„Fortum Klaipėda“ – šilumos kainų žonglieriai? | KaunoDiena.lt

"FORTUM KLAIPĖDA" – ŠILUMOS KAINŲ ŽONGLIERIAI?

Klaipėdos daugiabučių gyventojus netrukus turėtų pasiekti pirmosios šio šildymo sezono sąskaitos už spalio mėnesį. Tačiau jau dabar aišku, kad už lapkritį vartotojams teks mokėti dar brangiau, nes, prasidėjus šildymo sezonui, didžiausias nepriklausomas šilumos gamintojas – bendrovė "Fortum Klaipėda" gerokai padidino miestui parduodamos šilumos kainą.

Galvasopė – dėl skaičių

Šilumos sąskaitos už spalį gyventojų neturėtų labai nuliūdinti, nes, Klaipėdoje šildymo sezonui šiemet prasidėjus tik spalio 22-ąją, sumos už 10 dienų būsto šildymą nebus itin didelės. Nors šildymo kaina ir siekia 4,82 cento už kilovatvalandę (ct/kWh).

Didesnį nerimą jau dabar kelia sąskaitos, kurių sulauksime už lapkričio mėnesį.

Juolab Klaipėdai šilumą tiekiančios bendrovės "Klaipėdos energija" valdyba patvirtino, jog klaipėdiečiai už centralizuotai tiekiamą šilumą šį lapkritį mokės 3,3 proc. daugiau nei prieš metus ir net šeštadaliu daugiau nei šių metų spalį.

Šilumos kaina uostamiestyje lapkritį jau sieks 5,81 ct/kWh, įskaičiavus 9 proc. PVM.

Kodėl tiek daug?

Todėl, kad pats didžiausias nepriklausomas šilumos gamintojas bendrovė "Fortum Klaipėda" staiga padidino "Klaipėdos energijai" parduodamos savo pagamintos šilumos kainą iki 3,04 ct/kWh, o pernai lapkritį ta suma siekė 2,75 ct/kWh.

Pagal Lietuvoje galiojančius teisės aktus centralizuotos šilumos tiekėjai privalo supirkti šilumą iš nepriklausomų gamintojų už mažiausią pasiūlytą kainą.

Perkamos šilumos dedamoji lapkričio mėnesį šilumos kainoje sudaro 30 proc. galutinės kainos.

Tai didelė dalis, kuri turi nemažą įtaką galutinei šilumos kainai, už kurią moka vartotojai.

"Fortum Klaipėda" uostamiesčiui pagamina net 60 proc. suvartojamos šilumos ir lapkritį aukcione bendrovė šilumą "Klaipėdos energijai" pardavė brangiausiai iš visų nepriklausomų gamintojų.

Pavyzdžiui, bendrovės "Klaipėdos mediena" pagamintos šilumos kaina tą patį lapkritį siekia vos 2,29 ct/kWh.

Sąmokslas prieš vartotojus?

Viltis, kad, atsiradus atliekas deginančiai ir šilumą gaminančiai bendrovei "Fortum Klaipėda", gyventojams atpigs šildymas, buvo naivi iliuzija.

"Jau keletą metų stebime tą patį ciklą: prasidėjus šildymo sezonui nepriklausomi šilumos gamintojai ženkliai padidina miestui parduodamos šilumos kainą. Pavyzdžiui, lyginant šiųmetį spalį ir lapkritį, nepriklausomų gamintojų šiluma pabrango 84,6 proc.", – įmonės tinklalapyje paskelbtame pareiškime aiškino bendrovės "Klaipėdos energija" finansų direktorius Kęstutis Jonkus.

Esą pernai, prasidėjus 2017–2018 m. šildymo sezonui, dėl superkamos šilumos brangimo Klaipėdoje šilumos kaina didėjo apie 30 proc.

Šiemet spalio ir lapkričio kainų skirtumas siekia 20,6 proc.

Taip pat pastarąjį pusmetį Lietuvoje smarkiai pabrango biokuras.

Šią kuro rūšį šilumos gamybai naudoja apie du trečdalius šalies energetikos įmonių, tarp jų ir "Klaipėdos energija".

Įmonė "Fortum Klaipėda" gi degina atliekas, kurios jai tiek nekainuoja, tačiau už savo pagamintą šilumą lapkritį bendrovė pasiūlė didžiausią kaina, palyginti su likusiais 6 Klaipėdos šilumos gamintojais, tarp kurių – ir "Klaipėdos energija".

Palankių skaičiavimų dėlionė

Nepaisant realių faktų, oficialiame bendrovės "Fortum Klaipėda" interneto puslapyje spaudos pranešimų antraštės viešina "sensacingas naujienas", palankias bendrovės įvaizdžiui.

"Šilumos gamybos kainos Klaipėdoje pasiekė rekordines žemumas", – rašoma 2017 m. gegužės 25-ąją publikuotame pranešime, kur pasidžiaugiama, kad "Fortum Klaipėda" pabaigė 4-ąjį šildymo sezoną.

Skelbiama ir geroji naujiena: "Vidutinė 2016–2017 m. šilumos kaina buvo 2,2 ct už kWh. Tai yra net 43 proc. mažiau nei tuomet, kai jėgainė pradėjo veiklą 2013 m."

Faktai teisingi. Tačiau čia įskaičiuota ir minėto laikotarpio nešildymo sezono kaina, kuri yra gerokai žemesnė, ir vartotojų išlaidoms didesnės įtakos neturi.

Tačiau tokiu būdu bendri skaičiai sumažinami bendrovės įvaizdžiui naudinga linkme.

Išskiriant 2016-ųjų tik šildymo sezonu įmonės "Fortum Klaipėda" parduotos šilumos kainas, matyti, jog vidutinė 6 mėnesių šaltojo laikotarpio kaina siekia 2,951 ct/kWh, kuri ir yra aktuali vartotojams.

Be to, įmonės oficialiame pranešime pateikiama, kad kainos nuo jėgainės veikimo pradžios sumažėjo 43 proc.

Ir čia 2016-ųjų vidurkis sumaniai lyginamas su 2013 m. lapkričio kainomis, kai "Fortum Klaipėda" šilumą pardavė už 3,94 ct/kWh, – brangiausiai per visą savo veiklos laikotarpį.

Panaši informacija apie "Fortum Klaipėda" miestiečiams teikiamą gėrį ir naudą bei "pingančią" šilumą vyrauja ir kituose bendrovės spaudos pranešimuose.

Brangiau – dėl rinkos dėsnių

Kodėl "Fortum Klaipėda" šį lapkritį šilumą pardavė brangiausiai iš visų uostamiesčio nepriklausomų šilumos gamintojų?

Bendrovės atstovas Andrius Kasparavičius paaiškino, kad šiluma Lietuvoje parduodama aukciono principu: esą, kas pasiūlo mažiausią kainą, tas ir parduoda.

"Kadangi "Fortum" pasiūlė didžiausią kainą – šilumos pardavė gerokai mažiau, nei būtų pardavusi už mažesnę kainą. "Fortum" niekada neteigė, kad garantuos pigesnę šilumą, o teigė, kad sukurs konkurenciją, kuri garantuos konkurencingas šilumos kainas. Tai ir vyksta. Lyginant didmenines šilumos kainas 2013 m., kai "Fortum" nebuvo, ir dabartines kainas, jos yra nukritusios daugiau nei 30 proc. šaltuoju periodu ir daugiau nei 60 proc. šiltuoju", – dėstė A.Kasparavičius.

Pasiteiravus, kas gi vis dėlto lapkritį padidino "Fortum Klaipėda" šilumos gamybos išlaidas, atstovas atsakė: "Atsakymas toks pat, kaip ir į pirmą klausimą: "Fortum" kiekvieną mėnesį stengiasi pasiūlyti mažiausią kainą, tačiau vieną mėnesį tai pavyksta, kitą – ne."

"Fortum" niekada neteigė, kad garantuos pigesnę šilumą.

Kas apskritai nutinka šildymo sezonu, kad "Fortum Klaipėda" pagaminama šiluma taip drastiškai kyla nuo 0,5 ct/kWh šiemet rugpjūčio–rugsėjo mėnesiais iki 3,04 ct/kWh lapkritį?

"Tuo metu kyla ne tik "Fortum Klaipėda" šilumos kaina, bet ir visų kitų gamintojų šilumos kainos. Tą lemia paklausos ir pasiūlos dėsnis. Vasarą šilumos paklausa maža – kainos nukrinta, žiemą – paklausa didelė, kainos pakyla. Ir vėl – mažiausią kainą užtikrina kasmėnesinis aukcionas, kurio metu išaiškinamas žemiausią kainą siūlantis šilumos pardavėjas", – teigė A.Kasparavičius.

Komisija advokatauja verslui?

Kaip į šį žongliravimą kainomis reaguoja Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija?

Pasirodo, viskas teisėta ir legalu. Nepriklausomi šilumos gamintojai esą įstatymų nepažeidžia.

"Visais atvejais iš nepriklausomų šilumos gamintojų įsigyjamos šilumos kaina negali būti didesnė nei palyginamosios šilumos gamybos sąnaudos, t. y. kaina, už kurią šilumą savo įrenginiuose gali pasigaminti pats šilumos tiekėjas. Ši sąlyga nebuvo pažeista", – tikino Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos Veiklos valdymo skyriaus vedėja Loreta Kimutytė.

Bet šilumos tiekėjas "Klaipėdos energija" šilumą gamina degindamas biokurą, kuris šiemet pabrango bent dešimtadaliu, o "Fortum Klaipėda" šilumą išgauna degindama atliekas, kurios nekainuoja.

Todėl ar logiška lyginti šių dviejų įmonių gamybos sąnaudas?

Tačiau, anot L.Kimutytės, visiems nepriklausomiems šilumos gamintojams "galioja esminė sąlyga pagal Šilumos ūkio įstatymo 10 straipsnio 3 dalį" ir jie jos nepažeidė.

Kodėl tada taip svyruoja kainos?

Žiemą jūs perkate obuolius už 2 eurus, o vasarą perkate po kelias kapeikas.

"Žiemą jūs perkate obuolius už 2 eurus, o vasarą perkate po kelias kapeikas. Čia veikia konkurencija. Tai yra normalus dėsnis, juk malkos brangsta, kai yra šalčiausias metas, nes tada jų poreikis išauga", – nepriklausomų šilumos gamintojų kainų šuolius, prasidėjus šildymo sezonui, vaizdžiai mėgino pailiustruoti L.Kimutytė.

Perspektyva kelia nerimą

Manipuliacijos šilumos kainomis gali tapti ir visai nevaldomos, kai po kelių mėnesių įsigalios Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos patvirtinta nauja šilumos supirkimo tvarka.

Anot ekspertų, ji pataikauja privataus kapitalo nereguliuojamiems nepriklausomiems šilumos gamintojams.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidento Valdo Lukoševičiaus teigimu, ši tvarka iš esmės pakeis veiklos bei konkurencijos sąlygas šalies šilumos ūkyje ir gali sudaryti sąlygas privačiam verslui užimti dominuojančią padėtį šilumos gamybos sektoriuje bei uždirbti didelį pelną.

"Matome, kad nepriklausomų šilumos gamintojų pusėje yra labai stiprūs žaidėjai, o iš kitos pusės – gana silpnos savivaldybių įmonės ir Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija, kuri neturi nei rimtos kompetencijos, nei pajėgumų daug ką nors aiškintis ar gilintis. Nepriklausomi gamintojai pradėjo šaukti, kad jie per mažai pinigų gauna, tai padarė naują tvarką, kad jie gautų daugiau pinigų", – tiesiai šviesiai paaiškino V.Lukoševičius.

Perspektyva šilumos sektoriuje kelia labai daug nerimo, nes privatūs nepriklausomi šilumos gamintojai ateityje nesunkiai galės perimti visą šilumos gamybą į savo rankas.

"O šita rinka yra patikima, žmonės vis tiek mokės už šildymą, pinigus surinks šilumininkai, nes jiems priklauso tai daryti. Mes ilgai kėlėme šį klausimą, bandėme Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją įtikinėti, bet jie savo tvarką toliau gina ir ketina ją įgyvendinti, o mums beliko įstatymų kelias. Bandysime įtikinti ir politikus, kad reikia rūpintis ir gyventojų interesais, ir viešąja paslauga, ne tik kažkieno pelnais", – teigė V.Lukoševičius.

GALERIJA

  • „Fortum Klaipėda“ atstovai skaičius dėlioja ir viešai pateikia taip, kad šie atrodytų palankūs vartotojams.
Rašyti komentarą
Komentarai (35)

KA AS ZINAU

pakele kaina be priezasciu ir visi tyli/?? AR TAI NORMALI VALSTYBE??? VAGYS IR AFERISTAI NE KITAIP!!! KUR TEISEJAI ZIURI IR PROKURATURA

RK.

Vardui - viską leidžia. Šiuo metu KE eksplotuoja du katilus, kurių bendra galia20 MW ir stato dar 3 katilus, kurių bendra galia 30 MW. Nereikia sąmokslo teorijų, reikia tik dirbti. Beje pabrangus biokurui ekonominis pagrįstumas kelia abejonių. Nors dujų kaina taip pat auga...

Vardas

Jūs čia šaukiat, kad KE brangiai gamina šilumą... O kaip jūs galvojat, ar leidžia kas nors tai pačiai KE (arba bet kokiai kitai įmonei) pasistatyti alternatyvią šiukšlių deginimo/biokuro katilinę 50-100mw galios? Net nebandoma į tą pusę žiūrėt, nes tada tikrai atsirastų didelė konkurencija ir tik tada realiai įmonės tiekiančios šilumą galėtų konkuruoti siūlydamos ypač mažas kainas. Kol to nebus, tol šildymo sezono metu kainos bus labai artimos šilumos kainai pagamintai iš dujų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS