Dėl socialinio būsto – į Generalinę prokuratūrą | KaunoDiena.lt

DĖL SOCIALINIO BŪSTO – Į GENERALINĘ PROKURATŪRĄ

Seimo Audito komitetas nutarė kreiptis į Generalinę prokuratūrą ir Valstybinę mokesčių inspekciją dėl Neringos savivaldybės socialinio būsto fondo turimo turto naudojimo teisėtumo ir galbūt padarytos žalos savivaldybės biudžetui.

Patikrins nuomotojus

Mokesčių inspekcijos prašoma įvertinti, ar asmenys, kurie verčiasi tokių būstų subnuoma, yra sumokėję mokesčius.

Audito komitetui Neringos savivaldybė pateikė duomenis, kad šiuo metu savivaldybės būsto sąraše yra 74 būstai, iš kurių tik trečdalis yra socialiniai būstai.

"Neringos savivaldybėje būsto laukia 27 asmenys (šeimos), o Neringos savivaldybės gyvenamosios paskirties būstas yra išnuomotas neterminuotai tretiesiems asmenims su galimybe šį turtą subnuomoti ir tokiu būdu gauti asmeninės naudos", – rašoma rašte Generalinei prokuratūrai.

Kreipimesi prašoma įvertinti konkrečių Neringos savivaldybės tarnautojų bei politikų veiksmus priimant sprendimus, susijusius su savivaldybės būsto nuoma.

Tyrė STT

Kreipimąsi į Generalinę prokuratūrą paskatino žurnalistiniai tyrimai, kurių metu buvo viešintos klausimų keliančios aplinkybės dėl savivaldybės ar socialinio būsto skirstymo šioje savivaldybėje.

Dienraštis "Klaipėda" pernai viešino situaciją, kai Neringos savivaldybės tuomečio administracijos direktoriaus Algimanto Vyšniausko dukra buvo gavusi socialinį būstą. Tačiau gyvenamųjų patalpų statusai iš socialinio būsto buvo pakeisti į savivaldybės būstą. O tai reikštų, jog ateityje tokį buvusį socialinį būstą galima būtų privatizuoti.

Tą kartą į Specialiųjų tyrimų tarnybą buvo kreipęsis Seimo Audito komiteto narys Naglis Puteikis ("Dėl butų giminėms – į STT", 2018 11 24).

STT aiškinosi situaciją ir konstatavo, jog situacija dėl socialinio būsto administravimo ir nuomos Neringos savivaldybėje yra ydinga bei neskaidri, nes socialinius būstus galintys gauti asmenys sau nuosavybės teise priklausantį turtą gali neteisėtai išnuomoti.

STT siūlė nustatyti, kad socialinis būstas būtų nuomojamas terminuotai ir numatant galimybę nuomą pratęsti tik turint pagrįstų įrodymų, jog turimas būstas yra netinkamas gyventi.

Taip pat STT siūlo, kad būtų nurodyta, kokie veiksmai bus atliekami, jeigu asmenys toliau gyvens socialiniame būste.

Be šių siūlymų, tarnyba ragino nustatyti procedūras, kurių Neringos savivaldybė turi imtis vertindama, ar nuosavas būstas nėra nelegaliai išnuomotas.

Šie STT raginimai skambėjo metų pradžioje, tačiau šią vasarą viešinta žurnalistų surinkta medžiaga parodė, kad situacija buvo visiškai nepasikeitusi.

Butai – ir kontrolieriams

Seimo Audito komiteto posėdyje komiteto pirmininkė Ingrida Šimonytė tikino, jog vertėtų prašyti prokurorų įvertinti surinktą medžiagą.

Nėra gera situacija, kai randame savivaldybės turtą, suteiktą privilegijuotomis sąlygomis, išnuomotą ne rinkos, o kur kas mažesne kaina, o vėliau naudojamą komercinėje veikloje.

"Nėra gera situacija, kai randame savivaldybės turtą, suteiktą privilegijuotomis sąlygomis, išnuomotą ne rinkos, o kur kas mažesne kaina, o vėliau naudojamą komercinėje veikloje. Mes prašome savivaldybių kontrolierių įvertinti šį aspektą bendrame audite, kuris atliekamas su Valstybės kontrole", – kalbėjo I.Šimonytė.

Komiteto posėdyje Savivaldybių kontrolierių asociacijos atstovė Zita Valiauskienė pabrėžė, jog bendrame audite dėl savivaldybių nekilnojamojo turto iš tiesų bus bendradarbiaujama su Valstybės kontrole.

"58 savivaldybės pasirašė šį susitarimą. Šiame audite kaip tik ir bus įtrauktas šis pagrindinis klausimas – savivaldybių ir socialiniai būstai. O su Neringa ir mes turime problemų, nes kaip tik viename tokių būstų gyvena savivaldybės kontrolieriai. Čia yra problema", – patikino Z.Valiauskienė.

I.Šimonytė akcentavo, jog tokiu atveju Neringos savivaldybę galėtų audituoti kitos savivaldybės kontrolieriai.

GALERIJA

  • Nėra gera situacija, kai randame savivaldybės turtą, suteiktą privilegijuotomis sąlygomis, išnuomotą ne rinkos, o kur kas mažesne kaina, o vėliau naudojamą komercinėje veikloje.
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Ninja

išmok skaityti

Ninja

STT siūlė nustatyti, kad socialinis "Kad būstas būtų nuomojamas terminuotai ir numatant galimybę nuomą pratęsti tik turint pagrįstų įrodymų, jog turimas būstas yra netinkamas gyventi." Ar STT skaito, ką patys rašo ar ne? Sutartį pratęsti tik tokiu atveju, kai tas pats būstas nebetinkamas gyventi.

Laima

Jau ne pirmi metai aiškinasi ir neišsiaiškina. Manau, kad nieko ir neišsiaiškins, nes viskas teisėta. Tokie įstatymai Lietuvoje paruošti nusikalstamai veikai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS