Klaipėdiečiai pretenduoja į nacionalinę premiją | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDIEČIAI PRETENDUOJA Į NACIONALINĘ PREMIJĄ

Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komisijai šiemet pateikta 30 kandidatų. Tarp pretendentų yra ir du uostamiesčio kūrėjai – dirigentas Stanislavas Domarkas, kurio kandidatūrą teikia Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras, bei rašytojas Gintaras Grajauskas, jį pasiūlė Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas.

Tiek ilgametis Klaipėdos muzikinio teatro dirigentas S.Domarkas, tiek ir rašytojas G.Grajauskas tarp pretendentų gauti Nacionalinę kultūros ir meno premiją sąraše buvo ir pernai, tačiau 2021 m. ją gavo vienintelis klaipėdietis fotomenininkas Remigijus Treigys, kurio kūryba jau seniai garsina Lietuvą toli už mūsų šalies ribų.

Praeitą savaitę G.Grajauskas buvo įvertintas Jotvingių premija.

Tačiau bene labiausiai prestižinė tarp šalies kūrėjų yra Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija.

Tai – aukščiausias kūrėjo įvertinimas, įrodantis išskirtinį menininko braižą ir kūrybos pripažinimą.

Šis apdovanojimas skiriamas už reikšmingiausius kūrinius, sukurtus per pastaruosius septynerius metus, ir ne daugiau kaip 2 premijos gali būti skiriamos už ilgametį kūrėjo kūrybinį indėlį į kultūrą ir meną.

Nacionalinė kultūros ir meno premija Lietuvoje teikiama nuo 1989 m.

Per 32 metus ji įteikta 230 Lietuvos menininkų.

Šį apdovanojimą yra gavę tik 7 klaipėdiečiai: 1994 m. dailininkas ir skulptorius Arūnas Sakalauskas, 2007 m. aktorius Vytautas Paukštė, 2010 m. poetas, eseistas Rolandas Rastauskas, 2014 m. aktorė Nelė Savičenko, 2016 m. aktorius Vytautas Anužis, 2020 m. aktorė Regina Šaltenytė, pernai – fotomenininkas R.Treigys, kuris iki tol šiai premijai buvo nominuotas net penkis kartus.

Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komisija, įvertinusi pretendentų veiklą Lietuvos kultūros ir meno kontekste, atrinks laureatus ir skirs iki 6 premijų.

Kasmet Lietuvos nacionalinei kultūros ir meno premijos komisijai pateikiami kandidatai, už savo kūrybinę veiklą pretenduojantys į šį garbingą įvertinimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kęstas

S.Domarkas irgi vertas šio garbingo įvertinimo. Pats laikas. irgi pristatytas ne pirmąsyk, bet iki šiol negavo.

Buvęs bendradarbis

Gintarui būtinai reikia duoti nacionalinę premiją. Jis tikrai vertas tokio garbingo įvertinimo. Tai gali suprasti kiekvienas, paskaitęs jo kūrybos. Gintarai, laukau už Tave špygą.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS