Dėl rodyklių persukimo – kitokia nuomonė | KaunoDiena.lt

DĖL RODYKLIŲ PERSUKIMO – KITOKIA NUOMONĖ

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį laikrodžių rodyklės bus pasukamos viena valanda į priekį. Nors daugeliui šis pokytis sukelia stresą ar net sveikatos sutrikimų, yra ir kitų nuomonių. Esą tai nedaro jokios neigiamos įtakos organizmui, priešingai, tai yra naudinga.

Pasak Klaipėdos universiteto ligoninės gydytojos neurologės dr. Linos Malcienės, dažniausiai akcentuojama žala, o taip esą klaidingai formuojama gyventojų nuomonė.

„Sukame į priekį ir tik vieną valandą, vadinasi, mes kelsimės anksčiau, su šviesa. Jeigu kam nors yra problema atsikelti ryte, šitas vienos valandos pasukimas gali šiek tiek pabloginti, bet iš principo jis nieko nepadarys. Jeigu aš mėgstu miegoti iki 12 val., tai, tokiu atveju, miegosiu iki 13 val. Apskritai žiūrint į miego biologinį laikrodį, kur, kaip žinia, dabar visi mėgsta sakyti, išsiskiria kortizolis, melatoninas, tai melatonino arba tikrojo, mūsų vidinio miego stimuliatoriaus didžiausia koncentracija yra tarp 23 val. iki 3 val. paryčių. Vadinasi, mes, bet kokiu atveju, sukdami ar nesukdami, turime stengtis apie 22 val. eiti miegoti“, – kalbėjo L. Malcienė.

Lina Malcienė / Klaipėdos universiteto ligoninės nuotr.

Ji taip pat pateikė pavyzdį apie keliones į užsienį. Anot gydytojos, tada niekas nesiskundžia, kad sveikatą neva sutrikdė laikrodžio rodyklių persukimas viena ar net keliomis valandomis atgal, kaip, pavyzdžiui, būna nuvykus į Didžiąją Britaniją.

„Ir niekas nemato bėdos, kad išvažiavo į kelionę ir dėl to patyrė didelę žalą persukdami laikrodį viena valanda. Tad manau, kad žmonėms reikia nusiraminti ir savaitėlę paankstinti savo grafiką. Gal pasukę rodykles anksčiau pradėsime norėti miegoti, bet tai nieko tokio, jeigu gulėmės 22 val., atsigulkime 21.30 val.“, – siūlė medikė.

O dėl vienos valandos, manau, panikos visuomenei kelti nereikia.

Ji taip pat akcentavo, kad miego režimo grafikas – valdomas, tad tinkamai jį nusistačius galima visuomet atsikelti išsimiegojus ir pailsėjus.

„Reikia laikytis miego režimo, tada mes atsikelsime išsimiegoję. O dėl vienos valandos, manau, panikos visuomenei kelti nereikia. Jeigu žmogus vyresnio amžiaus, nedirba, yra pensijoje, gali savo ritmą taip pat koreguoti, gali sau leisti anksčiau atsikelti, atsigulti. Kalbame ne apie dešimt valandų, kaip patekę į Havajus ar į Naująją Zelandiją, bet apie valandą, kuri mūsų vidaus organų veiklos negali baisiai sutrikdyti, nes pasukimas – labai nedidelis, o naudos mes vis tiek gauname – anksčiau atsikeliame su šviesa, malonu, kad einame ir į darbą su šviesa, o ne tamsoje, ir vakare galime atitinkamai tam miegui anksčiau ruoštis“, – pažymėjo L. Malcienė.

GALERIJA

  • Dėl rodyklių persukimo – kitokia nuomonė
Klaipėdos universiteto ligoninės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (119)

>>>85

Galiausiai - ar žiemos , ar vasaros laikas - tik ,kad nesukinėtų tų rodyklių...

laiko rodytojo

sŪkinimas turi vienintelę suprantamą prasmę - valdžiagyviai tuom parodo kad jiems nusišikt ant tautos nuomonės. Daro runkeliams ant galvų ir neraudonuoja. Dar svarbu buvo specialiai andrikienei sukurtos europos reikalų ministerijos ministrei. Ji nemokėjo važiuodama į jievropą laikrodžio persukt. Dabar tos niekinės ministerijos net nėra. Kai pradėjo sŪkint laiką lietuvoje, dirbau Kaišiadorių šilumos tikluose.Tai darbas buvo nuo 9 00. Pasuko rodykles žiemos miegui - įmonė drabo prdžia nuo 8 00 padarė. Ir ne viena. Taip kad sŪkintojėliai nieko neišsŪkino.

aha

man daugiau streso sukelia andrikienė užsikorusi ant rodyklės, negu pats laiko keitimas, beje Žemė pradėjo suktis 1 sekunde greičiau, kaip išsisuks iš šios padėties ponia švytuoklė
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS