Klaipėda minės Vasario 16–ąją | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDA MINĖS VASARIO 16–ĄJĄ

Lietuvos valstybės atkūrimo dieną uostamiestis švęsti pradės jau ateinančios savaitės pabaigoje. Svarbios istorinės datos minėjimas prasidės Klaipėdos šviesų festivalio metu, o Vasario 16-ąją renginius pradės Šv. Mišios, vėliau per miestą nusidrieks šventinė eisena, vyks vėliavos pakėlimo ceremonija. Popiet renginiai persikels į Mažosios Lietuvos istorijos muziejų, o vakarop – į „Švyturio“ areną. Šventę minės ir sportininkai.

Lietuvos valstybės atkūrimo dieną uostamiestis švęsti pradės jau ateinančios savaitės pabaigoje. Svarbios istorinės datos minėjimas prasidės Klaipėdos šviesų festivalio metu, o Vasario 16-ąją renginius pradės Šv. Mišios, vėliau per miestą nusidrieks šventinė eisena, vyks vėliavos pakėlimo ceremonija. Popiet renginiai persikels į Mažosios Lietuvos istorijos muziejų, o vakarop – į „Švyturio“ areną. Šventę minės ir sportininkai.

Meilės eilės tėvynei

Uostamiestis Lietuvos valstybės atkūrimo dieną pasitiks šventinių renginių puokšte. Istorinę datą planuojama pažymėti jau jos išvakarėse.

Vasario 15 d. uostamiestyje dar vykstant Klaipėdos šviesų festivaliui klaipėdiečiai ir miesto svečiai bus kviečiami savo meilę išreikšti laišku ant Klaipėdos muzikinio teatro bokšto.

Ši diena simboliškai pavadinta „Meilės eilės artimui ir Tėvynei“. Gyventojai sveikinimus galės atsiųsti trumpąja žinute arba parašyti socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje „Jūros šventė“.

Norintys sveikinimus parašyti Jūros šventės „Facebook“ paskyroje, galės tai padaryti ir šviesų renginio metu, mat Atgimimo aikštėje veiks nemokamas bevielis internetas. Visus rašančius prisėsti kvies šviečianti meilės suoliukų alėja.

Melsis visų tikėjimų klaipėdiečiai

Lietuvos valstybės atkūrimo dieną šventiniai renginiai tradiciškai prasidės Šv.Mišiomis. Tiesa, šiemet melsis visi uostamiesčio tikintieji.

„Šiemet į Mišias rinksis visos religinės konfesijos: stačiatikiai, evangelikai liuteronai ir katalikai“, – pastebėjo Klaipėdos savivaldybės kultūros centro Žvejų rūmai atstovas Arūnas Peštenis.

8.30 val. stačiatikių pamaldos vyks trijose cerkvėse, o 10.30 val. bus aukojamos Šv. Mišios už Lietuvą Švč.Mergelės Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje ir Klaipėdos evangelikų liuteronų bažnyčioje.

Po Mišių Švč.Mergelės Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje rikiuosis šventinė eisena, kuri žygiuos į renginį Atgimimo aikštėje, kur prisijungs prie iškilmingos rikiuotės, čia taip pat vyks iškilminga Lietuvos Respublikos vėliavos pakėlimo ceremonija, skambės „Tautiška giesmė“, kurią miestiečiams giedoti padės Žvejų rūmų mišrus choras „Klaipėda“.

Atgimimo aikštėje šventė tradiciškai prasidės 12 val. Į šventinę rikiuotę, kaip ir kasmet, stos Lietuvos kariuomenės sausumos pajėgų bei karinių jūrų pajėgų būriai, Karšto apsaugos savanoriai, valstybės sienos pakrančių apsaugos rinktinė, muitinės, policijos atstovai. Rikiuotės dalyvius palydės Lietuvos karinių jūrų pajėgų orkestras.

„Labai tikimės, kad oras neatšals ir orkestro atsisakyti neteks“, – vylės Žvejų rūmų atstovas.

Iškilmingai ceremonijai Atgimimo aikštėje vadovaus aktorius ir režisierius Sigutis Jačėnas. Susirinkusiuosius sveikins garbūs svečiai.

12.30 val. klaipėdiečiai, besivaišindami karšta arbata galės pasiklausyti Klaipėdos kariliono varpų gaudesio.

Kvies žvelgti giliau

Pasibaigus minėjimo renginiui Atgimimo aikštėje uostamiesčio gyventojai kviečiami neišsilakstyti ir istorinę dieną užsukti į Mažosios Lietuvos istorijos muziejų (Didžioji Vandens g. 2).

„Šiais metais mes nusprendėme pakalbėti“, – pristatydamas organizuojamą renginį atskleidė muziejaus direktorius doc.dr. Jonas Genys.

Vasario 16-ąją 13 val. muziejus kvies į fotografijų parodos „Būtsargiai – Lietuvos piliakalniai“ atidarymą ir pokalbį su renginio svečiais.

Parodos atidarymo metu susirinkusieji diskutuos apie piliakalnius kaip valstybės išsaugojimo gyvybingumo elementą.

„Kalbėsime ne apie 20 a. ar 19 a. pabaigą, o žvelgsime šiek tiek giliau. Tiesą sakant, Vasario 16-ąją mes susiauriname ir kalbame tik apie kelis metus“, – pastebėjo muziejaus direktorius.

Renginyje dalyvaus fotomenininkas Albertas Švenčionis, poetas Gintautas Dabrišius, Žemaitijos medinčius Petras Dabrišius, archeologai doc. dr. Gintautas Zabiela ir doc. dr. Jonas Genys.

Pastarasis patikino, jog parodos atidarymas bus išskirtinis ne tik dėl eksponatų ir pakviestų svečių personalijų.

„Pokalbį suksime į tautą ir valstybę. Piliakalniai, tam tikri pagonybės stiprybės momentai, poezija – man ir pačiam įdomu, kas iš to išeis“, – pripažino J.Genys.

Arenoje – apdovanojimai ir koncertas

Vakarop – 17 val. – klaipėdiečiai plūs į Klaipėdos „Švyturio“ areną. Koncertas ir Vasario 16-osios minėjimas čia vyks jau trečiąjį kartą.

Tradiciškai renginio metu bus įteikti Klaipėdos mero apdovanojimai už metų darbus. Šiemet pirmą kartą apdovanojimą gaus du laureatai.

Klaipėdos vėliavos bus įteiktos krepšinio klubui „Neptūnas“ už rezultatyvų žaidimą Lietuvos krepšinio lygoje ir „Eurolygoje“.

Antroji vėliava atiteks bendrovei „Hidrostatyba“ už didelės apimties darbus, susijusius su Pilies tilto rekonstrukcija ir greitą darbų įgyvendinimą.

Šventinį renginį ves uostamiesčio gyventojų mylimas aktorius Darius Meškauskas.

A.Peštenio teigimu, koncertinėje renginio dalyje „Dainuojame Lietuvai“ pasirodys Klaipėdoje gimę ar kitaip su ja susiję atlikėjai: Edmundas Kučinskas, Deividas Norvilas, Mindaugas Rojus, Violeta ir Vilius Tarasovai, kvartetas „Capella ‘A“.

„Vienintelis svečias bus ne klaipėdietis – Ovidijus Vyšniauskas, tačiau jis pakviestas dėl jo repertuaro“, – paaiškino Žvejų rūmų atstovas.

Visą koncertą atlikėjams akomponuos Klaipėdos džiazo orkestras.

Bilietas į renginį kainuos simbolinį vieną eurą.

Paroda, varžybos, koncertas ir Vytautai

Iki vakarinio šventinio koncerto uostamiestyje bus ką veikti. Po renginių šventinės eisenos klaipėdiečiai kviečiami aplankyti vasario 9 d. Klaipėdos apskrities viešojoje bibliotekos vaikų literatūros skyriuje (H. Manto g. 25) pradėsiančią veikti spaudinių parodą „Iškėlėm Laisvės vėliavą į saulę“.

Ji bibliotekoje veiks iki vasario 23-osios. 13 val. klaipėdiečiai kviečiami užsukti į Kūno kultūros ir rekreacijos centro sporto rūmus (Dariaus ir Girėno g. 10), kur tradiciškai organizuojamas Tarptautinis rankų lenkimo turnyras. Varžybų žiūrovams už įėjimą mokėti nereikės. Dalyvių registracija prasidės 10 val.

Lietuvos rankų lenkimo sporto federacijos atstovas Mantas Ašmonas patikino, jog paprastai šios varžybos sutraukia būrį dalyvių. Kasmet susirenka apie 100 rankų lenkimo sportininkų iš visos Lietuvos ir užsienio.

Tokiu pat metu gyventojų lauks jaunieji uostamiesčio choristai. 13 val. Klaipėdos universiteto Menų fakulteto koncertų salėje (K.Donelaičio g. 4) vyks koncertas „Mūsų vaikai – Tėvynei Lietuvai“. Jame dalyvaus geriausi miesto vaikų ir jaunimo chorai, ansambliai ir solistai.

Šventinę dieną Klaipėdoje sueigą planuoja ir Vytautai. 15 val. Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos muzikos skyriuje  (H. Manto g. 9A) vyks Vytautų klubo sueiga Lietuvos valstybės atkūrimo dienai paminėti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS