Įvardijo ligas, kuriomis šią vasarą užsikrečia klaipėdiečiai | KaunoDiena.lt

ĮVARDIJO LIGAS, KURIOMIS ŠIĄ VASARĄ UŽSIKREČIA KLAIPĖDIEČIAI

Sveikatos specialistai įvardijo ligas, kuriomis šią vasarą užsikrečia klaipėdiečiai. Tai jau kurį laiką plintantis COVID-19, vėjaraupiai ir žarnyno infekcijos. Susirgimų atvejai užfiksuojami ne tik uostamiestyje, bet visoje Lietuvoje.

Specialistų nurodymu, apie užkrečiamųjų ligų gydymo būdus informaciją turėtų teikti asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai.

Pasak Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėjos Evelinos Ringės, viena mirties priežasčių – vis dar COVID-19.

"Šią vasarą Klaipėdoje vyraujančios užkrečiamosios ligos yra COVID-19 (koronaviruso infekcija), vėjaraupiai bei virusinės žarnyno infekcijos, tarp kurių dažniausiai pasitaikantis – rotavirusų sukeltas enteritas. Tiek Klaipėdos mieste, tiek Lietuvoje fiksuojama atvejų, kai pagrindine asmens mirties priežastimi nurodoma COVID-19 liga", – teigė vedėja.

Tendencijos panašios visoje Lietuvoje.

Kai kurias ligas lemia elementarios higienos trūkumas ruošiant maistą ar nesilaikant kitų sveikatos apsaugos reikalavimų, pavyzdžiui, neplaunant rankų, ant kurių kaupiasi įvairios bakterijos.

"Vasaros sezono metu padidėja sergamumas bakterinėmis žarnyno infekcijomis: salmonelioze, kampilobakterioze ir kitomis. Šiltuoju metų laiku itin palanku plisti bakterinėms žarnyno infekcinėms ligoms, nes vyraujant aukštai aplinkos temperatūrai bakterijos, esančios maiste, gali sparčiai daugintis. Taip pat vasarą dažniau iškylaujama, poilsiaujama gamtoje, kur sąlygos maisto ruošimui ir rankų higienai ne visada tinkamos. Užkrečiamųjų ligų, kurių plitimas būdingas vien tik Klaipėdos miestui, nėra, tendencijos panašios visoje Lietuvoje", – pabrėžė E.Ringė.

Dar viena nauja liga – neseniai pradėję plisti ir jau Lietuvoje užfiksuoti beždžionių raupai.

Ketvirtadienį sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pranešė apie dar du šios ligos atvejus, tad iš viso Lietuvoje šiuo metu beždžionių raupais užsikrėtę penki asmenys.

Plano, kas Klaipėdoje bus daroma su į uostamiestį atvykusiais užsikrėtusiais asmenimis, jei tokių atsirastų, kol kas nėra.

"Šiuo metu vadovaujamasi bendromis nacionalinėmis rekomendacijomis. Ar yra poreikis turėti atskirą planą Klaipėdoje, o gal jau jis ir rengiamas, – atsakyti negaliu", – anksčiau yra tvirtinusi Klaipėdos sveikatos biuro vadovė Jūratė Grubliauskienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Karlis

As zinau, kad zarnynos infekcijas yra vairumā vasaras.

na tai ir be yvardyjimu aisku

sifilis, triperis, aids , corona ,o dabar dar ir bezdzioniiu raupai...

Anonimas

Kur gripas, peršalimo ligos?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS