Klaipėdai prašant 30 proc. uosto dividendų ministerija žada aptarti siūlymą | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDAI PRAŠANT 30 PROC. UOSTO DIVIDENDŲ MINISTERIJA ŽADA APTARTI SIŪLYMĄ

  • 11

Klaipėdai prašant 30 proc. jūrų uosto direkcijos gautų dividendų skirti miestui, Susisiekimo ministerija teigia ketinanti tokį siūlymą aptarti su Ekonomikos ir inovacijų bei Finansų ministerijomis.

Miesto meras Arvydas Vaitkus susisiekimo ministro Mariaus Skuodžio prašo imtis iniciatyvos, kad būtų pakeisti teisės aktai ir numatytos galimybės dalį uosto dividendų pervesti į miesto biudžetą, pranešė savivaldybė.

„Didesnis įnašas į miesto biudžetą sudarytų didesnes galimybes ne tik gerinti infrastruktūrą, kuri reikalinga ir miesto, ir uosto reikmėms, bet ir uosto finansinius resursus nukreipti aplinkosaugos ir ekologijos klausimams spręsti, su uosto veikla susijusių transporto srautų poveikiui mieste mažinti, sunkiasvorių transporto priemonių gatvių tvarkymui“, – pranešime sakė A. Vaitkus.

Susisiekimo ministerija savivaldybę informavo, kad siekiant tinkamai teisiškai įvertinti ir įgyvendinti pasiūlymą ji inicijuos jo aptarimą su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, formuojančia politiką įmonių teisės srityje, bei Finansų ministerija, formuojančią valstybės politiką viešųjų finansų valdymo srityje.

2018 metais dar vadovaudamas Klaipėdos uostui A. Vaitkus teigė, kad dėl dividendų reikėtų vertinti platesnį kontekstą. Anot jo, uostas iki 2026 metų turi investuoti apie 800 mln. eurų, todėl dividendų mokėjimas sumažins jo finansinį pajėgumą.

Uostas iki tol septynerius metus nemokėjo dividendų valstybei ir uždirbtas lėšas skyrė investicijoms į plėtrą.

Uosto direkcija nuo praėjusių metų tapo akcine bendrove, kurios visos akcijos priklauso valstybei. Pagal šiuo metu galiojantį teisinį reglamentavimą tik bendrovės akcininkas, šiuo atveju valstybė, turi galimybę gauti grąžą dividendų forma.

2022 metais 24,5 mln. eurų grynojo pelno uždirbusi Klaipėdos jūrų uosto direkcija valstybei pernai sumokėjo 7,7 mln. eurų dividendų – 2,8 karto mažiau nei 2021 metais, kai dividendai siekė 21,7 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Anonimas

Neskyrė ir neskirs... bet paprašyti tai galima, o tai gausis kaip anekdote ...- duočiau, bet pradžioj prašymą pateik...

Taip

Protinga mintis, senai reikėjo, o tai dbr pinigai nusėda vilniuje.. Nėračia ko...

Artėja rinkimai į seimą ,

Žinosiu už ką balsuoti per rinkimus į seimą - valstybės valdymą . Reikia pradėti visiems galvoti ir gal pavyks suvokti ką išrenkame , klaipėdiečiai . Pažiūrėsiu ar šiai liberaliai- konservatorių vyriausybei rūpi Klaipėda , klaipėdiečiai .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS