Gintarų medžioklės belaukiant | KaunoDiena.lt

GINTARŲ MEDŽIOKLĖS BELAUKIANT

Yra tikimybė, jog pastarasis štormas, išjudinęs jūros dugną, į paviršių iškels ir užsigulėjusį Baltijos auksą – gintarus. Tad, aprimus audrai, prisiekę gintarų gaudytojai vėl ketina leistis į pajūrį, kur tikisi sugriebti išsvajotąjį laimikį.

Klaipėdietis Igoris Osnačius yra prisiekęs gintarų gaudytojas, netgi organizuoja ekskursijas ir visus norinčius bando sudominti šiuo keistu užsiėmimu.

Tokių entuziastų, kaip Igoris, pajūryje yra kelios dešimtys, ir jie laukia, kada pagaliau nurims štormas, ne tik sukėlęs didžiules bangas, bet ir išjudinęs jūros dugną, kad gaudytojai galėtų leistis į gintarų medžioklę.

"Gintarą paprastai gaudome tose vietose, kur yra ir visokių kitokių šiukšlių. Neretai į mūsų sietus pakliūva gyvos ir negyvos žuvys, kažkas prieš kelerius metus "sužvejojo" net mamuto kaulą. Šiaip tai mūsų jūra gana ekologiška, plastiko ar kitų civilizacijos atliekų beveik nepasitaiko", – dėstė I.Osnačius.

Nuskendusių laivų liekanos krante atsiduria esą tik po labai didelių audrų. Tada pasitaiko ir medžių su visomis šaknimis, veikiausiai nuvirtusių nuo Olando Kepurės skardžio arba atplukdytų iš Kuršių marių.

"Be gintaro, dar pasitaiko ir popierinių pinigų kupiūros. Ne kartą pats esu sugriebęs pinigų, pavyzdžiui, šią vasarą "sužvejojau" 10 eurų. Gal kažkokie poilsiautojai pametė, vėjas nupūtė, jie nuskendo, o vėliau kartu su dugno šiukšlėmis iškilo į paviršių. Kad ir kaip keistai atrodo, bet ne vienam man teko su sietu išgriebti popierinių pinigų. Bet tai labai retas dalykas. Per metus pasitaiko vos 2–3 tokie atvejai", – kalbėjo pašnekovas.

Dabar gintarų gaudytojai laukia, kol aprims vėjas, sumažės bangavimas, kad jie galėtų imtis savo keisto pomėgio. Klaipėdoje tokių gaudytojų yra iki pusės šimto.

"Tačiau yra ir tokių, kurie nelaukia audrų, bet į pajūrį važinėja nuolatos ir tikrina, o gal srovė išmes kokį laimikį. Ir tokių "netyčiukų" pasitaiko. Mes džiaugiamės, kai vėjas stipriai papučia ir dugną išjudina. Tada ne tik gintarų pasitaiko, bet ir gyvų lašišų ar ungurių, pats esu ungurį išgriebęs gyvą, sveiką, parsinešiau namo, paruošėme vakarienę", – prisiminė klaipėdietis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS