Gyventojai deklaracijas teikia aktyviau | KaunoDiena.lt

GYVENTOJAI DEKLARACIJAS TEIKIA AKTYVIAU

Iki pajamų ir turto deklaracijų teikimo pabaigos liko kiek mažiau nei savaitė. Termino pabaiga – gegužės 4-oji. Pastebima, kad pajamų ir turto deklaracijas gyventojai teikia aktyviau nei pernai, o paramą skiria vangiau.


 

Iki pajamų ir turto deklaracijų teikimo pabaigos liko kiek mažiau nei savaitė. Termino pabaiga – gegužės 4-oji. Pastebima, kad pajamų ir turto deklaracijas gyventojai teikia aktyviau nei pernai, o paramą skiria vangiau.

Susigrąžino permokas

Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) Mokestinių prievolių departamento direktorė Edita Cibienė informavo, kad, palyginti su ankstesniais metais, šiemet pajamų ir turto deklaravimas Klaipėdos mieste, kaip ir visoje apskrityje, vyksta sklandžiau ir intensyviau.

Naujausiais duomenimis, pajamas jau deklaravo daugiau nei 47 tūkst. uostamiesčio gyventojų. Tai yra 11 proc. daugiau nei praėjusiais metais tuo pačiu laiku.

Šiuo metu turto deklaracijas yra pateikę 2,7 tūkst. gyventojų ar šeimų. Prašymus skirti kaip paramą dalį nuo 2014 m. pajamų sumokėto mokesčio pasirinktiems paramos gavėjams ir politinėms partijoms yra pateikę 7,8 tūkst. gyventojų. Tiesa, pastarųjų šiemet yra 47 proc. mažiau nei pernai.

Pastebimas ir deklaracijų teikimo elektroniniu būdu populiarėjimas.

„Klaipėdiečių elektroniniu būdu pateiktų turto deklaracijų skaičius šiemet išaugo beveik 34 proc., pajamų deklaracijų – 11 proc., paramos prašymų – 19 proc.“, – dėstė E.Cibienė.

Tie, kurie suskubo pajamas ir turtą deklaruoti pirmieji, jau sulaukė papilnėjusių sąskaitų.

Nuo balandžio 2-osios, kai buvo pradėtos grąžinti pirmosios pajamų mokesčio permokos, klaipėdiečiams jau pervesta apie 0,6 mln. eurų. Permokas gavo apie 6 tūkst. uostamiesčio gyventojų.

Būtina pateikti teisingai

Pajamų mokesčio permokos pirmiausia yra pervedamos tiems gyventojams, kurie pateikė elektroniniu būdu užpildytas teisingas metines pajamų deklaracijas ir yra įvykdę visas mokestines prievoles pateikti deklaracijas už ankstesnius mokestinius laikotarpius.

Pašnekovės teigimu, permokas vėliau gaus gyventojai, kurie nėra pateikę ar patikslinę ankstesnių deklaracijų.

Pavyzdžiui, deklaruota permoka nebus grąžinta, jei gyventojas po mokesčių administratoriaus pranešimo nėra patikslinęs anksčiau pateiktos metinės pajamų deklaracijos ar nėra pateikęs nekilnojamojo turto mokesčio deklaracijos.

„Tokiems gyventojams VMI permokas grąžins tik patikslinus deklaracijas už ankstesnius mokestinius laikotarpius ir įvykdžius visus anksčiau gautus VMI nurodymus“, – paaiškino E.Cibienė.

Gali sulaukti baudų

Pajamų deklaracijas privalu teikti nepriklausomai nuo to, ar gyventojas gavo pajamų per tuos mokestinius metus, ar ne.

Pašnekovė pabrėžė, kad asmenys, kurie neprivalėjo registruoti individualios veiklos, tačiau gavo pajamų, jas taip pat turi deklaruoti ir sumokėti privalomus mokesčius.

Tiems, kurie deklaracijų nepateiks, vėluos pateikti arba jos bus klaidingos, grės nemalonumai. Tokiam asmeniui gali būti skirta administracinė nuobauda − įspėjimas arba bauda iki 144 eurų.

Jei ši veika padaroma siekiant nuslėpti arba nuslepiant mokesčius ir jeigu tai neužtraukia baudžiamosios atsakomybės, skiriama bauda  piniginę paplonins nuo 579 iki 1 158 eurų.

Dirba ilgiau

Departamento direktorė pastebėjo, kad gyventojai vis dar mėgsta laukti iki termino pabaigos. Esą todėl paskutinėmis dienomis vis didesniam gyventojų skaičiui prireikia konsultacijų.

Dėl šios priežasties Klaipėdos AVMI kiek pakoregavo savo darbo laiką.

Visu šiuo laikotarpiu Klaipėdos miesto Gyventojų aptarnavimo poskyris (Taikos pr. 28, „Vėtrungės“ pasažas, I a.) dirba ilgiau ir be pietų pertraukos – iki gegužės 4 d. gyventojai aptarnaujami nuo 7.45 iki 18 val., o balandžio 30 d. iki 17 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS