Ieškoti lobių – nedraudžiama, bet metalo ieškikliais naudotis bet kur nevalia | KaunoDiena.lt

IEŠKOTI LOBIŲ – NEDRAUDŽIAMA, BET METALO IEŠKIKLIAIS NAUDOTIS BET KUR NEVALIA

Ieškoti lobių prie savo namų ar kitose viešose vietose – nedraudžiama, tačiau nepatiklių kaimynų žvilgsnių išvengti veikiausiai nebus įmanoma. Ypač įsigijus tokį daiktą kaip metalo detektorius.

Ko gero, ne visi ieškotojai žino, kad nors ieškojimo laukas – platus, rastų daiktų sąrašą reguliuoja Kilnojamųjų kultūros vertybių apsaugos įstatymas.

Būtent šis įstatymas nurodo, kokie rasti daiktai turėtų būti atiduoti valstybei. Tai turintys didelę kultūrinę vertę, reikšmingi etniniu, archeologiniu, istoriniu, meniniu, moksliniu, techniniu, religiniu ir kitokiais požiūriais dalykai.

Klaipėdiečiui Vytautui kilo klausimas, ar ieškoti daiktų specialiu ieškikliu – ne nusikaltimas?

"Neseniai įsigijau šį daiktą, bet vos tik išeinu prie jūros, sulaukiu keistų žvilgsnių. Jausmas toks, lyg daryčiau ką nors nelegalaus", – skundėsi vyras.

Viename Vyriausybės pranešime nurodyta, kad metalo ieškikliai Lietuvoje nėra draudžiami, tačiau galimų ieškoti daiktų sritis – labai siaura.

Leidimai nereikalingi, bet eiti visur, kur tik norisi, negalima.

"Tvarka draudžia metalo ieškikliais naudotis kultūros paveldo objektuose ir jų apsaugos zonose. Taip pat draudžiamos istorijos įvykius menančių, antikvarinių ir kitų kultūrinę vertę turinčių daiktų, senesnių nei 50 metų, paieškos metalo ieškikliais. Pilnas draudžiamų ieškoti daiktų grupių sąrašas skelbiamas Kilnojamųjų kultūros vertybių apsaugos įstatymo trečiajame straipsnyje. Sąraše minimų radinių paieška gali užsiimti tik leidimą turintys tyrėjai", – rašoma straipsnyje.

Minėtame sąraše nurodyti archeologiniai radiniai, etninės kultūros medžiaginiai pavyzdžiai, daiktai, susiję su istoriniais įvykiais, visuomenės, kultūros, karo, sporto istorija, įžymių žmonių gyvenimu, ir pan.

Pasak įmonės "Saugus pasaulis" saugumo įrangos specialisto Pauliaus Petrovo, specialių leidimų ieškoti ne istorinių daiktų minėtu prietaisu nereikia, jų ieškoti galima visose viešose vietose.

"Leidimai nereikalingi, bet eiti visur, kur tik norisi, negalima. Yra privačios valdos, kurios yra aptvertos, ir panašiai. Tačiau kažkokių apribojimų, kad negalima eiti į kurią nors vietą su metalo detektoriumi, nėra. Labiau apribojimai taikomi radiniams – istoriniams daiktams, juos reikėtų fiksuoti ir atiduoti valstybei", – nurodė P.Petrovas.

Klaipėdoje radus istorinį reliktą patariama kreiptis į miesto savivaldybę.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

tam kas apie tremti kalba

zmogau be gyvenimo, kalbeti apie tremti tokias nesamones , nepagarba visiems kentejusiems , sau , valstybei,.. gryzo tik subines laize? isgama esi !

Būtina apie Škotija būtent privačias teritorijas

Tegu ieško. Visur. Ir ypač privačiose teritorijose ir draustiniuose, pajūryje ir miškuose, pelkėse. Susirinks įrodymus ir artėjantys, kad vadinamieji partizanai tebuvo ištvermę parazituojantys ir išsigimę patoligiškai kurie žudė Lietuvoje mažus vaikus ir plėšikavo, žmonės juos vadino banditais. Ir gal ras įrodymus, kas iš tiesų grįžo iš vadinamos tremties. Grįžo tie, kurie ten laižė subines tarybų valdžiai, įskundė savo tautiečius ir dėl to jų žuvo tūkstančiais, grįžo tie, kurie buvo apdoroti, jų gatvelės buvo patvarkyti reikiama linkme ir prisivogusieji pervažiavo su iįsigimusiais vaikais. Gal įsikirsite į savo galveles, kad jei tarėmės, žmonės stebėjo šimtmečiais. Ir tarėmės bendruomenių parazitus iįsigimėlius ir atmatas. Todėl ieškokit. Pirmyn.

>pirmąjam

Apsišikai? Išsikratyk.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS