Ekstremalai kėlė įtarimų | KaunoDiena.lt

EKSTREMALAI KĖLĖ ĮTARIMŲ

Sporto varžybas Melnragės pakrantėje surengę bangų sporto mėgėjai kėlė nerimą pajūryje buvusiems poilsiautojams. Žmonės šiurpo, kad banglentininkai taip rizikuoja savo gyvybe, o greta nematyti gelbėtojų. Patys sportininkai tikino, jog jokios rizikos nebuvę.

Ne taip baisu, kaip atrodo?

Banguota jūra klaipėdiečiams dažniausiai asocijuojasi su raudona vėliava ir kategorišku draudimu maudytis.

Todėl pakrantėje išvydę tarp putotų bangų šėlstančius banglentininkus, žmonės šiurpo. Esą, kur gelbėtojai ir ar banglentininkams kas nors leido taip rizikuoti?

Varžybų organizatorius Lietuvos bangų sporto asociacijos prezidentas Girmantas Neniškis dienraščiui teigė, kad varžybas jie derina su visomis atsakingomis institucijomis – savivaldybe, kuri išduoda leidimą, policija, varžybos yra suderinamos ir su Jūrų gelbėjimo koordinavimo centru.

Pasak G.Neniškio, pusė varžybų dalyvių yra profesionalūs gelbėtojai ir jie apie bangas bei jūrą žino daugiau nei eiliniai gelbėtojai.

Todėl gelbėtojo buvimas krante esą saugumo daugiau nesuteiktų.

"Be to, kiekvienas banglentininkas šalia savęs turi lentą ir, jei jam kas nutiktų, galėtų plūduriuoti jos įsikibęs, kol sulauks pagalbos. Nelyginkime burlenčių ar jėgos aitvarų sporto su banglentėmis. Jėgos aitvarai turi ilgus 20–25 metrų lynus, kuriais gali kliudyti kokį poilsiautoją, tuo pat metu mes turime tik žmogaus dydžio lentą ir rizikos aplinkiniams keliame žymiai mažiau", – pabrėžė G.Neniškis.

Į įstatymą – pro pirštus?

Per šias ekstremalų varžybas žmonės pasigedo ir mediko: esą jei kuriam nors sportininkui taptų bloga, kas tada?

Be to, pagal Kūno kultūros ir sporto įstatymą varžybų dalyviai privalo būti pasitikrinę sveikatą.

Beje, organizatoriai privalo neleisti dalyvauti pratybose ir varžybose asmenims, kurie nustatytu laiku nepasitikrino sveikatos ir nepateikė nustatytos formos pažymos.

Minėtose varžybose rugsėjo viduryje dalyvavo 25–40 metų amžiaus sportininkai.

"Pirmiausia dalyviai patys atsako už savo sveikatą, dalyvaudami varžybose jie pasirašo, kad prisiima šitą riziką. Reikėtų įvertinti, jog banglenčių sportas pas mus gana jaunas, ir, jeigu mes save apribosime tokiais dalykais, kaip sveikatos pažymėjimas, tai varžybose sulauksime trijų dalyvių. Atskirkime profesionalų ir mėgėjų sportą", – patarė G.Neniškis, tačiau pripažino, kad Kultūros ir sporto įstatymo privalo laikytis ir jie.

Žalos gamtai nepadarė

Ekstremalus akylai stebėjusiems klaipėdiečiams užkliuvo ir sportininkų autobusiukas, automobilis bei kemperis, esą varžybų metu stovėję kopose ant jūros kranto.

Klaipėdos savivaldybės Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Rimantas Armonas pabrėžė, kad ši konkreti vieta, kur savo ratuotą techniką pasistatė sportininkai, yra pajūrio zonoje suformuotas komercinis sklypas, čia nėra pajūrio kopa ir todėl statyti mašinas nedraudžiama.

Tą patį patvirtino ir Klaipėdos savivaldybės Žemėtvarkos skyriaus vedėja Raimonda Gružienė.

"Netoli šiaurinio molo yra 340 metrų plotas, kuriame 5 metų veiklai viešąjį konkursą laimėjo banglentininkai. Jie pasistatė laikiną kavinę, žaidimų aikštelę. Jų veikla yra teisėta ir legali, jie moka mokesčius, laikosi įstatymų", – tikino vedėja.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Kožnas

pasirenka sau tinkamą kelią, kažkas kalnais laipioja, kažkas naujus lėktuvus bando kažkas dirba išminuotoju, patikėkit banglentės su aukščiau išvardintom profesijom tik žaidimas:)

Tam organizatoriui

Bangletininkas ant kaitioru pavare :) ot grazu , lynai ju pavoju kelt pradejo tuciuose plotuosr pajurio.

Banglas

Surf Up Dude!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS