Dokumentikos kūrėja iš JAV dėsto LCC tarptautiniame universitete | KaunoDiena.lt

DOKUMENTIKOS KŪRĖJA IŠ JAV DĖSTO LCC TARPTAUTINIAME UNIVERSITETE

  • 3

Mischa Cantu Blake (35) gimė Šiaurės Karolinos valstijoje, karininkų šeimoje. Jos tėvai kilę iš Meksikos ir Afganistano. Pati Mischa sako, kad Klaipėda jai yra jau 21 gyvenamoji vieta. Mokyklą ji baigė Japonijoje, bakalauro studijas – Arizonos universitete, o magistro studijas Pietų Kalifornijos universiteto Kino mokykloje Los Andžele. Kartu su sutuoktiniu Zacku Blake'u Mischa jau pusmetį gyvena Klaipėdoje ir dėsto LCC tarptautinio universiteto Šiuolaikinės komunikacijos programoje.

Pirmą kartą į Klaipėdą atvykau 2017 metais. Tuomet buvau tik ką pabaigusi darbus „Netflix“ kuriamame filme ir ieškojau prasmingų savanorystės galimybių. Taip radau kvietimą savanoriauti LCC tarptautiniame universitete rengiamose vasaros anglų kalbos stovyklose. Prisijungiau prie LCC komandos ir 2017 metų vasarą savanoriavau universitete. Ši patirtis viršijo visus lūkesčius – buvo taip įdomu pažinti iš įvairiausių regiono šalių susirinkusius stovyklautojus, išgirsti jų istorijas, patirti jų kultūras. Didžiausią įspūdį man paliko LCC tarptautinio universiteto bendruomenė, kuri sujungia tokias skirtingas kultūras ir padeda kiekvienam jaustis vertinamam. Vakaro išvykos prie jūros, ilgi pokalbiai bendrabučio virtuvėse, dalijimasis maistu, pasakojimais ir patyrimais – tai buvo dalykai, kurie padėjo užmegzti tikras draugystes ir pajausti bendrystę.

Mischa Cantu Blake ir Zackas Blake'as. LCC tarptautinio universiteto nuotr.

Pasibaigus 2017 metų vasarai, išvykti buvo sunku. Nežinojau, ar kada pavyks grįžti, todėl labai apsidžiaugiau pamačiusi, kad LCC ieško darbuotojų. Mano vyras jau buvo lankęsis Lietuvoje, todėl nebuvo sunku jį įkalbėti persikelti keleriems metams į Klaipėdą. Į Klaipėdą grįžome jau dviese su sutuoktiniu Zacku, 2022 metų pabaigoje. Šiuo metu LCC tarptautiniame universitete dirbu Šiuolaikinės komunikacijos katedroje. Čia dėstau Dokumentinio filmo kūrimo, Viešojo kalbėjimo bei Scenarijaus rašymo paskaitas bakalauro studentams, o mano vyras Zackas dirba Rinkodaros skyriuje. Kartu su Zacku turime įkūrę savo videografijos verslą, kuriame dokumentinius filmus, taip pat videoreklamas.

Nuo mano pirmo apsilankymo Klaipėdoje nepraėjo daug laiko, bet labai aiškiai jaučiu pasikeitimus universiteto bendruomenėje. COVID-19 pandemija bei Ukrainoje prasidėjęs karas atnešė reikšmingų pokyčių. Universitete matau ypatingą studentų atidumą ir jautrumą vienas kitam. Dėl geopolitinės situacijos ir karo Ukrainoje universitete skiriame ypač daug dėmesio studentų emocinei ir psichologinei sveikatai, specialiai kuriame erdves ir galimybes studentams kalbėtis, kelti sudėtingus klausimus ir ieškoti atsakymų. Mūsų universitete studijuoja studentai iš šalių, kurios tarpusavyje jei ne aktyviai kariauja, tai nuolat konfliktuoja. Man asmeniškai yra nuostabu, kaip LCC sugeba padėti šiems studentams suprasti vieniems kitus ir sukurti galimybes drąsiai ir pagarbiai diskutuoti sudėtingomis temomis.

Mischa Cantu Blake su tėvais. LCC tarptautinio universiteto nuotr.

Dėstyti universitete, kuriame studijuoja studentai iš daugiau nei 60 šalių, man yra neeilinė patirtis. Smagiausia man matyti, kaip per semestrą auga studentų pasitikėjimas savo gebėjimais ir talentais. Atvykę iš tokių skirtingų šalių, visi studentai turi skirtingas perspektyvas, matymą ir talentus. LCC tarptautinio universiteto išsilavinimas padeda jiems tuos talentus atrasti ir tobulinti. Man kaip dokumentinių filmų kūrėjai itin įdomu stebėti ir suprasti skirtingas studentų istorijas, matyti, kaip užsimezga ir auga jų draugystės, keičiasi asmenybės.

LCC yra amerikietiško stiliaus liberaliųjų menų universitetas. Tokiuose universitetuose vienodai svarbu yra mokymosi galimybės paskaitose ir už paskaitų ribų. Universiteto miestelyje studentams sukuriama itin daug galimybių mokytis ir tobulėti po paskaitų – įvairūs studentų klubai, sporto veiklos suteikia neišsenkamas galimybes studentams bendrauti ir mokytis vieniems iš kitų ir iš dėstytojų. Dauguma universiteto dėstytojų, taip, kaip ir mes su Zacku, yra atvykę iš JAV arba Kanados. Jie čia atvyksta su šeimomis ir visi maksimaliai įsitraukia į universiteto gyvenimą. Tai sukuria papildomas galimybes pažinti vieniems kitus, užmegzti glaudžius ryšius su studentais, suprasti jų poreikius ir suteikti geriausią išsilavinimą.

Mischa Cantu Blake su studentais po jų dokumentinių filmų peržiūros. LCC tarptautinio universiteto nuotr.

Pati studijavau Pietų Kalifornijos universiteto Kino mokykloje Los Andžele. Ši mokykla dažnai vadinama pačia geriausia vieta mokytis kino meno. Tarp mūsų mokyklos alumnų yra ir Džordžas Lukasas, ir Ronas Howardas. Studijose pasirinkau filmų ir TV prodiusavimo kryptį, o vėliau specializavausi dokumentinio filmo srityje. Studijos suteikė man režisavimo, redagavimo, prodiusavimo patirčių. Svarbiausia studijuojant kino meną yra rasti savo balsą ir matymą – savo perspektyvą, per kurią gali pasakoti pasauliui istorijas. Esu labai dėkinga už visas žinias ir patirtis, kurias gavau Pietų Kalifornijos universitete, ir jaučiu didelį norą šiomis patirtimis bei žiniomis dalintis su LCC tarptautinio universiteto studentais.

Mischa Cantu Blake studentų dokumentinių filmų festivalyje. LCC tarptautinio universiteto nuotr.

Lyginant su Pietų Kalifornijos universitetu, LCC tarptautinis universitetas yra labai mažas, bet LCC tarptautiškumas nenusileidžia Pietų Kalifornijos universitetui. Kadangi pati mokiausi dideliame universitete, dabar patiriu mažo universiteto privalumus – kaip dėstytoja labai vertinu galimybę skirti individualų dėmesį visiems savo studentams, pažinti juos ir jų talentus, padėti jiems rasti savo balsą. LCC auditorijos mažos, dirbame mažose grupėse, kur kiekvienas yra matomas ir girdimas. Gera, kai esi išgirstas, bet ne visada lengva pačiam išgirsti ir suprasti kitokią nuomonę. Tokioje multikultūrinėje bendruomenėje, kuri sukurta LCC tarptautiniame universitete, tų skirtingų požiūrio taškų atsiranda nuolat ir daug. Paskaitose daug diskutuojame, mokomės išgirsti bei suprasti kitų mąstymą. Šiandien, kai gyvename socialinių tinklų sukurtuose burbuluose, tokios patirtys studentams yra itin svarbios.

Mischa ir Zackas padeda studentams filmuoti 7 dokumentinius filmus. LCC tarptautinio universiteto nuotr.

Mano Dokumentinio filmo kūrimo kurso studentai baigė semestrą savo sukurtų trumpų dokumentinių filmų peržiūroje Kultūros fabriko kino teatre, Klaipėdoje. Tai buvo viena nuostabiausių mano patirčių. Žiūrovai netilpo į salę, sėdėjo ant laiptų, stovėjo salės gale. Susirinko dėstytojai, administracijos darbuotojai, studentai, atvyko ir universiteto rektorė. Šis renginys buvo puikus pavyzdys, kokia palaikanti ir auginanti yra LCC tarptautinio universiteto bendruomenė.

Dokumentinio filmo kūrimo ir scenarijų rašymo kursą, kurį dėstau LCC, renkasi įvairių studijų programų studentai. Liberaliųjų menų išsilavinimas yra labai platus, todėl studentai turi daug pasirenkamųjų kursų. Besimokydami scearijaus rašymo ar dokumentinių filmų kūrimo įvairių studijų programų studentai išmoksta, kaip įtraukiai pasakoti istorijas, formuoti žinutes, patiems kurti įtraukiantį vaizdo turinį. Dabar, kai kiekvienas esame turinio kūrėjas, šios kompetencijos naudingos įvairiausiose specialybėse.


Komentaras

Robertas Lanka

Latvija

Neįsivaizduoju, kodėl Mischa ir Zackas nusprendė keliauti į kitą pasaulio kraštą ir dirbti LCC tarptautiniame universitete Klaipėdoje, bet esu laimingas, kad paskutiniais studijų metais galėjau mokytis dokumentinio filmo kūrimo būtent iš jų. Jie neskaičiavo laiko, ištisus vakarus leido su mumis, studentais: kartu apšviesdavome filmų scenas, rašydavome scenarijus dokumentiniams filmams. Būtent šis nesavanaudiškas bendravimas, pagalba net ir po darbo valandų įkūnija LCC universiteto esmę – bendruomeniškumą. Esu nepaprastai dėkingas jiems už kontaktus, įžvalgas bei netikėtas greito maisto vakarienes. Tada, kai jų labiausiai reikėjo.

GALERIJA

  • Dokumentikos kūrėja iš JAV dėsto LCC tarptautiniame universitete
  • Mischa Cantu Blake
  • Dokumentikos kūrėja iš JAV dėsto LCC tarptautiniame universitete
  • Dokumentikos kūrėja iš JAV dėsto LCC tarptautiniame universitete
  • Dokumentikos kūrėja iš JAV dėsto LCC tarptautiniame universitete
  • Dokumentikos kūrėja iš JAV dėsto LCC tarptautiniame universitete
LCC tarptautinio universiteto nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

klp

Tarnaudamas tarybinėje armijoje, kalbėjau su kolega rusu iš Kazachstano. Jis pasigyrė, kad yra įstojęs į universitetą. Kadangi žmogus buvo su "gerokai palėtintu" mąstymu, pasiteiravau, kaip jam pavyko įstoti. Pasirodo, ten tai buvo labai paprasta - jeigu tik moki rusiškai kalbėti ir rašyti, vieta universitete tau garantuota. Tai buvo 1988 metais. Žiūrint į šiandieninę situaciją, šiandienos mūsų "autoritetus", kyla klausimas - ar toli mes nuėjome nuo tuometinio Kazachstano ? Nežinau, kaip kitiems, bet man tas "visuomeninis" falšas ir melas jau........

Klausimelis

Ar lietuviskai jau pramoko?

reklama

pudrint smegenis ,visi gabus ypac svetur .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS