Jūros šventę vėl papuoš „Dangės flotilė“ – atkurti senieji istoriniai laivai | KaunoDiena.lt

JŪROS ŠVENTĘ VĖL PAPUOŠ „DANGĖS FLOTILĖ“ – ATKURTI SENIEJI ISTORINIAI LAIVAI

Penktadienį, liepos 21-ąją, oficialią Jūros šventės pradžią žymės jau dvyliktoji „Dangės flotilė“ – tradicinių ir istorinių laivų šventė. 19 val., kylant Pilies tiltui, į Klaipėdą įplauks senieji Kuršių marių buriniai laivai.

Tradiciniai istoriniai laivai Dangės upėje jau yra tapę vienu svarbiausiu Jūros šventės akcentu. Šventę šiemet pasveikins net keturiolika medinių burinių laivų: kurėnai „Kuršis“, „Germanika“, „SÜD.1“, vytinės „Jūratė“, „Vytautas Didysis“, sielininkų valtis „Vytis“, venterinės valtys „Rusnietis“, „Rusnietė“, „Juoda meška“, Kintų ungurinė valtis, vikinginio tipo laivas „Biesos“, burvaltės „Vykintas“, „Kėdainietis“ ir kiti.

Šiemet – ypatingi metai kurėnui „Kuršis“ – jis švenčia savo 30-metį. „Kuršis“ kolkas išlaiko greičiausios Kuršių marių burvaltės vardą. 

Pasak Lietuvos jūrų muziejaus kurėno „SÜD.1“ kapitono Romualdo Adomavičiaus, plokščiadugniai mediniai laivai vis labiau populiarėja, jie įkvėpė jau ne vieną  Nacionalinę ekspediciją, o Klaipėdoje šiemet pradėtas prasmingas projektas „Burių miestas“, kuriame klaipėdiečiai kviečiame plaukti tradiciniais mediniais laivais, taip gyvai pažįstant pamario gyventojų tradicijas.

Bus žvejiški naktišokiai ir laiko portalas

Be įspūdingo „Dangės flotilės“  laivų įplaukimo, Danės krantinėje, prie kurios švartuosis šie laivai, vyks pažintis su žvejiška būtimi ir buitimi. Folkloro kolektyvai surengs naktišokių bei žaidimų vakarą žiūrovams, dalyviams ir renginio svečiams. Naktišokius labai pamėgo Jūros šventės svečiai,  nes pernai folkloro kolektyvo „Alka“ programa, lankytojų prašymu buvo atlikta net pakartotinai.

O šiemet vienas kurėnas lauks lankytojų sausumoje – krante! Renginio erdvėje „Daiktai kalba“ bus galima ne tik jį tyrinėti,  bet ir kalbėtis, dalintis mintimis apie jūrinį paveldą. Medijų erdvėje prie Žvejo paminklo bus pasakojamos pamario krašto istorijos, įtraukiant dalyvius  į pokalbius, dainas, šokius ir žaidimus. Pažintinius kranto pokalbius moderuos ir protmūšiui vadovaus populiarios laidos „Tūkstantmečio vaikai“ vedėjas istorikas Robertas Petrauskas.

Krantinėje vyks ir laivų bei įgulų pristatymas, „Burpilio“ apdovanojimai, pažinimo erdvė „Daiktai kalba“ tarsi laiko portalas nukels pažinčiai su žvejiška pasaulėžiūra ir pasaulėjauta į praeitį. Tačiau pagrindinis šios šventės akcentas – naktinis laivų paradas – vyks šeštadienį, 23 val.

Liepos 22 d., 16–17 val., krantinėje bus galima susipažinti su laivais ir jų įgulomis, taip pat dalyvauti individualiose ekskursijose su kurėno kapitonu ar kurėno šiporiumi.

„Dangės flotilė“ Klaipėdą paliks sekmadienio rytą: 9 val. jos išplaukimui bus pakeltas Pilies tiltas.

Visos Jūros  šventės metu nuo antradienio iki sekmadienio lankytojų laukia ir muziejaus ekspozicijos, naujasis Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centras, laivas M52 „Sūduvis“ bei delfinų ir kaliforninių jūrų liūtų pasirodymas „Žaliasis spindulys“.


Programa

Danės upė, prie Biržos tilto, Žvejo skulptūros, Klaipėda

Liepos 21 d. (penktadienis)

19 val. Tradicinių ir istorinių laivų parado „Dangės flotilė“ sutiktuvės „Ant denio, visa Lietuva!“ Danėje. Pilies tilto kėlimas. Renginio vedėjas – Robertas Petrauskas.

20 val. Naktišokiai kartu su Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro folkloro ansambliu „Alka“. Vadovai – Elena Šalkauskienė ir Jonas Kavaliauskas.

21 val. Tradicinio medinio burinio laivyno herojų istorijos ir laivų lankymas.

Liepos 22 d. (šeštadienis)

16–17 val. Individualios ekskursijos laivuose su šiporiumi Aurelijumi Armonavičiumi (kurėnas „Kuršis“) ir kapitonu Romualdu Adomavičiumi (kurėnas „SüD.1“).

16–20 val. Atvira pokalbių ir pažinimo erdvė: paveldo portalas „Daiktai kalba“.

17 val. Tradicinių ir istorinių laivų parado „Dangės flotilė“ įgulų pristatymas – „Laivai – mediniai, vyrai – geležiniai!“. Danės krantinėje prie Žvejo skulptūros.

18 val. Protmūšis „(Ne)Medinis protas“ su Robertu Petrausku.

19 val. „Denio pokalbiai“ su Robertu Petrausku ir medinio burinio laivyno kapitonais bei ateities kapitonais.

23 val. Naktinis tradicinių istorinių „Dangės flotilės“ laivų plaukimas „Žvaigždės tinkluose“ tarp Biržos ir Pilies tiltų.

Liepos 23 d. (sekmadienis)

9 val. Tradicinių istorinių laivų parado „Dangės flotilės“ laivų išlydėtuvės. Pilies tilto kėlimas.

Renginį organizuoja:

Lietuvos jūrų muziejus

Partneriai:

Tradicinių ir istorinių laivų asociacija

VšĮ „Klaipėdos šventės“

Kuršių nerijos nacionalinis parkas

Rėmėjai:

Klaipėdos miesto savivaldybė

Lietuvos kultūros taryba

Saugos tarnyba „Argus“.

GALERIJA

  • Jūros šventę vėl papuoš „Dangės flotilė“ – atkurti senieji istoriniai laivai
  • Jūros šventę vėl papuoš „Dangės flotilė“ – atkurti senieji istoriniai laivai
  • Jūros šventę vėl papuoš „Dangės flotilė“ – atkurti senieji istoriniai laivai
  • Jūros šventę vėl papuoš „Dangės flotilė“ – atkurti senieji istoriniai laivai
  • Jūros šventę vėl papuoš „Dangės flotilė“ – atkurti senieji istoriniai laivai
  • Jūros šventę vėl papuoš „Dangės flotilė“ – atkurti senieji istoriniai laivai
  • Jūros šventę vėl papuoš „Dangės flotilė“ – atkurti senieji istoriniai laivai
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Poilsiautojas

Laba diena, Istoriniai laivai ir jų atkūrimas vertas pagarbos. Tačiau įgulos ir susireikšminę kapitonai pagarpos nenusipelno. Šiandien t.y. liepos 23d. prie Juodkrantės arti praplaukęs kurėnas, kuris būksiravo kitą laivą, praplaukė ne vandens keliu bet per arti kranto ir užkabino meškeriotojų valus. Gal nieko ir nebūtų nutikę, tačiau tokie žodžiai, kurie sklido iš kapitono lūpų ir išsitrauktas peilis bei nupjauti valai demonstratyviai besikeikiant - labai negražus poelgis ir netinkamas jokiam kapitonui. Manau, kad kapitonas buvo gerokai apgirtęs, nepagarbus ir agresyvus, lyg jo valdoma valtis būtų visų kuršių marių šeimininkę, o jis vienintelis valdovas. Su visa iki šiol buvusia pagarba, manau toks nepagarbus ir agresyvus elgesys, užtraukia nepagarbą visai šių laivų benduomenei. Labai apmaudu. Visi krante buvę žvejai ir poilsiautojai, matę įvykį buvo pasibaisėję tokiu kapitono ir jo padėjėjo elgesiu.

WC

cia lietuvos slaptas ginklas. pamate rusai numirs is juoko...

Kapinem dvelkia

Vel juodi kaip kurenai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS