Aplinkosaugininkai stebi „Grigeo“: neaišku, kada baigs aplinką tausojančius projektus | KaunoDiena.lt

APLINKOSAUGININKAI STEBI „GRIGEO“: NEAIŠKU, KADA BAIGS APLINKĄ TAUSOJANČIUS PROJEKTUS

Po skandalų, kilusių dėl nemalonių kvapų Klaipėdoje, aplinkosaugininkų akiratyje atsidūrė ne viena uostamiesčio pramonės įmonė. Tarp jų – ir bendrovė „Grigeo Klaipėda“, kuri skelbia vykdanti aplinką tausojančius projektus, tačiau nenurodo, kada jie bus baigti.

Pasakys, kada panorės?

Bendrovė „Grigeo Klaipėda“ savo interneto svetainėse skelbia, kad investuoja 1,2 mln. eurų į aplinką tausojančius projektus, taip esą prisidėdama prie švaresnės aplinkos kūrimo.

Teigiama, kad šios lėšos skirtos dviejų baseinų uždengimui, kvapų ozonavimo sistemai ir dumblo sausinimo įrangai.

Ten pat akcentuojama, kad įmonės misija – kurti ir gaminti aplinką tausojančius produktus, o „investuoti į ekologiją – mūsų pareiga“.

 

6 – tiek kartų šiemet aplinkosaugininkai atliko bendrovės „Grigeo Klaipėda“ valstybinę laboratorinę kontrolę.

„Svarbu tai, kad kiekviename iš uždengtų baseinų oras susimaišęs su ozonu bus ištraukiamas ir nukreipiamas į reaktorius, kur bus sunaikinama iki 95 proc. kvapą sukeliančių molekulių“, – pabrėžiama pranešime visuomenei (kalba netaisyta – A. D.).

Pasidomėjus, ar šis projektas jau įgyvendintas, jei ne, kada bus baigtas, „Grigeo Klaipėda“ administratorė Eglė Gedvilaitė parašė: „Cituoju direktoriaus atsakymą į jūsų pateiktus klausimus: „Kai projektas bus baigtas, patys paruošime pranešimą spaudai ir organizuosime „Atvirų durų“ dieną, kurioje galės dalyvauti žiniasklaidos atstovai ir kiti suinteresuoti asmenys.“

Įmonę tikrino triskart

Po šios vasaros kvapų skandalo Aplinkos apsaugos departamento specialistai „Grigeo Klaipėda“ tikrino tris kartus. Vienas patikrinimas buvo planinis, du – neplaniniai.

Aplinkos apsaugos departamento (AAD) atstovė Ieva Krikštopaitytė informavo, kad liepą buvo tikrinta, kaip laikytasi gaminių ir pakuočių atliekų sutvarkymą įrodančių dokumentų išrašymo reikalavimų už 2018 m.

„Patikrinimo metu, atliekant įmonės apžiūrą, buvo nustatyta, kad neefektyviai veikia kompostavimo aikštelių drenažo sistema ir gali kilti grėsmė, jog filtratas gali patekti į aplinką. Atsižvelgiant į tai, buvo duotas privalomasis nurodymas sutvarkyti drenažo sistemą. Per vėliau vykdytą neplaninį patikrinimą lapkričio mėnesį nustatyta, kad privalomasis nurodymas įvykdytas“, – teigė I. Krikštopaitytė.

Per kitą neplaninį patikrinimą, vykdytą spalį, nustatyta, kad bendrovėje "Grigeo Klaipėda" oro taršos šaltinių ir iš jų išmetamų teršalų inventorizacijos ataskaitoje nurodyti taršos šaltiniai neatitinka tikrovės: vienas taršos šaltinis uždengtas (panaikintas), o vietoj jo matuojamas kitas taršos šaltinis, kuris nebuvo nurodytas inventorizacijoje.

„Už tai numatyta patraukti atsakingus asmenis administracinėn atsakomybėn. Tačiau privalomasis nurodymas neduotas, nes „Grigeo Klaipėda“ šiuo metu yra uždengusi du nuotekų valymo įrenginių rezervuarus ir yra įrengta oro valymo sistema, vyksta jos derinimo darbai“, – pabrėžė AAD atstovė.

Kietųjų dalelių perteklius

Be to, šiemet aplinkosaugininkai šešis kartus atliko bendrovės „Grigeo Klaipėda“ valstybinę laboratorinę kontrolę.

„5 kartus tikrinti teršalai į aplinką išleidžiamose nuotekose. Viršijimų nenustatyta. Vieną kartą tikrintas teršalų išmetimas į aplinkos orą iš stacionarių taršos šaltinių (Nemuno g. 2). Nustatytas kietųjų dalelių viršijimas viename taršos šaltinyje 1,1 karto, o kitame – 3 kartus. Už tai numatoma atsakingus asmenis patraukti administracinėn atsakomybėn“, – teigė I. Krikštopaitytė.

Reaguojant į skundus dėl sklindančių kvapų iš Dumpiuose esančių įmonių, AAD iniciatyva specialistai ėmė oro mėginius šalia „Grigeo Klaipėda“ rugpjūčio 28 ir rugsėjo 23 d.

Tokie pat tyrimai buvo atlikti ir 2018 m. rudenį.

Atlikus tyrimus tiek 2018, tiek 2019 m. nustatyta, kad teršalų koncentracijos ore neviršijo ribinių verčių, skelbė aplinkosaugininkai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Svarbiausia - pažadėti

Triukas senas kaip pats pasaulis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS