Klaipėdiečių pasivaikščiojimai gryname ore apkarto: tualetų daugėja, kultūros – ne | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDIEČIŲ PASIVAIKŠČIOJIMAI GRYNAME ORE APKARTO: TUALETŲ DAUGĖJA, KULTŪROS – NE

Pasivaikščiojimas gryname ore – viena iš nedaugelio legalių pramogų karantino metu. Tačiau vidury miesto pašaukus gamtai klaipėdiečiai atsiduria nepavydėtinoje padėtyje. Dauguma maitinimo įstaigų nedirba, o mokami viešieji tualetai dažniausiai neveikia.

Sugadina vandalai

„M.Mažvydo alėjoje prie Vaikų ligoninės stovintis metalinis tualetas tik mitas – jis dažniau uždarytas, nei veikia“, – savivaldybės tinklalapyje piktinosi klaipėdietė.

„Būtų žiauriai smagu, jei niekas inventoriaus negadintų. Tualetas veikiantis, tiesiog jį nuolat aplanko vandalai. Nukenčia po keletą kartų per metus“, – pripažino Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė. Ji patikino, kad tualetas prie Skulptūrų parko bus sutvarkytas per porą savaičių.

Tačiau vos pataisyti mokami tualetai netrukus vėl sugadinami.

„Bando plėšti monetų kaupyklą, ir automatika iš karto išsireguliuoja. Žmonės įsitikinę, kad ten yra pinigėlių. Bet ką tu ten pavogsi? Patekimas į tualetą kainuoja 30 centų, tai įsivaizduokite, kiek mažai teprisirenka“, – pastebėjimais dalijosi I.Šakalienė.

Per karantiną mieste sumažėjus judėjimui ir nelikus renginių, viešieji tualetai miesto biudžeto faktiškai nepapildo.

Sugadino: pinigų ieškantys vandalai nuolat gadina mokamus tualetus. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Įprastai po miestą vaikštinėjantys klaipėdiečiai, neradę veikiančio viešojo tualeto, galėdavo bandyti laimę restoranuose ir kavinėse. Tačiau per karantiną daugelis jų arba nedirba visai, arba gerokai sutrumpino darbo laiką.

„Turėjau signalų, kad kavinės neįsileidžia. Bet labai daug kepyklėlių, parduotuvių, turinčių atskirus įėjimus iš lauko, dirba. Kiek pati klausiau, tikrai niekas neprieštaravo, kad žmonės pasinaudotų tualetu“, – teigė Miesto tvarkymo skyriaus vadovė.

I.Šakalienė tikino, kad tualetų Klaipėdoje, nors ir pamažu, daugėja.

„Trys tikrai geros kokybės įrengti kolonose – jie patys išsivalo. Du tualetai – Liepų ir Manto gatvių sankryžoje bei Karlskronos aikštėje – jau veikiantys. Per mėnesį turėtų būti įrengtas ir trečiasis prie „Meridiano“, – teigė I.Šakalienė.

Miesto skveruose ir parkuose šiuo metu stovi daugiau nei 10 tualetų. Kartu su pajūryje esančiaisiais ir kilnojamaisiais visoje Klaipėdoje savivaldybė skaičiuoja beveik 100 viešųjų tualetų.

Jie statomi pagal specialų planą. Tačiau I.Šakalienė pripažįsta, kad prieš daugiau nei 15 metų paruoštas planas jau paseno.

„Pagal jį mieste ir paplūdimiuose turėtų būti daugiau nei 90 tualetų. Reikėtų planą peržiūrėti, nes per tiek laiko atsirado ir naujų objektų. Bet kol kas dirbame ir manau dar dirbsime pagal jį – naujo neturime“, – sakė I.Šakalienė.

Sudėtinga prižiūrėti

Savivaldybės atstovė pabrėžė, kad didžiausia problema šiuo metu – Smiltynės paplūdimiuose.

„Dar turime mūrinių tualetų, kurie nebeatitinka jokių reikalavimų. Pradėjome projektuoti tinklus ir tikimės, kad šiemet bus įkurdintas dar vienas tualetas“, – teigė I.Šakalienė.

Kitapus marių esančius tualetus sutvarkyti trukdė biurokratija.

„Labai ilgai vargome, nes jie buvo valstybinėje miško žemėje. Dabar sklypai suformuoti taip, kad kartu su dviračių takais būtų „išimti“ iš miško teritorijos. Tai atpalaidavo mūsų rankas, galėsime pradėti tvarkytis“, – džiaugėsi I.Šakalienė.

Nauji tualetai planuojami ir prie Kruizinių laivų terminalo. Tačiau yra klaipėdiečių pamėgtų teritorijų, kuriose jų neketinama statyti. Viena tokių – Dangės pakrantė ties Botanikos sodu.

„Kol kas neplanuojame, nes ten nėra kaip privažiuoti sutvarkyti. Tualetus reikia statyti ten, kur yra galimybė privažiuoti ir sutvarkyti. Be to,  prieš daug metų jau buvome pastatę prie Dangės, tai tualetas buvo tiesiog įmestas į upę“, – prisiminė savivaldybės atstovė.

I.Šakalienė apgailestauja, kad ne tik tualetai, bet ir kitas miestiečių turtas niokojamas ir vagiamas iki šiol.

„Iki tol, kol pasikeis mūsų žmonių kultūra,  problemų turėsime. Dabar vėl nemažai vandalizmo atvejų. Pernai buvo pavogti du suolai, šiemet bevaikštinėdama pati atradau, kad vienas suolas jau pavogtas, o kitas atsuktas ir paruoštas išnešti. Laimei, įspėjau rangovus, tai spėjo pritvirtinti. Arba pasodinome ryte gėlių, o vakare jau prarauta – po dvi tris našlaites. Kažkoks kosmosas“, – stebėjosi I.Šakalienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

KLP

tai kam tokius perka kurie yra nepatikimi ir atseit sugadinami. Tai statykit kaip seniau statydavo su zmogaus prieziura, siaip tualetai turetu stoveti visuose parkuose ir kur yra ben kiek didesnis zmoniu susikaupimas. Kaip pavyzdys nusipirkus zvejo bilieta nuvaziuoji ten sedi koks 100 zveju kiekviena diena ir jei paeisi nors metra i sona ten automatiskai pris ikta.

Daina

Jei pagavus niokotoją , būtų įsūdyta bent jau pusės tūkst. Bauda, situacija pasikeistų.

vita

Ne mums tie tualetai.Juos papraščia suniokoja.Truksta mums kultūros ir tiek.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS