Klaipėdoje lankymams bus atidarytas karo laivas M52 „Sūduvis“ | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOJE LANKYMAMS BUS ATIDARYTAS KARO LAIVAS M52 „SŪDUVIS“

  • 5

Antradienio vakarą karo laivas M52 „Sūduvis“ bus prišvartuotas nuolatinėje jo stovėjimo vietoje Danės upėje prie Pilies tilto. Įvedant laivą nuo 20.15 iki 21.15 val. planuojamas Pilies tilto navigacinis pakėlimas.

Pasak Lietuvos jūrų muziejaus direktorės Olgos Žalienės, beveik metus trukęs karo laivo „įmuziejinimas“ juda link pabaigos.

„2021 metais laivas baigė tarnybą ir buvo perduotas muziejui, kuris šį eksponatą atveria pritaikytą muziejinei ir edukacinei veiklai, – pasakoja muziejaus vadovė. – Siekiame pristatyti laivo istoriją, misiją ir svarbą Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų tarnyboje.“

Devynis mėnesius laivas buvo tvarkomas ir rengiamas naujai – muziejinei – misijai. Sutvarkyta jo povandeninė ir viršutinė dalys, pašalintas sraigtas, velenai, plunksna, kad galima būtų užsandarinti korpusą, saugant gamtą nuo galimų teršalų. Dėmesio, pritaikant laivą lankymui, pareikalavo ir vidaus erdvės: reikėjo pakeisti elektros tinklą, vandentiekį, pasirūpinti, kad lankytojams būtų maksimaliai patogu. Laivo erdvės nėra aukštos, tad tose vietose, kur kyla pavojus atsitrenkti galva, pritaikyti paminkštinimai. Buvo sutvarkyta ir Danės krantinės, kurioje stovės laivas, infrastruktūra: paruošta laivą prijungti prie miesto vandentiekio, nuotekų sistemų, elektros.

Pasak muziejaus Laivybos istorijos skyriaus vedėjo dr. Edvino Ubio, laive bus galima apžiūrėti ir daugeliu atvejų liesti originalią įrangą.

„Sūduvis“ nuo pat tarnybos pradžios 1999 m. tapo vienu iš pagrindinių Lietuvos karinių jūrų pajėgų minų paieškos laivų, – pasakojo istorikas. – Laivas buvo priešmininių laivų diviziono narys ir jame yra likusi visa su šia funkcija susijusi įranga: povandeniniai robotai, imitacinės minos, tralavimo įranga.“

Laivas-muziejus M52 „Sūduvis“ bus atidarytas liepos 29 dieną, 15 valandą. Po atidarymo ceremonijos numatomas nemokamas laivo lankymas.

Liepą ir rugpjūtį jis priims lankytojus trečiadieniais-šeštadieniais nuo 12 iki 19 val., sekmadieniais – iki 17 val.

„Tikimės, kad „Sūduvis“ gausiai pritrauks lankytojų ir taps žinomu objektu Lietuvos visuomenei bei Klaipėdos svečiams, – sakė O. Žalienė. – Sukurtos edukacinės ir įvairios pažintinės programos leis mokiniams ir visiems besidomintiems susipažinti ne tik su laivu ir Lietuvos karinių jūrų pajėgų istorija, bet ir jūrininko profesija bei jos subtilybėmis.“

Karo laivas M52 „Sūduvis“, Priešmininių laivų diviziono narys, nuo 2004 metų tapo nuolatiniu NATO pratybų dalyviu. Jis taip pat patruliavo Lietuvos teritoriniuose jūros vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje, vykdė laivų-pažeidėjų sulaikymo, konvojavimo, paieškos, gelbėjimo ir kitas operacijas. Minų paieškos operacijų metu 1997–2000 metais būdavo aptinkama 60–80 sprogmenų, šiuo metu per metus aptinkami tik vienetai. Vien Lietuvos teritoriniuose ir ekonominiuose vandenyse 1997–2018 metais buvo sunaikinta daugiau nei 170 sprogmenų. Tai rodo, kad M52 „Sūduvis“ Priešmininių laivų divizione svariai prisidėjo naikinant karų palikimą Baltijos jūroje ir užtikrino Lietuvos bei kitų valstybių laivų saugumą. Dėl M52 „Sūduvio“ šiandien Baltijos jūra yra saugesnė laivams ir žmonėms.

GALERIJA

  • Klaipėdoje lankymams bus atidarytas karo laivas M52 „Sūduvis“
  • Klaipėdoje lankymams bus atidarytas karo laivas M52 „Sūduvis“
Lietuvos karinių jūrų pajėgų nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

"karo laivas"

jūs čia rimtai?

laivas

Metalo lauzui vieta savarine o ne mesto centre. Tai ne laivas o kosmaras, ir ne gaila savyvaldibei pinigeliu ta laivaeli islaikyti. Truksta gero ir protingo mero.

kaliningradas

metalo laužui ne vieta Dangės upėje, tegul pasistato prie jurų muziejaus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS