos valdyba. Ji išplatintame kreipimesi pareiškė, kad per maži atlyginimai kelia grėsmę jų profesijos patrauklumui ir teismų nepriklausomumui bei ragino juos didinti.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

TIK

Išėjo į pensija turi laiko ir bylinėjasi . O gal todėl kad tuomet kai buvo teisėju bijojo kažkodėl bylinėtis?

123

Čia Kauno diena ar Klaipėdos ?

Normaliai

Kai paprastam mirtingajam alga per maza tai naturaliai ieskai kito darbo o cia matai i teisma reikia duot.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS