Klaipėdoje pagerbtas žuvusiųjų karuose atminimas | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOJE PAGERBTAS ŽUVUSIŲJŲ KARUOSE ATMINIMAS

Mirusiųjų dieną Klaipėdoje pagerbti karuose gyvybių netekę kariai – Sovietų Sąjungos ir Afganistano kariniame konflikte žuvę klaipėdiečiai, taip pat uostamiestyje palaidoti vokiečiai ir raudonarmiečiai.

Klaipėdiečiai Afganistano karo veteranai, kaip ir kasmet per Vėlines, pagerbė 1979–1989 m. Sovietų Sąjungos–Afganistano kariniame konflikte žuvusius ginklo draugus.

Neoficialiais duomenimis, šio karo veiksmuose dalyvavo apie pusė tūkstančio klaipėdiečių, devyni jų žuvo.

Ginklo draugai juos pagerbė prie atminimo lentos, įrengtos ant pastato Vytauto g. 7. Ši tradicija gyvuoja jau ne vienerius metus.

Anksčiau vyrai važiuodavo prie žuvusiųjų kapų, bet tų kapų esą kasmet daugėja, nes veteranai miršta. Visur nebespėjama nuvykti, todėl mirusieji pagerbiami prie atminimo lentos.

Žvakutės Vėlinių proga buvo uždegtos ir Herkaus Manto gatvėje, prie posūkio į Melnragę, vokiečių karių kapinėse, kur įrengtas Pirmajame ir Antrajame pasauliniuose karuose žuvusių Vokietijos karių bei civilių gyventojų memorialas.

Iki 1945 m. čia palaidota apie 1,3 tūkst. žuvusiųjų, daugiausia – 1944 m. rudenį atsitraukiant Vokietijos kariuomenei iš Lietuvos.

Pagerbimas: žvakutės buvo uždegtos ir Pirmojo bei Antrojo pasaulinių karų vokiečių karių kapinėse, taip pat – prie memorialo raudonarmiečiams. / Astos Dykovienės nuotr.

Po Antrojo pasaulinio karo kapinaičių teritorijoje buvo laidojami Klaipėdoje 1945–1948 m. veikusioje Vokietijos karo belaisvių stovykloje mirusieji.

Mirusiųjų dieną pagerbti ir S. Daukanto gatvėje palaidoti raudonarmiečiai. Čia žvakės degė dar vakar.

Klaipėdos sovietų kariams skirto memorialinio komplekso lentelėse yra įrašytos 695 žuvusiųjų pavardės.

Vėlinių proga Klaipėdoje buvo prisiminti visi kariai, kurie žuvo ir palaidoti uostamiestyje, nepriklausomai nuo to, kurioje pusėje jie kovėsi.

GALERIJA

  • Klaipėdoje pagerbtas žuvusiųjų karuose atminimas
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

kaunietis

garbe zuvusiems uz laisve

Eilinis

Šlove Tarybiniams kariams išvaduotojams!

To jo

O dabar lietuviai i afgana sodininkais važioja ar tuos pačius duchus kapoja. Bet tai ne tas pats aniA?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS