Dėl pensijos – į Konstitucinį Teismą | KaunoDiena.lt

DĖL PENSIJOS – Į KONSTITUCINĮ TEISMĄ

Klaipėdiečiams pensininkams Alai ir Georgijui Merkulovams sužibo viltis byloje dėl savo pensijų pasiekti teisingumą. Konstitucinis Teismas grąžino klaipėdiečių bylą ir nurodė nagrinėti ją iš esmės uostamiestyje.

Klaipėdiečiams pensininkams Alai ir Georgijui Merkulovams sužibo viltis byloje dėl savo pensijų pasiekti teisingumą. Konstitucinis Teismas grąžino klaipėdiečių bylą ir nurodė nagrinėti ją iš esmės uostamiestyje.

Sutuoktiniai prieš 16 metų buvo laikinai išvykę gyventi į Ukrainą ir pagal tuo metu galiojusius įstatymus pensiją gavo ten. Tačiau kai vėl grįžo į Lietuvą, paaiškėjo, kad čia uždirbta lietuviška pensija jiems nebepriklauso.

Pensininkų interesus ginantis advokatas paskaičiavo, kad Lietuva šiems garbaus amžiaus žmonėms skolinga mažiausiai 200 tūkst. litų.

Tačiau teismuose kone dešimtmetį savo tiesos negalintys įrodyti pensininkai niekaip neįveikia "Sodros" teisininkų argumentų, kurie remiasi 2002 m. įsigaliojusia Lietuvos ir Ukrainos sutartimi dėl socialinės apsaugos. O ji byloja, kad pensijų mokėjimą turi tęsti jas paskyrusi valstybė, tai yra Ukraina.

Klaipėdiečių Merkulovų teises ginantis advokatas Leonidas Zubanovas tikino, jog nenusimena, kad Konstitucinis Teismas nesiėmė nagrinėti šios bylos ir ją grąžino į Klaipėdą.

"Tačiau bylą nurodyta nagrinėti iš esmės Klaipėdos apygardos administraciniame teisme. Paskirta ir bylos nagrinėjimo data. Iš tam tikrų pastabų ir minimų analogiškų bylų matyti, kad Konstitucinis Teismas į situaciją pažiūrėjo labai rimtai", – tikino advokatas.

L.Zubanovas, susipažinęs su teismo atsakymu, sakė, kad jo ginamiesiems sužibo viltis.

"Mano manymu, Konstitucinio Teismo pasisakymai yra pareiškėjo naudai. Kai kurie motyvai nesiskiria nuo pareiškėjo motyvų, ir tai džiugina", – džiaugėsi gynėjas.

72-ejų Ala ir 76 metų Georgijus Merkulovai Klaipėdoje apsigyveno 1960-aisiais. Vyras 38 metus plaukė į jūrą, o jo žmona dirbo galvaninių elementų gamykloje "Sirijus".
Kadangi darbas buvo kenksmingas, moteris į pensiją išėjo būdama 50 metų – 1992-aisiais. Po metų į pensiją išėjo ir vyras.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS