Dėl „šnipų“ – problemos V. Vareikiui | KaunoDiena.lt

DĖL "ŠNIPŲ" – PROBLEMOS V. VAREIKIUI

Istorikas, profesorius, Klaipėdos savivaldybės tarybos narys Vygantas Vareikis užsitraukė uostamiesčio visuomenės atstovais save vadinančių veikėjų nemalonę. Žmogus neapdairiai juos pavadino šnipais. Įsižeidę aktyvistai nutarė neslėpti nuoskaudos ir apskundė politiką Etikos komisijai.

LRI meluoja?

Trečiadienio rytą vos kvorumą surinkusi Klaipėdos miesto tarybos Etikos komisija narpliojo trijų piketais pagarsėjusių visuomenininkų skundą.

Virginija Jurgelevičienė, Marija Kalendė ir Egidijus Stupuras yra įsitikinę, kad V.Vareikis pažeidė politiko elgesio kodeksą viešais ir neetiškais palyginimais.

Praėjusių metų gruodžio 20-ąją tarybos posėdžio metu, svarstant penktąjį klausimų "dėl Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus skyrimo", Nina Puteikienė mestelėjo, kad "Lietuvos laisvosios rinkos instituto duomenys yra daugiau nei subjektyvūs ir pritaikyti tik liberaliajai ideologijai".

Į šią repliką sureagavęs V.Vareikis tąkart žodžių į vatą nevyniojo.

"Jeigu mes teigiame, kad Laisvosios rinkos institutas skleidžia melą, dezinformaciją, nesiremia objektyviais duomenimis, tai pakvieskime tuos, kurie čia (klaipėdiečių tribūnoje – I.L.) kalbėjo iš šnipų, iš tribūnos, ypač V.Jurgelevičienė ir panašūs. Jie tai teisybę pasakys", – ironizavo politikas.

"Visai ne šnipai"

Tądien klaipėdiečių tribūnoje aktyviai reiškęsi visuomenininkai, kaip įprastai, kritikavo dabartinę miesto valdžią, piktinosi, kad valdininkai ir konkrečiai administracijos direktorius esą dirba blogai.

"Nesame jokie šnipai, tik reikalaujame, kad valdžia dirbtų dėl Klaipėdos miesto gerovės", – sakė įsižeidę aktyvistai.

Jų žodžiais, V.Vareikio pravardžiavimo tikslas buvo parodyti nepagarbą klaipėdiečiams, kalbėjusiems iš tribūnos.

Esą politikas išreiškė neapykantą kitaip mąstantiems žmonėms.

Etikos komisijos posėdyje dalyvavusi V.Jurgelevičienė įsiskaudino, nes daug metų esą neatlygintinai atlieka visuomeninį darbą, o vietoje įvertinimo buvo išvadinta šnipe.

"Politikai negali taip elgtis su piliečiais. Neįsivaizduoju, kaip dar galima sugalvoti tokį palyginimą", – įrodinėjo moteris.

"Liberastai" – nieko tokio

V.Jurgelevičienės supratimu, politikams turėtų galioti kur kas aukštesni standartai nei paprastiems žmonėms, o tarybos nariams ir valdininkams žeriami priekaištai nesuteikia galimybės atsakyti tuo pačiu.

"Tam politikams ir yra parašytas Etikos kodeksas, man tokio – piliečio – kodekso nėra. Mes galime pasisakyti ir pavadinti "liberastais", – liejo tulžį moteris.

Skundo autoriai pageidavo viešo V.Vareikio atsiprašymo.

Tik apsimeta visuomenininkais?

V.Vareikis savo neapgalvotai ištartų žodžių nesigynė ir viešai atsiprašė tų klaipėdiečių, kurie galėjo priimti jo pasisakymą asmeniškai.

"Noriu atsiprašyti žmonių, kalbėjusių iš klaipėdiečių tribūnos, dalies jų visiškai neturėjau omenyje. Tikrai sutinku su E.Stupuro pareiškimu apie Nemuno gatvę, dėl geležinkelio ir uosto spaudimo. Taip pat atsiprašau gerbiamos M.Kalendės, kurios irgi visai neturėjau omenyje", – prisipažino tarybos narys.

Vis dėlto, V.Jurgelevičienės atžvilgiu V.Vareikis nebuvo toks santūrus.

Esą be Politikų elgesio kodekso, esti dar ir žmogiškosios vertybės, kuriomis visuomenininkų vardu prisidengiantys žmonės irgi turėtų vadovautis.

"Savo dažnose kalbose vartojate frazes, "savivaldybė dirba blogai", "gąsdina", "meluoja", "apgaudinėja", bet ar remiamasi kokiais nors faktais? Ne. Tai yra saviapgaulės forma ir žodžių srautai. Vartojate terminus "piliečiai", "bendruomenė", o kur dingo visuomenininkai? Pasivadina visuomenininkais ir jau dešimt metų eina vienintele linija, priešai yra aiškūs, argumentai – neegzistuoja", – kalbėjo V.Vareikis.

Jis taip pat prisiminė 2008-ųjų savivaldos rinkimus.

"Tada buvau Liberalų sąjungoje. Priešininkas buvo stiprus – konservatoriai, vadovaujami Naglio Puteikio. Jautėme iš jų rimtą spaudimą. Kai mes pristatydavome savo programą mokyklose, ten sėdėdavo pasiruošę provokatoriai, kurie atiminėdavo mikrofonus, kad įneštų sumaišties. Jau seniai esate tam tikros politinės grupuotės atstovai. Neapsimetinėkite klaipėdiečiams. O tikrų visuomenininkų atsiprašau", – komentavo politikas.

Tyrimą nutraukė

Etikos komisijos narys Mindaugas Gylys kolegos pasisakyme įžeidimo neįžvelgė ir ragino susitaikyti. Esą ne tik politikams, bet ir visuomenės atstovams privalu atsakingai rinkti žodžius.

"Galbūt tokiam nepakantumui įtakos turi artėjantys rinkimai, bet, patikėkite, gyvenime yra daug baisesnių problemų", – sakė jis.

Komisijos narė Lilija Petraitienė akcentavo, kad politikams vis dėlto privalu sau kelti aukštesnę kartelę.

 

"Dabar yra tokia mada – jei tik nori žmogų sumenkinti ir parodyti, kad jis nemyli tėvynės, pavadini šnipu. Visuomenininkai, patinka mums jie ar ne, pasako labai daug tiesos, kurią išgirsti būna nemalonu", – įsitikinusi L.Petraitienė.

Dabar yra tokia mada – jei tik nori žmogų sumenkinti ir parodyti, kad jis nemyli tėvynės, pavadini šnipu.

Dienraštis primena, kad tie patys aktyvistai tarybos nario Vytauto Čepo anksčiau buvo pavadinti "darmojedais".

Tąkart politikas nepripažino savo kaltės, tačiau viešai atsiprašė įsižeidusiųjų, ir tyrimas buvo nutrauktas.

"Jūsų klausantis susidaro įspūdis, kad mums išvis geriau nekalbėti. Nes ta kalba bus iškastruota, reikės tik mykti ir galvą linksėti. Tada dings visas lietuvių kalbos grožis", – ironizavo V.Čepas.

Jo manymu, neteisinga kiekvieną politiko žodį nagrinėti Etikos komisijoje.

V.Vareikiui atsiprašius, bendru Etikos komisijos narių sutarimu tyrimas buvo nutrauktas.

Piketuoja dėl visko

V.Jurgelevičienę, M.Kalendę ir E.Stupurą politiko atsiprašymas pamalonino.

Tuo metu komisijos posėdį stebėjęs kitas Klaipėdoje pasižymėjęs visuomenininkas Virginijus Partaukas pareiškė, kad V.Vareikiui derėtų atsiprašyti stebint daugiau žmonių, o ne keliems komisijos nariams.

Į V.Partauko pasiūlymą komisija rimtai nepažiūrėjo.

Tiek V.Partaukas, tiek V.Jurgelevičienė piketus Klaipėdoje rengia faktiškai visais gyvenimo klausimais. Praeiviams dažnai kyla susidomėjimas, kas už nuolatines protesto akcijas jiems moka.

Patys piketuotojai aiškina, kad viską daro neatlygintinai, miesto ir jame gyvenančių žmonių labui.

Dažniausiai šiuos aktyvistus galima išvysti prie miesto savivaldybės arba rotušės. Jie netgi turi laiko lankytis visuose tarybos komitetuose, posėdžiuose, kituose viešuose svarstymuose.

Piketus vienija du dalykai – protesto akcijose dalyvaujantys tie patys veidai ir plakatų turinys – aršiai kritikuojama miesto valdžia.

GALERIJA

  • Įvairovė: Klaipėdoje piketuojama dėl visko, taip pat ir dėl gyvūnų teisių.
Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Jonas D.

Kad tie abu - Virgis ir Virginija juodina ir užgaulioja visus ir viską niekam nėra paslaptis.Tik kažkodėl tokio Titovo pažiūros ir nuomonė,o ir Puteikienės skalambijimai prie dūšios? Kiek jiems dažų,kiek popierių ir kartono,rašiklių ir teptukų reikia,o čia ir pinigų - niekam nepasisako. Ar tik ne iš tų pačių seniūnaičių valdiškų pinigų čia?

Tai jau tikrai

Šiaip žmogus gal ir išsilavinęs, bet labai jau "pasikėlęs", niekinantis kitus, o dar, pasirodo, ir nesiskaitantis su žodžiais. ne tokie turi būti Klaipėdos valdžioje.

Šnipas

Juokinga ir tiek įsižeidė kai teisingai tuos veikėjus pavadino.ar norėtume su jais prie kavos ar arbatos pasėdėti? Aišku nr
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS