Gyventojai pasipiktinę: uostamiesčio parduotuvėse – ir pelėsis, ir kirmėlės | KaunoDiena.lt

GYVENTOJAI PASIPIKTINĘ: UOSTAMIESČIO PARDUOTUVĖSE – IR PELĖSIS, IR KIRMĖLĖS

Skundai dėl pasenusių maisto produktų nesiliauja – prieš keletą dienų klaipėdietė vos nenusipirko supelijusios dešros. Anot Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, pirkėjai turėtų atidžiau sekti kiekvieno į krepšį įdedamo gaminio galiojimo laiką, pravartu prieš perkant jį kruopščiai apžiūrėti.

Druska ar pelėsis?

Didžiųjų prekybos centrų atstovams neretai tenka atsiprašinėti klientų už patirtą nuostolį dėl nebetinkamų vartoti produktų.

Apgailestauti beliko ir tada, kai pirkėja parduotuvės patalpose užfiksavo apipelijusią pirmos rūšies dešrą.

Pasibaisėjusi netvarka klaipėdietė paviešino rūkytos mėsos nuotraukas socialiniuose tinkluose. Pabaltavusi dešra sukėlė daug diskusijų, kai kurie tvirtino, kad tai – visai ne pelėsis, todėl nėra jokio pagrindo nerimauti.

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža atkreipė dėmesį, kad kartais pirkėjai neatskiria pelėsio nuo natūralaus druskingumo.

Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad tai pelėsis.

"Žmogus gali ir nesuprasti to skirtumo. Ant ilgiau pabuvusios vytintos produkcijos atsiranda druskos pabalimai. Nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad tai pelėsis", – komentavo A.Bauža.

Užmetęs akį į nuotraukas, viršininkas darė išvadas, kad veikiausiai moteris užfiksavo supelijusį produktą – netrukus šiame prekybos centre bus atliekamas patikrinimas.

A.Baužos žodžiais, papeliję maisto produktai gali būti pavojingi žmonių sveikatai – iš parduotuvių lentynų tokius gaminius reikia nedelsiant išimti.

"Yra ir gerųjų pelėsių, bet mėsos gaminiai su pelėsiu nėra tinkami vartoti. Todėl pirmiausia rekomenduojame neišmesti čekio ir parėjus namo dar kartą gerai apžiūrėti produkciją, ir, pastebėjus kažką negero, nunešti atgal į parduotuvę", – tvirtino pašnekovas.

Su kirmėlių įdaru

Tikrindami prekybos centrus, uostamiesčio inspektoriai randa nemažai pasenusių produktų, už tai numatytos ir baudos.

Neretai tiriami ir vartotojų skundai dėl gyvių maisto gaminiuose.

Neseniai pirkėjai buvo šokiruoti, kai savo mėgstamuose šokoladiniuose saldainiuose išvydo besirangančių kirmėlių.

Pilietiški žmonės pranešė apie incidentą parduotuvės administracijai, kad ši "kirmėlėta" saldainių partija būtų kuo greičiau pašalinta iš prekybos.

Pasak Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko, maistinės kandys produktuose dažniausiai atsiranda ne dėl gamintojo kaltės, o dėl netinkamų laikymo sąlygų.

Parduotuvėse, kur šilta ir drėgna, itin palankios sąlygos kandims vystytis.

"Veikiausiai kirmėlės atsiranda ne gamybos procese, o sandėliavimo patalpose, parduotuvėse. Maistinės kandys gali pragraužti pakuotę, jų lervų yra buvę įvairiuose produktuose", – sakė A.Bauža.

Išnaikinti kandis – labai sudėtinga. Dažniausiai jų lervų randama augalinės kilmės maisto produktuose, kuriais jos maitinasi.

Lervos ėda miltus, kruopas, sėlenas, makaronus, sausainius ir kitus miltų gaminius, taip pat įvairius grūdus, sėklas, džiovintus vaisius, riešutus, grybus, prieskonius, arbatas.

Uždraudė 4 įmonių veiklą

Per pirmąjį šių metų pusmetį Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyboje užregistruoti 125 vartotojų skundai.

Klaipėdos mieste ir rajone ištirti 113 vartotojų skundai, iš jų 39 pasitvirtino. Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, 5 pranešimais buvo daugiau. Dėl prekybos įmonių šiemet gauta daugiausia vartotojų skundų – net 71 atvejis, iš kurių 29 pasitvirtino.

Pagrįstų skundų priežastys rodo, kad kiekvienais metais vartotojai dažniausiai būna nepatenkinti maisto produktų kokybe (pakitusių ar nebūdingų juslinių savybių).

Už tikrinimo metu pagal vartotojų skundus nustatytus pažeidimus 2017-ųjų pirmąjį pusmetį taikyta 20 poveikio priemonių, iš jų – du įspėjimai, 20 baudų pagal administracinį nurodymą, skirtos baudos (iš viso 395 eurai); uždrausta keturių įmonių veikla.

GALERIJA

  • Šokas: miltuose, saldumynuose ar vaisiuose besirangančios kirmėlės – vieni nemaloniausių pirkėjų radinių.
Rašyti komentarą
Komentarai (13)

f

Inspekciju akys uzklijuotos eurais, turim rezultata.

to Klaipedietė

Būtent. Jei paskaičiuoti mišrainės savikainą kurią pasigamini namie ir su parduotuvės... na nėra ką lyginti, namie kibiras ir natūralios kainuoja tiek, kiek mažas indelis. Lygiai tas pats su pica.

Klaipėdietė

Neperku jokių rūkytų dešrų, o apie tas "pabalusias" aplamai tyliu. Mišraines puikiausiai galima patiems pasigaminti, nieko sudėtingo. Tik kad žmonės tingūs pasidarė.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS