Kapitonas M. Klumbys: superjachtos galėtų užsukti ir į Klaipėdą | KaunoDiena.lt

KAPITONAS M. KLUMBYS: SUPERJACHTOS GALĖTŲ UŽSUKTI IR Į KLAIPĖDĄ

Ispanijoje gyvenantis klaipėdietis Mindaugas Klumbys dirba turtingo verslininko 24 m ilgio jachtos kapitonu ir nuolat leidžiasi į įvairias keliones.

Superjachtos ypač populiarios

Jis pasakojo, kad praėjusį sezoną su superjachta (šiai klasei priklauso jachtos nuo 24 iki 100 m ilgio) keliavo po Graikijos salas. Iš ten į Siciliją, Maltą ir vėliau į Maljorką, kur praleido žiemą.

„Šiemet startavome Maljorkoje, plaukėme į Sardiniją, Siciliją. Šiuo metu keliaujame po Kroatiją. Kitas etapas bus Italija, o žiemą keliausime per Atlanto vandenyną į Karibus“, – pasakojo klaipėdietis, superjachtos kapitonas.

Jachta plaukia numatytu maršrutu. Jos savininkas su šeima, draugais atvyksta į jachtą viename ar kitame uoste, plaukia vienu ar kitu maršrutu.

Šiemet, kai pasaulyje dėl koronaviruso stringa lėktuvų reisai, neveikia kruizinė industrija, kelionės prabangiomis jachtomis, superjachtomis ar megajachtomis tapo ypač populiarios.

Vienas jachtas naudoja tik patys savininkai, kurie keliauja su šeimų nariais, draugais, kaip klaipėdiečio superjachtos kapitono M. Klumbio atveju.

Erdvė: saulėlydis jūroje žvelgiant iš jachtos. / Asmeninio archyvo nuotr.

Kitos superjachtos yra nuomojamos. Jomis, dažniausiai iki 12 svečių, vykstama numatytais maršrutais. Nuomos kainos yra pačios įvairiausios – savaitei nuo keliasdešimt tūkstančių iki pusės milijono ir daugiau eurų.

M. Klumbys prisiminė, kad neseniai buvo sutikęs superjachtą, kurios savaitės nuoma – 550 tūkst. eurų.

Lengvai pritaikoma infrastruktūra

Kitų metų vasarą verslininko jachta, kurios kapitonu dirba klaipėdietis, planuoja kelionę po Baltijos jūrą. Ketinama užsukti ir į Klaipėdos uostą.

Jei superjachtos kapitonas nebūtų lietuvis ir dar klaipėdietis, ar jos savininkas būtų pasirinkęs kelionę į Klaipėdą?

„Priežastis yra paprasta. Apie Klaipėdą, jos jachtų uostus pasaulyje yra per mažai informacijos“, – svarstė M. Klumbys.

Jachta, kurioje jis dirba, tris kartus yra apsukusi aplink pasaulį, 14 kartų įveikė Atlanto vandenyną. Ne kartą lankėsi ir Baltijos jūroje. Buvo Taline, Sankt Peterburge, Helsinkyje, bet Klaipėdą aplenkė.

Gražuolė: klaipėdiečio kapitono valdoma superjachta. / Asmeninio archyvo nuotr.

Gal nėra tinkamos infrastruktūros Klaipėdoje priimti dideles jachtas? Gal turtingiems jų savininkams nebūtų ką veikti Klaipėdoje?

„Klaipėda būtų puiki vieta užsukti superjachtoms ir net megajachtoms (ilgesnės nei 100 m). Infrastruktūra Klaipėdoje tikrai lengvai būtų pritaikoma. Galima išnaudoti Dangės upės krantinę, Pilies uostą, didesnėms jachtos ir kruizinių laivų terminalą“, – svarstė superjachtos kapitonas, klaipėdietis M. Klumbys.

Klaipėdai trūksta reklamos

Klaipėdos uostas nėra išreklamuotas Europoje, o juo labiau pasaulyje.

„Lankausi įvairiose superjachtų parodose. Jose randu tik kaimyninių uostų ir valstybių prisistatymą. Nei Lietuvos, nei Klaipėdos ten nėra“, – pastebėjo M. Klumbys.

Reisas: superjachtoje įgula nedidelė – darbo užtenka visiems. / Asmeninio archyvo nuotr.

Jis pats viename seminare superjachtų savininkams ir kapitonams skaitė pranešimą apie Klaipėdos uostą.

„Susidomėjimas buvo didelis. Jie neturi jokios informacijos apie Lietuvą ir Klaipėdos uostą. Jiems atrodo, kad prabangioms jachtoms priimti skirta industrija ir paslaugos čia yra žemos kokybės arba jų visai nėra“, – teigė M. Klumbys.

Atminimas: M. Klumbys ant superjachtos stiebo. / Asmeninio archyvo nuotr.

Jo nuomone, Klaipėdoje galėtų būti kuriama superjachtų remonto paslauga ir klientų tikrai atsirastų. Dabar Viduržemio jūros regione superjachtų remonto kainos yra labai išpūstos.

Keliaudamas po pasaulį M. Klumbys teigė sutikęs nemažai lietuvių, kurie dirba kaip įgulų nariai superjachtose.

Yra lietuvių įmonių, kurios remontuoja jachtas.

Viena lietuvių įmonė jachtose montuoja denius iš tikmedžio medienos, jiems gerai sekasi. Jis teigė žinantis ir vieną lietuvį superjachtų projektuotoją.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

nesuprantu

o koks man skirtumas, kokios jachtos užsuka į Klaipėdą, ar didelės, ar mažos...

Bjauru

Tipiškas lietuvio būdas - jei kam nors gerai sekasi reikia ant jo padergti. O gal pavydas bambą griaužia?

7

tavo klaipeda niekam neaktuali
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS