Kaimynai nebeapsikenčia sklindančio šlapimo ir išmatų tvaiko: bute – šunų veislynas? | KaunoDiena.lt

KAIMYNAI NEBEAPSIKENČIA SKLINDANČIO ŠLAPIMO IR IŠMATŲ TVAIKO: BUTE – ŠUNŲ VEISLYNAS?

Klaipėdietė savo bute veisia šunis. Tą ji esą pati prisipažino kaimynams, kurie nebeapsikenčia iš jos būsto sklindančio gyvūnų šlapimo ir išmatų tvaiko. Moteris į kaimynų skundus nereaguoja, kontroliuojančių tarnybų į savo namus neįsileidžia ir savo įpročių keisti veikiausiai neketina net įsisiautėjus koronavirusui.

Virš galvos – veisykla

Debreceno gatvės daugiabutyje, antrajame aukšte, gyvena tokia ponia N. Jai apie 70 metų. Moteris augina šunis, tą girdi ir užuodžia kaimynai.

Kiek ten yra šunų, jie nežino, tačiau iš gyvūnų keliamo triukšmo sprendžia, kad jų gali būti šeši.

Kaimynai tikina niekada nėra matę, kad moteris juos vedžiotų lauke.

Galima tik spėti, kad gyvūnai šlapinasi ir tuštinasi tiesiog kambaryje, nes tvaikas sklinda ne tik laiptinėje, bet ir smelkiasi į žemiau esantį būstą.

"Butą įsigijome prieš kelerius metus. Kai atsikraustėme gyventi, nesupratome, kas čia vyksta. Kaimynė kelis kartus mus užtvindė, po to tvano smarvė iš viršaus labai paūmėjo. Vieno kambario visai negalime uždaryti, nes po to į jį įeiti yra tiesiog neįmanoma – dvokia kaip išvietėje", – skundėsi moteris.

Tada galiausiai ir paaiškėjo tvaiko priežastis. Pasirodo, klaipėdietė augina šunis, kuriuos, kaip pati prisipažino, dar ir veisia.

Situacija: uostamiesčio daugiabučio gyventojai nebepakelia tvaiko, sklindančio iš vieno buto, kuriame, kaip žmonės įtaria, yra veisiami ir laikomi šunys. (Redakcijos archyvo nuotr.)

"Ji man tvirtino, kad veisia, vežioja juos į parodas. Tada paklausiau, ar ji žino, kad bute galima laikyti vieną didelį arba du mažus šunis? Ji man atrėžė, kad turi veislyną. Pasakiau, kad veislyno daugiabutyje turėti negalima. Ji atsakė, kad jai galima. O kai ji mus užliejo, sužinojome, kad savo bute narvuose ji išties laiko šuniukus. Jų buvo gal šeši", – skundėsi moteris.

Laiptinėje – lavono smarvė

Kitas tos pačios laiptinės gyventojas, turintis mažų vaikų, tikino, jog situacija išties yra labai nemaloni.

"Užtenka jai buto duris praverti, ir visa smarvė kyla į viršų. O jausmas toks, tarsi jos bute būtų pūvantis lavonas. Tvaikas tvyro kurį laiką. Nieko neturiu prieš gyvūnus, bet reikia kažką daryti, nes akis graužia nuo tvaiko. Juk yra ne tik kvapų problema, neabejoju, kad ten pilna parazitų, kurių ir mes savo butuose greitai sulauksime. Visa problema – nevalyvumas, kurio įkaitais tapome visi kaimynai", – kalbėjo daugiabučio gyventojas.

Šuniukai esą triukšmo didelio nekelia. Dėl to kaimynai jokių priekaištų neturi.

Didžiausias jų siaubas – nešvara, nes esą toks įspūdis, kad gyvūnų šeimininkė į lauką neveda arba bent jau to kaimynai nemato.

Tvaikas nuo šunų išmatų skverbiasi ir į laiptinę, ir į aplinkinius butus.

Kaimynai teigia, kad su ja kalbėję ne kartą – gražiuoju, geruoju, bet viskas veltui.

"Ji durų skambutį atjungė. Jai vienodai, gali belstis, kiek nori. Esame ir raštelius už durų kišę, tačiau jokio rezultato", – teigė kaimynas.

Neįsileidžia: Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistai su Maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojais pas šunis savo bute galbūt veisiančią klaipėdietę buvo ne vieną kartą, tačiau ji jų neįsileido. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Kai kam įstatymai negalioja?

Kaimynai šitai kenčia ne vienerius metus. Jie rinko parašus. Skundai, skirti savivaldybei, namų valdoms, taip pat Maisto ir veterinarijos tarnybai, buvo siunčiami jau ne kartą.

Pagal Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymą, gyvūnų laikytojai privalo nepažeisti kitų asmenų teisių ir teisėtų interesų.

Tačiau šiuo atveju įstatymas neveikia, nes jo niekas nesilaiko ir niekas nekontroliuoja jo laikymosi.

Anot įstatymo, kiekvienas gyvūnas privalo būti laikomas ir prižiūrimas gyvūno rūšį, amžių, fiziologiją ir elgseną atitinkančiomis sąlygomis, pagal gyvūnų laikymą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimus, užtikrinant, kad nebūtų varžoma gyvūno judėjimo laisvė ir gyvūnui nebūtų keliamas nepatogumo jausmas, skausmas ar kančia.

Ar šis įstatymas taip pat nepažeidžiamas, niekas negali patikrinti, nes šunų šeimininkė į butą neįsileidžia.

Tyrimas vėl yra atnaujintas, mūsų darbuotojai buvo nuvažiavę, vėl ta moteris durų neatidarė.

"Ji nieko neįsileidžia, su ja susikalbėti neįmanoma, telefonu neatsiliepia. Kai tik prašome jos imti tvarkytis, ji pradeda rėkti, kad mes jai neleidžiame gyventi, jai kraujospūdis kyla. Mes turime jaustis kalti, kad ji savo dvoku mus žudo. Ką mums daryti?" – klausė dėl kaimynės nevalyvumo kenčianti klaipėdietė.

Pagal savivaldybės Gyvūnų laikymo ir priežiūros Klaipėdos mieste taisykles, gyvūnų laikymo vietos turi būti reguliariai valomos, plaunamos ir prireikus dezinfekuojamos.

Ką pati N. mano apie savo "verslą" ir jo sukeltus nepatogumus kaimynams, dienraščiui sužinoti nepavyko, nes moteris mobiliuoju telefonu išties neatsiliepia.

Tarnybos liko už durų

Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir prevencijos poskyrio vadovas Saulius Valiulis patikino, kad pastarąjį kartą dėl laikomų šunų ir jų skleidžiamos smarvės nusiskundimą iš gyventojų jie gavo šių metų vasario 6 d.

Saulius Valiulis / Redakcijos archyvo nuotr.

"Buvo atlikti trys patikrinimai – vasario 11, 14 ir 18 d. Visais atvejais į tą butą nepavyko patekti, savininkui palikome kvietimą prie buto durų atvykti pas mus į poskyrį pokalbio. Savininkas neatvyko. Tyrimą tęsime toliau. Bandysime vis tiek kaip nors patekti į tą butą", – teigė S.Valiulis.

Įvairių tarnybų darbuotojai tikino, kad beldė į duris, tačiau neišgirdo šunų lojimo.

Kaimynų teigimu, kai šunis auginanti moteris juos vis užtvindydavo, jie irgi belsdavo, šunys taip pat nelojo.

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai į butą, kuriame galbūt veisiami šunys, patekti mėgino mažiausiai dar kelis kartus.

"Tyrimas vėl yra atnaujintas, mūsų darbuotojai buvo nuvažiavę, vėl ta moteris durų neatidarė. Informacija perduota savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriui. Parašėme raštą Socialinės paramos skyriui, kad yra toks apleistas butas", – kalbėjo S.Valiulis.

Butas priklauso numirėliui?

Pasirodo, ponia, kamuojanti kaimynus savo šunų išmatų ir šlapimo tvaiku, o dabar, paplitus koronavirusui, dar ir kelianti grėsmę jų sveikatai bei gyvybei, net nėra to buto savininkė.

Registrų centro duomenimis, butas priklausė vyrui, gimusiam 1949-aisiais, tačiau jis jau 15 metų yra miręs.

Jokio kito buto savininko šiuo metu nėra, tik tas velionis.

Kas yra moteris, gyvenanti mirusio žmogaus bute ir kelianti problemų aplinkiniams, nėra žinoma.

Nėra duomenų ir apie jų giminystės ar kitokius ryšius, nes gyventojos ir velionio pavardės – skirtingos.

Moteris yra deklaravusi gyvenamąją vietą šiame bute, bet ji nėra jo savininkė, nors čia gyvena jau senokai.

Moteris kažkada turėjo individualią įmonę ir ši buvo registruota kaip tik tuo adresu, kuriame dabar galbūt veisiami šunys.

"Esame nusiteikę atlikti išsamesnį tyrimą. Pagrindinis mūsų tikslas – patekti į butą, kad išsiaiškintume, kas ten vyksta, kiek ten yra šunų, kiek tas butas užterštas ir kuo užterštas. Turime duomenų, kad gyvūnai laikomi narvuose, neišvedami į kiemą. Darysime, ką galime, kad padėtume žmonėms atsikratyti smarvės", – žadėjo S.Valiulis.

Rašyti komentarą
Komentarai (51)

demokratija

kažkada reikėjo kaimynų sutikimo buvo tvarka, o dabar pydarų valdžia

Lietuvis

Tai kvaili,atjungtu elektrą iš laiptinės,tuoj duris atidarytų,o jei nesitvarkytų,tai pastoviai atjungti elektrą,nes skydinė tai laiptinėje.

Anonimas

Kažkada turėjau tokius kaimynus . Kai neapsikentęs patyliukais įtrenkiau per langą litrinį butelį su 96 procentų formalinu, iš karto paveikė . Išsilakstė žviegdami. Suprato, kad kitą kartą gali ir Molotovo kokteilis įlėkti...valdžia tokiuose dalykuose pasikliauti neverta. Ji bejėgė.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS