Klaipėdiečių išleistuvės – lyg vestuvių puota | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDIEČIŲ IŠLEISTUVĖS – LYG VESTUVIŲ PUOTA

Į pokylių salę vedantys nutiesti kilimai, lazerių šou, profesionalių muzikantų pasirodymai, įspūdingos merginų suknelės – tokiais atributais stebins liepos viduryje prasidėsiantis abiturientų išleistuvių maratonas.

Nebemadingi teminiai vakarai

Renginių organizatorius ir vedėjas Remigijus Žiogas teigė, kad šiais metais rūpinasi net 18 abiturientų išleistuvių. Iš jų – penkioms uostamiesčio moksleivių laidoms. Kitos mokymo įstaigos renginių organizatorių paslaugas užsisakė iš Klaipėdos regioninių miestų ar net Panevėžio, Šiaulių bei Tauragės.

„Pastebiu, kad išleistuvėms tėvai ir moksleiviai pradeda ruoštis dar pačiame mokslo metų įkarštyje ir nori, kad šventė įvyktų kiek įmanoma anksčiau. Šiam faktui įtakos turi, kad nemaža dalis jaunimo išvažiuoja į užsienį. Šį kartą viena mokykla atsisveikinimo renginiu pradėjo rūpintis dar rugsėjo pabaigoje. Apie 60 proc. visų užsakovų organizatorių pagalbos prašė iki Naujųjų metų“, – kalbėjo R.Žiogas.

Anot jo, pernai pastebėta naujovė – teminiai vakarai – šią vasarą jau nebebus populiarūs. Šiais mokslo metais mokyklą bebaigiantys abiturientai bei jų tėvai labiausiai nori gerai praleisti laiką, todėl kruopščiai rūpinasi programa.

„Šį kartą organizuosime tik vienas temines išleistuves – jos bus atšvęstos rokenrolo stiliumi. Galima teigti, kad moksleiviai labiau nori spalvoto renginio. Planuojantieji išleistuves, renkasi vieną ar kelių spalvų derinį, kuris vienys visą šventę. Pastebima, kad šiuo metu ypač populiarūs pasteliniai atspalviai arba ryškios spalvos“, – kalbėjo organizatorius.

Pasitinka nukloti kilimai

Jo teigimu, pageidaujamų dalykų sąraše pirmaujančias pozicijas jau prarado ir vidurnaktį dangų nušviečiantys fejerverkai ar ugnies šou. Mokiniams ir jų tėvams dabar aktualesnis ir labiau pageidaujamas tapo lazerių šou.

„Pavyzdžiui, viena mokykla finalinę akimirką pasitiks tikrai įspūdingai – lauke bus šokamas baletas, gros Franko Sinatros daina, dalyviai stebės lazeriu ore išraižomą jų laidos skaičių, o pažeme „purkš“ fejerverkas“, – planus dėstė pašnekovas.

Pastebima, kad šventei besiruošiančios mokymo įstaigos ypatingą dėmesį skiria programai, o ne maistui.

„Seniau abiturientai ir jų tėvai akcentuodavo, kad išleistuvėse labai svarbu gausus stalas, nukrautas brangiais patiekalais ir gėrimais. Šis išleistuvių maratonas parodė, kad valgymas tampa antraeiliu dalyku. Pinigų maistui skiriama vis mažiau“, – kalbėjo R.Žiogas.

Anot jo, jaunimui ir jų tėvams aktualesnė tampa muzikinė programa. Kaip ir pastaraisiais metais, besilinksminantieji pageidauja gyvą muziką atliekančių kolektyvų, pavyzdžiui, „Pikaso“ ar „Patrulių“.

Ne ką mažiau pabrėžiamos ir kitos šventinės detalės. Mokiniams svarbu, jog juos į šventės vietą iki pat durų atvežtų specialus transportas, duris atidarytų aptarnaujantis personalas, būtų nutiesti kilimai, lauktų įrengtos fotosienos, prie kurių galima įsiamžinti.

„Tiesa, kilimai nebūtinai raudoni“, – juokavo švenčių organizatorius.

Pinigų negaili

Šiais metais Klaipėdoje ir aplinkiniuose miestuose ruošiamų išleistuvių sąmatos labai skirtingos. Vienos mokymo įstaigos išleistuves palydi su kuklia kelių tūkstančių litų suma, o kitos ruošiasi pakloti ir daugiau nei pusę šimto tūkstančių litų.

Kaip teigė R.Žiogas, kokia suma paplonins abiturientų ir jų tėvų kišenes, dažnai priklauso nuo to, kiek klasių baigia mokyklą. Kuo daugiau moksleivių, tuo lengviau išdalyti finansinę naštą.

„Šventės vakaro vedėjas, grupė ir aparatūra maždaug aštuonioms klasėms atsieina apie 20–40 tūkstančių litų. Trys ar penkios klasės į programą investuoja apie 6 000 litų. Tačiau, pavyzdžiui, šiais metais vienos išleistuvės, kurias švęs 10 mokyklą bebaigiančių klasių, kainuos 75 tūkstančius litų", – vardijo pašnekovas.

Žinoma, ne visos mokyklos sau gali leisti tokią prabangą. Šiais metais vienai įstaigai, turinčiai tik dvi abiturientų klases, kuri išleistuves švenčia aktų salėje, vakaro vedėjas ir kitos pramogos atsieis 2 000 litų.

Klaipėdoje, kaip ir ankstesniais metais, išleistuves populiaru švęsti viešbučių pokylių salėse, klubuose ar užmiesčio sodybose.

Prilygsta vestuvėms

R.Žiogas pripažįsta, kad abiturientų išleistuvės – nepigus reikalas.

„Teko girdėti kalbų, kad dviem tėvams ir jų vaikui nueiti į paskutinę šventę mokykloje, sudėjus visas išlaidas, kainuoja daugiau nei 1 500 litų. Tačiau tokia suma – pateisinamas dalykas. Juk ši šventė, kaip ir vestuvės, pažymima tik vieną kartą gyvenime“, – kalbėjo organizatorius.

Pasak jo, noras sukurti įsimintiną renginį – suprantamas. R.Žiogas pabrėžė, kad toks susibūrimas su žmonėmis, kurie supo 12 metų, dažniausiai būna paskutinis.

„Jau ir po penkerių metų mokyklą baigę jaunuoliai dažnai nebesusitinka“, – sakė pašnekovas.

Renginių organizatorius pabrėžė, kad laikai, kai išleistuvės buvo švenčiamos aktų salėje, jau seniai praėjo. Dabar moksleiviai ir jų tėvai finalinio renginio, vainikuojančio pasibaigusį vieną gyvenimo etapą, neįsivaizduoja be profesionalų pagalbos.

R.Žiogas prisiminė, kad patikėti išleistuves organizatoriams tapo populiaru nuo 2003–2004-ųjų. Pasak klaipėdiečio, ši mada prasidėjo tada, kai išpopuliarėjo vestuvių planuotojai.

„Pamenu, pirmosios išleistuvės, kurias padėjau ruošti ir vedžiau drauge su užsakytais muzikantais, vyko 2004 metais“, – prisiminė renginių organizatorius.

Pasak jo, lietuviai švęsti nori, mėgsta ir tai daro vis kokybiškiau.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Vaidune

"Nukloti kilimai..." Žmonėms, kurie dar gyvenime niekuo nenusipelnė, nieko nedirbo....Kokia banalybė!

Vaidune

"Nukloti kilimai..." Žmonėms, kurie dar gyvenime niekuo nenusipelnė, nieko nedirbo....Kokia banalybė!

Vaidune

"Nukloti kilimai..." Žmonėms, kurie dar gyvenime niekuo nenusipelnė, nieko nedirbo....Kokia banalybė!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS