Klaipėdoje pradedama apklausa dėl sovietinio memorialo demontavimo | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOJE PRADEDAMA APKLAUSA DĖL SOVIETINIO MEMORIALO DEMONTAVIMO

  • 43

Klaipėdoje penktadienį pradedama gyventojų apklausa dėl Skulptūrų parke esančio sovietinio memorialo demontavimo.

Kaip skelbia savivaldybė, gyventojai iki birželio 13 dienos galės balsuoti tiek elektroniniu būdu, tiek užpildydami lapus savivaldybės administracijoje.

Mero Vytauto Grubliausko inicijuotoje apklausoje klaipėdiečiams pateikiamas vienas klausimas: „Ar pritariate Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietos memorialo, esančio S. Daukanto g. pertvarkymui, pašalinant su žuvusių karių amžinojo poilsio vietos įamžinimu nesusijusius sovietinės ideologijos ženklus ir suteikiant karių palaidojimo vietai naują architektūrinę kokybę?“

Balsuoti galės visi pilnamečiai asmenys, deklaravę gyvenamąją vietą Klaipėdoje.

Palaikų perkėlimo ar paminklinių plokščių su pavardėmis demontavimo klausimas nėra svarstomas – to daryti neketinama.

„Palaikų perkėlimo ar paminklinių plokščių su pavardėmis demontavimo klausimas nėra svarstomas – to daryti neketinama. Pagarbų ir išmintingą elgesį saugant čia palaidotų karių palaikus savo išvadose akcentuoja ir klausimą analizavusi ekspertų darbo grupė“, – teigė administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis.

„Diskusija vyksta tik dėl čia esančio sovietinės ideologijos memorialo“, – pabrėžė jis.

Mero sudaryta ekspertų darbo grupė siūlo memorialo elementus demontuoti, tarp jų – bronzinė trijų karių skulptūra, paminklas – nuleistas kalavijas, akmens žvaigždė memorialo centre, bronzinės plokštės.

Galutinį sprendimą priims savivaldybės taryba, gyventojų balsas – patariamojo pobūdžio.

Dėl Rusijos invazijos į Ukrainą Lietuvos savivaldybėms leista įvertinti jų teritorijose esančius paminklus sovietų kariams ir juos demontuoti.

Rašyti komentarą
Komentarai (43)

Klpd.

Aš tai labai norėčiau sužinot savivaldybės komisijos kuri ,,nustatė"kad visą memorialą reikia naikint o palikt tik plokštes su pavardėm. Kas ten per ,,žinovai" patvirtinę niekam netrukdančių 2-trojo pasaulinio karo paminklų išniekinimą?Ar čia jau dabar Klaipėda yra ekstremisto Tapino@Ko'įtakos zonoje, ir turi vykdyt ką jis su savo pusdurniais liepia? Jau ne tik begalvių valdžiagyvių iš Vilniaus turim klausyt, bet ir va tokių už grynuosius veikiančių frikų?:D) Taigi..Prašom Pociaus laikraštį :D) išspausdinti visos tos komisijos sudėtį pavardėmis ir kaip kas balsavo. Geriausia - paviešinti jų posėdžio protokolą. Su tikrų specialistų ir valstybinio lygio paveldosaugininkų komentarais

>Teta

eitum geriau savo vištidę išsivalyti.

Teta

Iki vasario 24 d. nebuvau anei tupučio antirusiškai nusiteikusi ir iš sovietinių laikų užsilikę baibokai man netrukdė. Dabar gi visas okupantų palikimas "trigerina". Čia mūsų šalis - turime ją vienintelę ir norime tvarkytis joje kaip tinkami. O ne kaip pageidauja visokie visokie baisiaveidžiai apsimelavę Putino klapčiukai Lavrovai, Peskovai ar Nebenzijos. Beigi jų lietuviškieji kolegos Padleckiai. Čia mūsų namai. Ir geriau - be paminklų okupantams.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS